Новата ценова екстра на Diema

Групата "Нова тв" на братя Домусчиеви увеличи с 1 лв. цената на спортния пакет Diema Xtra и предизвика недоволството на абонати

Чрез правата за българското първенство Кирил Домусчиев е в своеобразен конфликт на интереси, защото хем държи лиценза, хем одобрява продажбата му като член на Изпълкома на БФС, хем ги потребява с Diema, хем има отбор - "Лудогорец".
Чрез правата за българското първенство Кирил Домусчиев е в своеобразен конфликт на интереси, защото хем държи лиценза, хем одобрява продажбата му като член на Изпълкома на БФС, хем ги потребява с Diema, хем има отбор - "Лудогорец".
Чрез правата за българското първенство Кирил Домусчиев е в своеобразен конфликт на интереси, защото хем държи лиценза, хем одобрява продажбата му като член на Изпълкома на БФС, хем ги потребява с Diema, хем има отбор - "Лудогорец".    ©  Велко Ангелов
Чрез правата за българското първенство Кирил Домусчиев е в своеобразен конфликт на интереси, защото хем държи лиценза, хем одобрява продажбата му като член на Изпълкома на БФС, хем ги потребява с Diema, хем има отбор - "Лудогорец".    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Блокирането на света заради коронавируса спря и (почти) всички спортни състезания и първенства. Това засегна футболни шампионати, тенис турнири и т.н., а новият сезон в някои спортове като Формула 1 и колоезденето въобще не започна. За да поддържат интереса, специализираните спортни канали излъчваха мачове на запис и ретро надпревари, а зрителите продължиха да плащат за тях. С подновяването на българското футболно първенство "Нова броудкастинг груп" реши да увеличи с 1 лв. (около 13%) цената на спортния пакет Diema Xtra и предизвика недоволството на немалко зрители, най-вече заради момента на решението и липсата на опция при тв операторите да се откажат от тези канали.

Лев по лев вир става

Дни преди да стартира наново българското футболно първенство на 5 юни, от доставчиците на телевизионно съдържание се разбра за промяна в цената на спортния пакет Diema Xtra, включващ Diema Sport 1 и 2, и лайфстайл канала "Трейс спорт старс", както и на стрийминг приложението Play Diema Xtra. От 1 юли цената се увеличава с 1 лв. до 8.99 лв. В официалното си съобщение "Нова броудкастинг груп" всъщност говори за подновяването на българските мачове, английското футболно първенство от 17 юни и Формула 1 през юли (чиито права на излъчване за България държи) и чак накрая съобщава за по-високата цена. На въпроси от "Капитал" какво налага повишението сега от "Нова" просто изпратиха официалното съобщение. Тв доставчиците пък лаконично уведомяват клиентите си за новите цени, като обясняват, че "причината е промяна в ценовите условия на "Нова броудкастинг груп".

Всяка компания може да увеличава цените на услугите и продуктите си, когато пожелае. Но моментът е неудачен, защото през последните месеци повечето зрители продължиха да плащат за Diema Xtra, като срещу това на живо можеха да гледат единствено мачовете от беларуската Висша лига, която не спря. Голяма част от потребителите са на дългосрочни пакетни договори с големите оператори, които в повечето случаи не позволяват отказ от определени канали. Освен това все още не е ясно какъв обем от отложеното спортно съдържание ще успеят да покажат каналите Diema, тъй като Формула 1 ще е със съкратен сезон, а сезонът в НБА тъне в неясноти.

Източници на "Капитал" от сектора заявиха, че повишението е било планирано преди месеци, а просто сега е комуникирано. Обикновено "Нова" използва летния сезон, за да добави нов 1 лв. към цената, и го прави всяка година. В началото пакетът струваше 4 лв., но се предлагаха и по-малко спортове. Последното увеличение е от 1 юли 2019 г., също с един лев, за да се стигне до досегашната цена от 7.99 лв.

След като дълго време българските зрители не бяха свикнали да плащат за спортно съдържание, в последните няколко години на пазара се наложиха две основни платформи със спортни канали - Diema Xtra на "Нова" и Max Sport на A1 (без да включваме Eurosport на Discovery). Първата държи правата за българското футболно първенство, английската Висша лига, Формула 1, НБА и други. Във втората пък са Шампионската лига, футболните шампионати на Испания, Италия, големите тенис турнири (без Големия шлем) и др., а цената е 5.99 лв. за дългосрочните договори. Така, ако спортният запалянко иска да гледа всичко, в момента той трябва да плаща грубо 14 лв. месечно (ако няма определени отстъпки от операторите), или 168 лв. годишно. Назад в тази конкуренция остана каналът на "Булсатком" Sport+, който излъчва испанското футболно първенство.

Голът на операторите

Във финансовите си отчети "Нова броудкастинг груп" не дава разбивка за бизнеса на Diema Xtra и не е ясно какви са разходите, приходите от абонати и финансовият резултат. Със сигурност най-високите разходи са за права и излъчване. Кирил Домусчиев, който е съсобственик на "Нова" заедно с брат си Георги, държи и лиценза за българското първенство през фирмата си "Футбол про медиа", като плати 30 млн. лв. за пет години до лятото на 2021 г. Така той е в своеобразен конфликт на интереси, защото хем държи правата, хем одобрява продажбата им като член на Изпълкома на БФС, хем ги потребява с Diema, хем има отбор - "Лудогорец".

