Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Санкциите на ЕС се отразяват негативно върху износа на горива от Русия

Санкциите на Европейския съюз срещу Русия ще се отразят негативно на износа на газ и петрол, който страната реализира. Това е казал руският президент Владимир Путин в интервю, публикувано в немския Bild в понеделник, цитирано от сайта Naturalgaseurope. Путин е описал още санкциите като "театър на абсурда".

"Относно нашите възможности на международните финансови пазари санкциите сериозно ще засегнат Русия", е посочил още той. "Най-голямата вреда в момента е причинена от намалението на цените на енергията. Ние страдаме сериозно от загубите от износ на петрол и газ, което може да се компенсира частично от други места", е допълнил Путин.

Президентът все пак е видял и позитивен ефект от санкциите и загубата на енергийни приходи – ръста на местната индустрия. "Ако изкарваш толкова много пари от петрол – както ние бяхме направили, тогава можеш да си купиш всичко от чужбина, но това забавя развитието на собствената ти страна." В момента страната бавно се стабилизира икономически, като е силно фокусирана върху износа с висока добавена стойност.

Миналата година брутният вътрешен продукт на Русия е паднал до 3.8% при инфлация приблизително от 12.7%, но търговският баланс в момента е позитивен и за първи път от години Русия изнася стоки за над 300 млрд. долара, е заявил още Путин.

Украйна удвои вноса на газ от Европа

Украйна е удвоила вноса си на природен газ от Европа през 2015 г. до 10.3 млрд. куб. метра според "Нафтогаз Украйна", която е местният газов оператор, цитирана от сайта Naturalgaseurope.com. Основната част от газа – 9.7 млрд. куб. метра, се внася през Словашкия коридор, а останалите количества през Унгария и Полша.

Увеличаването на вноса от Европа компенсира намалението на газовите доставки от Русия, която осигуряваше 6.1 млрд. куб. метра за страната през 2015 г., което е намаление от над два пъти в сравнение с 2014 г. В момента Украйна внася газ само от Европа, като капацитетът й е 20.5 млн. куб. метра дневно. Това на фона на намалената консумация на природен газ през миналата година с 25% е коментирал украинският министър-председател Арсений Яценюк.

"В бюджета си ние имаме предвидена програма за енергийна ефективност, която цели намаляването на консумацията на газ, така че да плащаме по-малко и да планираме нашата енергийна политика по-ефикасно", е посочил Яценюк.

Royal Dutch Shell спечели акционерите за сделката с BG roup  

Петролният гигант Royal Dutch Shell спечели подкрепата на най-големите си акционери за придобиването на BG Group, съобщи Bloomberg. Това е най-голямата сделка на Shell, която има "непреодолими стратегически основания" и "значително положителен икономически смисъл, за да бъде реализирана в рамките на кратък период от време", са заявили акционерите през миналата седмица. "Подкрепата за тази сделка е оправдана", допълват оттам. Shell е на ръба да получи най-голямата си придобивка, но сривът на цената на петрола до по-малко от 35 долара за барел от около 55 долара в деня на сделката, обявена през април 2015 г., накара някои инвеститори да поставят под въпрос дали компанията няма да плати твърде много за придобиването на BG Group. От своя страна от Shell оправдаха сделката с думите, че това ще му позволи да запази дивидентите и ще го направи най-големия производител на втечнен газ в света, придобивайки нови активи от Австралия до Бразилия. 35 от 50-те най-големи акционери в Shell на практика са дали положителна препоръка за сделката. "Топ пет от инвеститорите публично и гласно са подкрепили сделката", е посочил Фред Уорд, управляващ директор "Събития" в компанията.

 

 

Сашо Дончев: Действията на "Газпром" могат да заличат "Овергаз инк"

 Всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт" дори за кратък период от време би довело по всяка вероятност до изчезване на "Овергаз инк" като единствения останал конкурент в България. Това става ясно от изпратеното на 23 декември писмо от изпълнителния директор на "Овергаз" Сашо Дончев до ръководителя на дирекция "Енергетика" към ЕК Доминик Ристори, до директора на дирекция "Антимонополна политика, енергетика и околна среда" Йоханес Любкинг и до изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев, което сайтът Euractiv цитира. Друго подобно писмо е изпратено отново на 30 декември, с което "Овергаз инк" уведомява комисията за действията от страна на "Газпром експорт", които нарушават европейските правила за конкуренция, тъй като са ясна злоупотреба с господстващо положение. "Спирането на доставките за "Овергаз" на практика ще елиминира конкуренцията в доставките на газ за крайни клиенти в България", пише в писмото.

Фондът за енергийна сигурност преведе 183 млн. лв. на НЕК

От фонд "Сигурност на електроенергийната система" в края на миналата година са били преведени 183 млн. лв. на Националната електрическа компания (НЕК). С тях НЕК за първи път от години излиза на печалба от регулаторната си дейност от 14 млн. лв., коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Бившият депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, който беше избран за председател на фонда, коментира за "Капитал Daily", че около 130 млн. лв. от тази сума са от приходите от националните квоти за вредни емисии, а останалите са от 5% вноска от тези на производителите на електроенергия. Според ценовото решение на енергийния регулатор за ценовата година, която изтича на 31 юни, чрез фонда в НЕК трябва да постъпят общо 400 млн. лв. Тенденцията за поскъпването на квотите за вредни емсии обаче може да доведе до преизпълнение на тези средства.

Червенкондев допълни, че предстоят проверки дали всички средства са постъпили във фонда. За целта до средата на месеца всички производители трябва да подадат информация за приходите си от юли до края на годината.

Газопроводът "Северен поток 2" играе "важна роля за задоволяване на енергийните нужди на страните от Европейския съюз". Това е коментирал ръководителят на департамента за връзки с обществеността на проекта Улрих Лисек в писмо, публикувано от The Financial Times.

Канадската компания, производител на петрол и газ - Crescent Point Energy Corp, е намалила бюджета си за 2016 г. с 39%, съобщи "Ройтерс". В същото време увеличи производствената си прогноза с 5% от 165 хил. до 172 хил. барела нефтен еквивалент за ден.

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), замени Platts с Argus Media като доставчик на данни за енергийните цени за тази година, съобщи "Ройтерс". Групата, която представлява 40% от световното производство на петрол, използва цените на Argus за оценки и анализи от 1 януари.

Все още няма коментари
Нов коментар