БЕХ спешно търси негарантиран от държавата заем

С кандидатите в първата процедура ще се преговаря директно. Управляващите очакват лекото подобрение в енергетиката да ги направи по-сговорчиви

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че проблемът с междуфирмената задлъжнялост в енергетиката е много сериозен и може да се преодолее единствено с осигуряването на свеж финансов ресурс
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че проблемът с междуфирмената задлъжнялост в енергетиката е много сериозен и може да се преодолее единствено с осигуряването на свеж финансов ресурс
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че проблемът с междуфирмената задлъжнялост в енергетиката е много сериозен и може да се преодолее единствено с осигуряването на свеж финансов ресурс    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че проблемът с междуфирмената задлъжнялост в енергетиката е много сериозен и може да се преодолее единствено с осигуряването на свеж финансов ресурс    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намеренията са до две седмици разговорите да приключат и Българския енергиен холдинг да успее да се договори за получаването на мостова заем и последваща облигация.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) прекрати процедурата, с която търсеше мостов заем и последваща емисия облигации за 650 милиона евро. Това стана ясно в четвъртък от изказване на заместник-министъра на енергетиката Никола Николова пред журналисти, а по-късно и от думи на енергийния министър Теменужка Петкова пред депутатите от енергийната комисия в парламента. Според Николов преговорите с банките ще започнат веднага и до две седмици управляващите се надяват да договорят минимум 500 млн. евро синдикиран заем. След това ще бъде пусната и емисия облигации на същата стойност.

Средствата са необходими спешно на БЕХ, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете американски централи – ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", на които дължи над 900 млн. лв. Изчистването на дълговете е и изискване, за да влезе в сила споразумението за намаляване на цените на двете централи. Те от своя страна пък ще се разплатят с държавната "Мини Марица-изток", на която дължат около 400 млн. лв. Дружеството вече нееднократно алармира, че е в тежко финансово състояние, което може да засегне въгледобива през зимата. Минната компания снабдява с въглища както двете частни централи, така и държавната TEЦ "Марица-изток 2", които заедно осигуряват 40% от електроенергията на страната.

Отделно Петкова посочи пред депутатите, че задълженията на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" са достигнали 138 млн. лв. По думите й обаче финансовото състояние на държавния енергиен търговец значително се е подобрило след последното ценово решение на регулатора.

План Б

Стъпката, която БЕХ ще предприеме оттук нататък, е да започне процедура по директно договаряне с всеки от 12-те кандидата, които бяха заявили намерение за участие в процедурата. Разговорите трябва да приключат до 2-3 седмици. Според Николов това е възможност, която съществува в условията на самата процедура, поради факта, че подадените оферти не отговаряли на изискванията на холдинга. "Директните преговори дават по-широки възможности и можем да търсим подобряване на предложенията и да отговорим на техните притеснения като предоставим повече информация."

До 26 октомври, когато беше крайния срок, само два кандидата подадоха окончателни оферти, и то при изричното условие да бъде осигурена държавна гаранция. Както "Капитал Daily" писа, това са консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit, която е предложила мостово финансиране за 500 млн. евро, но при държавна гаранция. Другия кандидат с оферта е италианската инвестиционна банка IMI, част от групата на Intesa Sanpaolo. Те обаче са предложили само 65 млн. евро без гаранции.

Слабият интерес се обясняваше с липсата на актуална финансова информация за БЕХ. Кандидатите имаха отчет за полугодието, където не се виждаше излизане от затъналото състояние. При сегашния избор проблемът ще е, че няма да има прозрачност и сигурност, че холдингът ще избере най-изгодната оферта.

На какво се надява БЕХ

Надеждите на холдинга сега са да успее да осигури мостов заем с последващо емитиране на облигации на същата стойност. Според Николов минималната сума, за която ще се преговаря, е 500 млн. евро, с които да бъдат покрити задълженията на НЕК към двете американски централи. Освен намалението на търсената сума не става ясно защо управляващите смятат, че сега същите банки ще са по-щедри, като няма гаранция.

