Eon се отказа от отделянето на ядрения си бизнес

Компанията продължава с плановете за преструктуриране

Главният изпълнителен директор на Eon Йоханес Тейсен заяви, че промяната в плановете не означава провал за досегашната стратегия, тъй като ядрените активи ще бъдат управлявани отделно, макар и да остават част от групата.
Главният изпълнителен директор на Eon Йоханес Тейсен заяви, че промяната в плановете не означава провал за досегашната стратегия, тъй като ядрените активи ще бъдат управлявани отделно, макар и да остават част от групата.
Главният изпълнителен директор на Eon Йоханес Тейсен заяви, че промяната в плановете не означава провал за досегашната стратегия, тъй като ядрените активи ще бъдат управлявани отделно, макар и да остават част от групата.    ©  WOLFGANG RATTAY
Главният изпълнителен директор на Eon Йоханес Тейсен заяви, че промяната в плановете не означава провал за досегашната стратегия, тъй като ядрените активи ще бъдат управлявани отделно, макар и да остават част от групата.    ©  WOLFGANG RATTAY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отписването на стойност от активи ще доведе до значителна нетна загуба за 2015 г.

Най-голямата германска компания за комунални услуги по пазарна стойност Eon се е отказала от плановете си да отдели бизнеса си с атомни елктроцентрали в страната, съобщава Financial Times. Групата също така предупреди инвеститорите, че ще отчете значителна нетна загуба за финансовата 2015 г.

Eon ще продължи да реализира плановете си за отделяне в самостоятелни компании да други части от бизнеса с конвенционално прозиводство на енергия. Целта на преструктурирането е групата да се фокусира върху възобновяемите енергийни източници, като по този начин се адаптира към политиката на държавата. Стимулите за увеличаване на дела на чистата енергия в страната доведоха до срив в печалбите на традиционните енергийни компании.

Eon е промнила плановете си за ядрения си бизнес, след като германското правителство предложи промени в законодателството, които правят компаниите постоянно отговорни за разходите, свързани с демонтажа на атомни реактори.

Отписване на стойност

При представянето на новата си стратегия през миналата седмица, компанията също така обяви, че ще завърши 2015 г. със "значителна нетна загуба" заради отписване на стойност на активи за милиарди ерво. Тези отписвания се дължат на цените на електроенергията в Европа, които според компанията са на исторически дъна. Eon обаче запазва досегашните си прогнози за печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация от 7.6 млрд. евро през тази година. Компанията съшо така увери, че няма да променя предложения дивидент от 50 цента за акция. След обявяването на тези намерения цената на акциите на Eon спадна с 5% на борсата във Фракфурт.

Освен фокуса върху възобновяемите енергийни източници, плановете за обявеното през миналата година преструктуриране на групата включва акцент и върху разпределителните мрежи и енергоспестяващи продукти за клиентите. Новосъздадената компания Uniper ще поеме бизнеса на Eon с проивзодство и търговия на енергия, произведена от изкопаеми горива. Планира се акциите на Uniper да бъдат разпределени между инвеститорите на Eon през следващата година. Eon също така иска да продаде операциите си с проучвания и добив на петрол в Северно море.

Главният изпълнителен директор на Eon Йоханес Тейсен заявява, че германсктие атомни електроцентрали отговарят за 8% от общото производство на електроенергия на групата. Той изтъква, че промяната в плановете не означава провал за досегашната стратегия, тъй като ядрените активи ще бъдат управлявани отделно, макар и да остават част от групата.

Негативен сигнал

Много аналзиатори обаче определят новините за силно негативен сигнал за компанията. "Политическите решения вредят на компанията и провалят обещанията да видим един по-добре управляван и фокусиран върху потребителите Eon. Подобренията спрямо сегашното състояние на бизнеса изглеждат малки", коментира Джон Мъск, анализатор в RBC Capital Markets.

Други експерти обаче изтъкват, че заявленията на Eon са сложили край на спекулациите, че политическия риск ще застраши плановете на компанията. В момента Eon е оператор на три атомни електроцентрали в Германия и има миноритарен дял в други три. Берлин планира поетапен отказ от ядрена енергия до 2022 г. "Никъде по света няма сравним прецедент, при който се отделя собствеността на актива и свързаните с него задължения, като същевременно тези задължения се правят неограничени във времето. Въпреки това, властите изглеждат решени да приемат такъв подход", коментира Тейсен.