🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Наредбата за млечните продукти доведе до сериозни спорове

Живнотновъди искат "надграждане" на забраните, прокуратурата протестира съдебно решение на първа инстанция

Според агроминистерството всяка фирма трябва да избира дали ще произвежда продукти от мляко или от растителни мазнини. Фирмите, избрали да бъдат преработватели на мляко ще имат възможност да правят поръчки със заместители два пъти годишно след предварително уведомление и проверка от агенцията по храните.
Според агроминистерството всяка фирма трябва да избира дали ще произвежда продукти от мляко или от растителни мазнини. Фирмите, избрали да бъдат преработватели на мляко ще имат възможност да правят поръчки със заместители два пъти годишно след предварително уведомление и проверка от агенцията по храните.
Според агроминистерството всяка фирма трябва да избира дали ще произвежда продукти от мляко или от растителни мазнини. Фирмите, избрали да бъдат преработватели на мляко ще имат възможност да правят поръчки със заместители два пъти годишно след предварително уведомление и проверка от агенцията по храните.    ©  Shutterstock
Според агроминистерството всяка фирма трябва да избира дали ще произвежда продукти от мляко или от растителни мазнини. Фирмите, избрали да бъдат преработватели на мляко ще имат възможност да правят поръчки със заместители два пъти годишно след предварително уведомление и проверка от агенцията по храните.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все още няма споразумение между всички страни около спорните текстове

Отменената на първа инстанция в съда наредба за изискванията към млечните продукти, която въвеждаше ограничения при производството на продукти с растителни заместители, вече доведе до сериозни раздори в сектора. Вчера животновъдни организации съобщиха, че са в стачна готовност заради възможността ограниченията да отпаднат напълно, ако петчленен състав на съда потвърди решението, и дори съобщиха, че настояват за допълнителни ограничения.

Преработватели пък искат отпадането на част от спорните текстове, а земеделското министерство съобщи, че процедурите по обжалвания печелят време за намиране на компромис. На този етап обаче той изглежда трудно постижим.

Готовност за протести

Вчера животновъдни организации съобщиха, че са в готовност за протести заради евентуалното окончателно отпадане на наредбата за специфични изисквания на млечните продукти. Тя бе отменена от тричленен състав на Върховния административен съд, тъй като не е изпълнена по правилата на процедурата за съгласуване с Брюксел, а досега не бе обявено и дали правителството ще обжалва това. Вчера от земеделското министерство обаче съобщиха, че са получили уведомление, според което Върховната касационна прокуратура протестира решението на тричленния състав и настоява то да се върне за ново разглеждане.

В самата наредба има няколко спорни текста, но най-големи полемики предизвика идеята на ограничение на бизнеса на мандрите. Според текстовете на агроминистерството всяка фирма трябва да избира дали ще произвежда продукти от мляко или от растителни мазнини. В случаите, когато е избрала да бъде преработвател на мляко, тя ще има възможност да прави поръчки със заместители два пъти годишно и след предварително уведомление и проверка от агенцията по храните. Мотивите на ведомството бяха, че в момента имало случаи, когато фирми със смесено производство поставят на етикета информация, че продуктът е от мляко, а в действителност в него има палмово масло.

Допълнително "надграждане"

След като съобщиха, че са в стачна готовност заради евентуалното отпадане на изискванията към мандрите, животновъдните сдружения казаха и че имат идеи наредбата да се "надгражда". Според председателя на асоциацията на млекопроизводителите в Старозагорска област Танчо Колев едната от тях е работещите със заместители фирми въобще да не се наричат мандри. Друга идея на фермерите е да има допълнителен данък за имитиращите продукти.

Евентуалното "изваждане" на фирмите с имитиращи продукти от списъка с мандрите би им отнело правото да изкупуват мляко от производители според работещата в ЕС квотна система за краве мляко. Според фирми от бранша обаче и при продуктите със заместители в състава им все пак има тази суровина, което би означавало тя да бъде набавяна от друго преработвателно предприятие. Производителите на мляко настояват и да се въведат известни ограничения и при ползване на растителните заместители и в сладкарската индустрия.

Земеделското министерство "печели" време

В земеделското министерство има работна група, която търси решение как да се променят спорните текстове от наредбата, така че да защитят интересите на потребителите, производителите и преработвателите на мляко. Вчера земеделският министър Иван Станков коментира, че ведомството ще обжалва решението на съда за отмяна на наредбата, както и че в текстовете ѝ ще има промени, без да даде повече подробности. Самият Станков каза, че обжалването ще даде време да се работи за намирането на баланс.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • + 19

    Да им установят лицензионен режим ссрещу заплащане и да ги проверяват все по-често на ротационен принцип от контролиращите, за да не се създават предпоставки за корумпиране у контролния орган в конкретното му човешко проявление. Като се издънят и неетекетират коректно съдържанието на продукта си- да им вземат лицензията и за да могат да заработят отново- да плащат огромни такси и така. Как в ЕС се случва, а в България все се изражда правоприлагането?! Явно корупционните нагласи са твърде сериозни и проявени.

    Нередност?
  • 2
    superbg avatar :-|
    superbg
    • - 4
    • + 24

    Производителите не искат тази наредба защото искат да ни лъжат като ни продават сирене смесено с боклуци в съотношение, което на тях им е удобно.
    Аз не съм съгласен да се премахва старата наредба.
    Който иска да произвежда със суровини боклуци да си купи 2-ри комплект оборудване или да си чисти машините както трябва преди да сменя производството.
    Аз купувам само Българско сирене. Много рядко опитвам имитациите с растителни мазнини, въпреки че имат много добри вкусови качества. Просто консумацията на растителните мазнини в такива мащаби като днешните скъсява живота наполовина. Те започнаха да ги слагат във всичко и навсякъде. Ако не защитим тезата да има чисто производство без ГМО и без растителни мазнини ще е много лошо и за нас и за децата и внуците ни.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 9

    Да ама производителите на ментета ореваха орталъка как наредбата на Миро "мършата" убива "честния частник" !

    След тях ревнаха и пробутващите ни вода в тумблираните пилета !

    Нередност?
  • 4
    tisia avatar :-|
    многодобре
    • - 1
    • + 7


    За да има прехрана и за хората отглеждащи животни, трябва да има ограничения.

    Нередност?
  • 5
    creaturebg avatar :-|
    Creature
    • - 1
    • + 3

    Потребителят трябва да реши кое ще купува. Ако някой предпочита сирене с палмово масло - негова воля. Няма данни за вреда от него. Единствено трябва да се контролира редовността на етикетите. Пререгулацията е вредна.

    Нередност?
Нов коментар