Финансовият министър Владислав Горанов преди дни отново категорично заяви, че подобна гаранция няма да бъде одобрена. В тази връзка Теменужка Петкова също посочи, че процедурата, обявена от БЕХ, не е предвиждала подобна гаранция и основното, на което се разчита, е на предстоящите разговори с банките. По думите й водената от правителството политика в сектор енергетика е достатъчна гаранция, че парите "няма да отидат на вятъра".

Депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев посочи, че министерството на енергетиката е трябвало да търси подкрепа за даването на държавна гаранция от депутатите. Той напомни, че докато тази гаранция не се активира, тя не се брои за държавен дълг.

Споразуменията с двете американски централи предвиждат средствата да бъдат изплатени до края на ноември. В тази връзка Теменужка Петкова посочи, че все още не са започнали преговори с тях за удължаване на срока. Според Николов пък "нашите американски партньори едва ли ще възразят срещу плащане със закъснение от две седмици". От AES коментираха за "Капитал Daily" преди дни, че все още е рано да коментират дали ще удължат срока на споразумението, ако се наложи.

Депутатите одобриха по-висок бюджет на КЕВР

Депутатите от енергийната комисия одобриха на първо четене увеличението на бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за 2016 г. Предложението на регулатора предвиждаше увеличение на тавана на изразходваните средства от 4.019 млн. лв. до 6.202 млн. лв. Председателят на КЕВР Иван Иванов аргументира искането си с това, че през следващата година приходите, които се очаква да бъдат събрани от комисията са в размер на 11 млн. лв. Той също така посочи, че по-високите средства са нужни, за увеличаване на административния капацитет с наемането на нови 35 служители. Само по този начин според Иванов може да се гарантира, че комисията ще взима компетентни и независими решения.

Част от средствата са нужни и за ремонт на сградата на КЕВР и офис оборудване.

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) също поиска с 400 хил. лв. по-висок бюджет за 2016 г. От там се оплакаха, че в последните години 20 вискоквалифицирани служителя са напуснали, тъй като заплатите, които са предлагат са неконкурентни за сектора. Депутатите приеха и тяхното искане.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nycvisa avatar :-|
    nycvisa
    • + 10

    заем без държавни гаранции няма да има от нормална банка, най много от КТБ или ПИБ. никой няча да им даде едни пари на тая фалирала фирма която не обещава че видиш ли ще се преструктурира и така ще стане платежоспособна, ами казва ' дайте ни едни пари, ние ще издадем облигации по натам и ще ви ги върнем, един вид ще вземеч нов заем да върнем тоя. само дето очевидно никой не иска да им дава пари на тия

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    regular_observer avatar :-|
    regular_observer
    • + 5

    Спешното търсене продължава няколко месеца.

    Скоро и държавната гаранция няма да помогне.

    Много е дълга опашката за "свеж финансов ресурс": НЕК, мините, БДЖ, банките. За кой по-напред.




    Нередност?
  • 3
    vd72 avatar :-|
    vd72
    • - 1
    • + 7

    Абе П*ткова?! Толкова ли си тъпа? Искай онова Л**ненце Горанов да емитира 2 млрд лв заем, който да даде на твоето измислено министерство с още по-измислени експерти...С тези пари ще увеличите капитала на БЕХ или НЕК...Не разбрахте ли, че никой няма да даде негарантиран заем, защото БЕХ/НЕК не могат да го обслужват...И вземете направете поне някоя неотложна рформа- стига само поръчките на Прасчо и сие да одобрявате...Кацата с мед не е бездънна!

    Нередност?
  • 4
    nev1471437798503701 avatar :-|
    Olivia Mary

    Търсите ли за заем? вие сте на правилното място за вашия кредит решения тук! Global Finance Limited кредитиране на фирми и физически лица при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. свържете се с нас чрез електронна поща чрез: ([email protected]). MRS MARY ОЛИВИЯ GCF уебсайт: HTTPS: // www.eglobalfinance.com Имейл адрес: [email protected] Телефон: +14702063389

    Нередност?
Нов коментар