🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Очакванията за нови стимули оживиха пазарите

Фючърсите на петрола поскъпнаха с над 6% в петък

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японската централна банка вероятно ще разшити програмата си за изкупуване на активи

Световните капиталови пазари завършиха миналата седмица със силен ръст, дължащ се на рязкото поскъпване на петрола и очакванията големите централни банки да прибегнат до нови финансови стимули. По време на търговията в петък котировките на суровия петрол сорт брент се показиха с над 8% и надминаха 32 долара за барел, след като по-рано през седмицата се бяга сринали до най-ниските нива от 12 години. Това беше най-силният еднодневен ръст от август насам и оказа силна подкрепа на акциите на енергийните компании.

Финансови стимули

Широките европейски индекси FTSEurofirst 300 и Stoxx Europe 600 напреднаха с по над 3%. Заедно с печалбите от четвъртък, това компенсира натрупаните предишните сесии загуби и в крайна сметка европейските пазари завършиха седмицата с най-силния ръст от ноември. В основата на пазарния оптимизъм стои изказването на президента на Европейската централна банка Марио Драги, че институцията може да разхлаби още повече паричната си политика през март.

"Оказва се, че през тази година има много по-голяма вероятност от допълнитлени финансови стимули, отколкто смятахме допреди дни", коментира пред Wall Street Journal Крис Хеър, икономист в Investec. Освен от ЕЦБ, инвеститорите вече очакват нови мерки и от страна на централната банка на Япония. Повод за това стана изказването на министър-председателя на страната Шинзо Абе, че текущите условия отговарят на изискванията за по-нататъшно разхлабване на паричната политика. Много анализатори залагат, че банката ще вземе решение за увеличаване на програмата си за изкупуване на активи на заседанието си в края на януари.

Въпреки печалбите в края на миналата седмица, много инвеститори се съмняват, че може да се приеме като сигнал за съществено стабилизиране на пазарите. Сривът в цените на суровините, притесненията за ефекта от забавянето на китайския растеж, както и за способността на икономиката на САЩ да се справи с вдигането на лихвите и външния натиск, вероятно ще продължат да тежат над финансовите пазари.

Петролен пазар

Цените на петрола остават със 17% под нивата си от началото на годината заради очакванията пазарните излишъци да се увеличат след вдигането на санкциите над Иран. Според последния доклад на Международната агенция по енергетика, пазарите се "давят" в свръхпредлагане, което може да продължи да сваля цените.

Агенцията понижи прогнозите си за търсенето на петрол през 2016 г. заради слабостта на китайската икономика, като същевременно повиши очакванията за производството. Макар че се прогнозира спад на добива извън ОПЕК с около 600 хил. барела на ден, това ще бъде компенсирано от връщането на Иран на межбдународните пазари. Агенцията очаква предлагането на петрол да надхвърля търсенето с около 1.5 млн. барела на ден през първото полугодие. "Макар че спадът на доставките от страни извън ОПЕК ще облекчи ситуацията, ако нещо друго не се промени, пазарът ще продължи да се дави в свръхпредлагане", изтъкват експертите.

Според оценките на агенцията, Иран може да увеличи износа си с 300 хил. барела на ден към края на първото тримесечие и с 600 хил. в средата на годината. Официален Техеран има още по-амбициозни прогнози за ръст на добива с 1 млн. барела на ден до края на второто тримесечие.