🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проектът на Facebook за криптовалута започна да се пропуква

EBay, Stripe, Mastercard и Visa обявиха, че се оттеглят от него, след като това вече направи PayPal

Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, докато не отговори на всички изисквания на регулаторите по света
Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, докато не отговори на всички изисквания на регулаторите по света
Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, докато не отговори на всички изисквания на регулаторите по света    ©  Reuters
Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, докато не отговори на всички изисквания на регулаторите по света    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опасността от сериозни регулации върху криптовалутата Libra натежават.

Компаниите EBay, Stripe, Mastercard и Visa обявиха, че се оттеглят от проекта на Facebook за създаването на криптовалутата Libra. Неприятната новина за основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг идва само седмица след като PayPal обяви излизането си от него на фона на задълбочените проучвания на регулаторите на плановете.

Компаниите обявиха, че уважават и виждат потенциал в проекта, но са избрали да се съсредоточат върху други начинания, съобщава CNBC. Говорителят на Stripe каза в изявление, че компанията "подкрепя проекти, които имат за цел да направят онлайн търговията по-достъпна за хората по целия свят." Stripe ще "остане отворен за работа с асоциацията Libra на по-късен етап", заяви още говорителят.

От Visa обявиха, че ще продължат да оценяват проекта и "крайното ни решение ще се определи от редица фактори, включително способността на асоциацията да задоволи изцяло всички необходими регулаторни очаквания. Visa обяснява постоянния си интерес към проекта с убеждението й, че добре регулираните блокчейн базирани мрежи могат да разширят сигурните дигитални плащания до по-голям брой хора и места, особено в развиващите се пазари.

Съмнения

Първоначалната коалиция от 28 компании, които подкрепяха проекта за глобална криптовалута, намалява, тъй като законодателите продължават да поставят под въпрос как ще се отрази Libra върху суверенните валути и как лидерите на проекта могат да гарантират защитата на потребителите. През миналия месец в Швейцария се проведе среща между представители на асоциацията и централни банкери, но информация от нея не стана публично известна.

Идеолог на новата валута е Facebook, но проектът се ръководи от консорциума Libra Association, базиран в Женева. Той е неправителствена, нетърговска организация, чиято цел е да въведе криптовалутата в обращение. Всеки се включва в него с 10 млн. долара, като общата сума може да достигне 1 млрд. долара, ако в него се съберат очакваните до 100 компании.

Mercadopago и PayU останаха единствените две компании за разплащане, които продължават да подкрепят криптовалутата. От Uber и Lyft са обявили пред CNBC, че запазват участието си в проекта. Лошата новина е, че практически лидерите в картовите разплащания Visa и Mastercard, както и в дигиталните - PayPal и Stripe, излязоха от проекта. Това поставя под съмнение трансформирането на криптовалутата в реални пари и осъществяването на легални финансови операции. Новините, че eBay, Stripe и Mastercard се оттеглят, излязоха една след друга в петък, което показва, че трите компании са мислили в тази посока почти едновременно.

Заплаха от стриктни регулации

Решението на компаниите идва само дни преди срещата на Libra Association и нейните членове в Женева в понеделник. На нея те трябва да подпишат споразумения и да се обвържат юридически със своите задължения към създаването на Libra. Седмица по-късно проектът за криптовалута отново ще заеме централно място в дневния ред на американския Конгрес, тъй като главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг ще свидетелства пред Комитета за финансови услуги.

Libra Association продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, докато не отговори на всички опасения на регулаторите по света. Досега обаче нито Facebook, нито от асоциацията са представили конкретни мерки, за да покрият изискванията на органите в САЩ и Европа. Слабата страна на криптовалутата е в момента, когато виртуалната валута се заменя с реална по определен курс. В този случай регулаторите искат да се наложат механизми за идентификация на потребителите и определяна произхода на средствата. Libra и Facebook се надяваха, че тези изисквания щяха да бъдат поети от компаниите за разплащания като Visa и Mastercard. Решението на последните две да излязат от проекта e сигнал, че тази роля е по-трудна и рискова от очакваната.

Все още няма коментари
Нов коментар