Енергийната борса ще заработи реално след месец

Първия ден нямаше търговия, а тестова сесия. Трите държавни производителя ще предлагат електроенергията си на платформата поне пет години

Постигнатото на първата борсова сесия не трябва да се приема като прогноза за реалните резултати от работата на пазара, посочи изп. директор на борсата Константин Константинов (на трибуната вляво)
Постигнатото на първата борсова сесия не трябва да се приема като прогноза за реалните резултати от работата на пазара, посочи изп. директор на борсата Константин Константинов (на трибуната вляво)
Постигнатото на първата борсова сесия не трябва да се приема като прогноза за реалните резултати от работата на пазара, посочи изп. директор на борсата Константин Константинов (на трибуната вляво)    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Постигнатото на първата борсова сесия не трябва да се приема като прогноза за реалните резултати от работата на пазара, посочи изп. директор на борсата Константин Константинов (на трибуната вляво)    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Включването на частните централи може да стане най-рано следващата есен.

Дългоочакваното стартиране на електроенергийната борса в България, което беше дадено в петък, 11 декември, започна с тестова сесия вместо с реална. Откриването на платформата съвпадна (вероятно съвсем целенасочено) със съобщението на Европейската комисия (ЕК), че спира наказателната процедура срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), която беше започната през 2012 г. заради съмнения за нарушаването на конкуренцията на свободния пазар на електроенергия от дъщерните на холдинга – ТЕЦ "Марица-изток 2", Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй". При откриването в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че истинска търговия през борсовата платформа може да се очаква към средата на януари 2016 г.

Обещания за борсата

За да бъде прекратена процедурата, БЕХ е поел редица ангажименти, свързани с функционирането на енергийната борса. Част от тях са трите дъщерни централи да осигурят определени минимални количества енергия за продажба на борсата за срок от пет години, с което да се гарантира нейната ликвидност.

През първата година това са близо 300 мегавата, които се увеличават до 807 мегавата средно през последната година. Централите обаче нямат ограничения в кой период от годината да предложат енергията си на борсата. Освен това през първата година те се задължават да предлагат часови оферти само чрез борсовата платформа. 

Поетите от БЕХ ангажименти по никакъв начин не пречат на продажбата на борсата на частен оператор, напомнят от ЕК. В срок от 6 месеца от решението на ЕК да прекрати процедурата борсата трябва да бъде прехвърлена към Министерство на финансите, а до три месеца платформата трябва да бъде напълно функционираща, предвиждат поетите от БЕХ ангажименти.

Тестови резултати

На първата сесия на борсата се включи само един производител - ТЕЦ "Марица-изток 2", останалите участници бяха търговци на електроенергия. Изпълнителният директор на борсата Константин Константинов обясни отсъствието на АЕЦ "Козлодуй" с това, че техният представител е закъсал по пътя към официално представената първа сесия, независимо че той би трябвало да може да се включи в нея отвсякъде. Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пък обясни, че в момента компанията продава енергията от ВЕЦ-овете си на регулирания пазар, защото там цената е много по-изгодна.

Наличието само на един производител не може да създаде реална конкуренция. Включването на частните централи обаче може да стане едва след като бъде избран подходящ пазарен модел, което ще стане през пролетта на следващата година, а след това трябва да се изчакат и необходимите законодателни промени в тази насока, което няма да се случи преди есента.

Към момента на борсата има регистрирани 13 участника, като заявления са подали 17.

Ценови постижения

Постигната цена по време на първата борсова сесия беше 74.56 лв. за мегаватчас при минимални и максимални стойности от 44 до 85 лв. за мегаватчас. Общият търгуван обем беше 1074 мегаватчаса при средно 45 мегаватчаса за всеки отделен час. Според един от участниците в официалното откриване същата цена е била постигната и на унгарската борса. Борсовата платформа представи и средната цена, постигната на скандинавските борси, която беше 33.10 лв.

Борсови правила

Участниците на борсата могат да подават оферти за до 2 седмици напред, като сесията приключва в деня преди реалната доставка. За участието се изисква гаранция в размер на сумата от последните шест сделки на съответния участник. Минималното количество енергия, което може да бъде предложено, е 100 киловата, а максималната цена 6 хил. лв. Самите сделки ще бъдат анонимни.

Регулаторният орган, който ще следи да не се извършват злоупотреби при осъществяването на борсовата търговия, е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Законодателството не е предвидило санкции в случай на нарушения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    "Законодателството не е предвидило санкции в случай на нарушения."

    И защо? Сигурно щото са много заети с по-важни (за тях) неща. А като стане издънка пак ще го отнесе крайният потребител...

    Нередност?
Нов коментар