Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ отмениха историческата забрана за износа на петрол

С решение, което изглеждаше немислимо допреди броени месеци, партийните лидери в Конгреса на САЩ се договориха за вдигане на 40-годишната забрана за износ на петрол. Историческият ход отразява политическата и икономическата промяна след бума на добивната индустрия в страната, коментира WallStreet Journal.

Ходът е в рамките на споразумение по бюджета на президентската администрация. Сделката беше оповестена през миналата седмица от председателя на Камарата на представителите Пол Райън. С нея ще се позволи увеличаване на разходите за отбрана и за редица национални програми. Демократическата партия на президента Барак Обама още не е потвърдила за сделката. Освен това предстои двете камари на Конгреса да я одобрят, а президентът да подпише закона.

Очаква се това да стане безпроблемно и така да отпадне забраната за износ на петрол, въведена през 1975 г. в отговор на петролната криза от 1973-1974 г. Снемането на забраната е искано от Републиканската партия. За да има сделка, те се съгласиха да приемат определени екологични мерки, както и мерки за стимулиране на възобновяемите енергийни източници. Това е изискване на Демократическата партия. Снемането на забраната беше силно желано и от петролната индустрия в страната, която претърпява трудни времена с огромния спад в цените на суровия петрол от година насам. Секторът твърди, че ако се либерализира пазарът, ще нарасне добивът в САЩ и ще се увеличат инвестициите и работните места.

"Овергаз Инк" се разделя с "Газпром"

Едно от най-противоречивите бизнес партньорства в енергийния сектор в България - "Овергаз Инк АД", общото дружество на "Овергаз холдинг" и "Газпром", е на път да бъде прекратено. Според източници в индустрията в следващите шест месеца двете компании ще се разделят и българският партньор ще изкупи и поеме самостоятелно управлението на активите в България. Договорката е била финализирана преди две седмици по време на посещението на Александър Медведев в София, който освен генерален директор на "Газпром Експорт" е и член на борда на директорите на "Овергаз Инк". Прекият ефект от това може се окаже засилването на конкуренцията на местния пазар, тъй като "Овергаз" ще започне да търси и алтернативни доставки на газ. Но и проблеми за собственика му Сашо Дончев, който се лишава от солиден гръб. Дончев не е в най-добри отношения с различни политически фигури у нас, основно заради вестник "Сега", който е негова собственост и е една от малкото останали медии, които не са свързани по някакъв начин с депутата от ДПС Делян Пеевски. Но пък оттеглянето на "Газпром" ще даде повече свобода на "Овергаз" да не се съобразява с приоритетите и претенциите на Москва.

Енергийният регулатор смята да увеличи цената на ТЕЦ "Брикел"

Преференциалната цена на ТЕЦ "Брикел" ще бъде увеличена с 12% до 133.49 лв. за мегаватчас от началото на 2016 г. Това предвижда проектопредложение на КЕВР, за което беше проведено обществено обсъждане във вторник (15 декември). Причината за промяната е, че при определянето на сегашните цени, които влязоха в сила от 1 август, дружеството е заявило, че ще работи с пет от блоковете си вместо с три, както до момента. Както "Капитал" писа, местната екоинспекция е отказала да издаде на дружеството ново комплексно разрешително, без което то не може да включи в експлоатация останалите два блока. Според проекторешението на КЕВР възникването на това непредвидено обстоятелство е основание за промяна на цените, тъй като води до съществено изменение на ценообразуващите елементи.

От НЕК възразиха на промяната на цените, като изтъкнаха, че ефективността на дружеството е под 80%, което означава, че трябва да се изкупува само част от високоефективната му енергия, а не цялата, както е в момента. Цената от 204 лв., която ТЕЦ-ът плаща за гориво, е необосновано висока, при положение че цената на въглищата от "Мини Марица-изток", които "Брикел" купува, е 77 лв. за тон, изтъкнаха от НЕК.

снимка

Туск: "Северен поток" не отговаря на правилата на ЕС

Идеята за разширяването на газопровода "Северен поток 2", който преминава по дъното на Балтийско море, не отговаря на правилата на Европейския съюз за диверсификация на енергийните доставки и ще подкопае ролята на Украйна като транзитна страна. Полша заедно с група други страни призова проектът за "Северен поток" да бъде дебатиран на срещата на върха в Брюксел. В документа, който беше одобрен на нея, се казва, че проектът, чиито мажоритарен собственик е "Газпром", трябва да се съобразява с европейското право, но предстои ЕК да вземе окончателно решение по въпроса.

Туск каза още, че от негова гледна точка идеята "Северен поток 2" да удвои директните доставки за Германия пренебрегва европейските правила за диверсификация на енергийните доставки, енергийните ресурси и маршрутите за доставка.

Работна група ще изготви бизнес модел за VII блок на АЕЦ "Кoзлодуй"

Правителството ще създаде работна група, която до три-четири месеца трябва да разработи бизнес модел за построяването на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно от изказване на вицепремиера Томислав Дончев по повод посещението на потенциалния китайски инвеститор за изграждането на нов ядрен блок. По думите му ще се разглеждат вариантите и за мажоритарно, и за миноритарно участие на потенциалния инвеститор.

Идеята на кабинета е китайският инвеститор да поеме част от инвестицията в бъдещия блок, който ще се строи по технологията АР-1000 на американската "Уестингхаус". Първоначалните планове на правителството бяха американската компания не само да осигури оборудването, но и да участва като съакционер в проекта, което обаче не съвпадна с намеренията на "Уестингхаус". Според Дончев през март-април 2016 г. трябва да стане ясно дали китайският инвеститор е готов да осигури финансиране за VII блок, чиято цена се очаква да е над 7.7 млрд. долара.

От думите му стана ясно, че държавата смята да предложи на китайците създаване на проектна компания, в която българският дял да е площадката на територията на АЕЦ "Козлодуй", върху която се планира да се строи новата ядрена мощност. На базата на този апорт явно идеите са българският ядрен оператор да осигури своя минимален капитал, а китайците да дадат свежите пари.

93 лиценза за 159 блока за търсене на шистов газ са били дадени в Англия, пише Bloomberg. Сред големите компании, които са получили разрешителни, са Ineos, Cuadrilla, IGas и Southwestern Energy.

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди във вторник, че страната ще пренася природен газ от Азербайджан към България. "Решени сме да свържем мрежите си, като изградим интерконектор за транспортирането на азербайджански газ в България", каза Давутоглу по време на обща пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в София.

малки

Цената на природния газ ще намалее с 2.32% от януари 2016 г., стана ясно от публикувания на интернет страницата на енергийния регулатор доклад. Ако докладът на комисията бъде приет, цената на природния газ през първото тримесечие ще бъде 405.56 лв. за 1000 куб. метра.

Щатската компания Cheniere Energy иска да си сътрудничи с гръцката държавна газова компания DEPA, за да може да транспортира американски газ за региона, в това число и Украйна. Стратегията на компанията за Гърция и по-широкия регион беше представена на 16 декември в Атина.