Без пълната картина и числа е трудно да се прецени дали "Нова" е на печалба от Diema Xtra. Според източници от индустрията абонатите на спортните канали на групата през операторите са около 400 хиляди (без да броим стрийминг платформата Play Diema Xtra, която може да се ползва и в чужбина). Основната част от потребителите са през големите тв доставчици като А1, БТК и "Булсатком". Операторите не определят крайната цена за зрителите, а я получават фиксирана, но пък получават от спортните канали отстъпка около 30%. Също така договорите им с "Нова" са обвързани с гаранции, че ще постигнат определено проникване сред абонатите си, т.е. плащат за брой зрители. Така "Нова" си гарантира определени приходи, независимо колко са истинските ползватели на услугата.

Съвсем груба сметка показва, че при действащите от юли миналата година крайни цени от 7.99 лв. на месец (минус 30% за операторите, тоест грубо 5.59 лв. на едро) приходите на месец за "Нова" от платформата са около 2.24 млн. лв., или близо 27 млн. лв. на година. Малки приходи има и от реклами. А с новото увеличение бизнесът годишно ще надхвърли 30 млн. лв.

Крайните разходи не са ясни, тъй като е трудно да се остойности "черешката" в портфолиото на Diema - английското първенство, което от години е най-популярното сред българските фенове. Според източници от сектора предишният собственик на "Нова" - шведската MTG, е платила по-висока цена за лиценза, за да може да го запази при себе си, преди да продаде медийната група. В последните две години от договора Домусчиеви плащат по 6 млн. лева на година за правата за български футбол, но към тях трябва да се добавят и тези за производството на картината, които са поне 3-4 млн. лв. на година. Правата за Формула 1 са до края на 2021 г.

Дори и да не искат да плащат за спортната платформа при новите цени, за много зрители ще е невъзможно да се откажат само от нея, тъй като повечето са обвързани с дългосрочни пакетни договори с операторите като A1 и БТК, включващи няколко услуги и платформи - филмови, спортни и т.н. Опция за отказ има, когато клиентът плаща месец за месец за Diema Xtra като добавка към основния си план. Според източници от сектора най-голямата загуба на клиенти на услугата през последните месеци заради коронавируса е била именно при тези потребители. Опити на служители на "Капитал" да се откажат от пакета си Diema Xtra през чат платформите за обслужване на А1 удариха на камък, откъдето заявиха, че при дългосрочен договор това не е възможно.

От "А1 България" и БТК заявиха пред "Капитал", че има варианти за отказ. "Клиентите на А1 с пакет Diema Xtra имат възможността да се откажат от него, без да дължат неустойки, в рамките на един месец от промяната на цената. А1 вече извести своите тв абонати с пакет Diema Xtra за промяната на неговата цена и в съобщението беше посочено къде потребителите могат да намерят информация за сроковете и стъпки за промяна или прекратяване без санкции", коментираха от оператора. Подобен беше и отговорът от БТК. "Vivacom ще предостави възможност за отказ от пакет DiemaXtra до 30 дни след увеличението на цената за всеки клиент, който не е съгласен с новата цена, въпреки че промяната се налага от страна на лицензодателя на спортните канали, а не е по инициатива на Vivacom", обявиха от оператора, който работи под този бранд. Отказът от спортните канали ще може да стане чрез подаване на молба във всеки от магазините на компанията, допълват от телекома.

Корона пазар

Цената на спортното съдържание в цял свят растеше с бързи темпове. Допреди пет години българските зрители не бяха свикнали да плащат за състезания (някои от тях още не са) и мнозина гледаха (и продължават да гледат) пиратски програми. Въпреки това неофициалните проучвания оценяват спортните любители на около 20-25% от всички абонати на платена телевизия. Очакванията са при все по-скъпи права спортните пакети тук да продължат постепенно да увеличават цените си, още повече че тепърва ще бъдат добавяни нови лицензи. Това лято трябва да стане ясно кой ще излъчва Бундеслигата, чиито права в момента се държат от Eurosport до края на сезон 2020-2021. Предстои и търгът за следващия тригодишен период на турнирите на УЕФА - Шампионска лига, Лига Европа и новата Лига на конференциите.

Повишението на цени на спортните платформи логично има връзка с поскъпващите права, но не и след като месеци наред не си предоставял услуга и не си имал разходи за заснемане. Във Великобритания например платформите Sky Sports и BT Sport предложиха на потребителите да сложат "пауза" на платените си спортни канали, т.е. да не плащат за тях по време на пандемията. Сега, с рестарта на Висшата лига, тези планове се подновяват, но пък и много от мачовете ще бъдат излъчвани безплатно. Друго притеснение в сектора е, че по-високите цени в настоящия момент могат да доведат до преминаване на повече зрители обратно към пиратските излъчвания на спортни състезания. Или към смяна на тв доставчика с такъв, за който изборът на клиента е по-важен.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 4
    • + 6

    Пазар, който не го устройва да си смени доставчика. Аз примерно съм към Булсатком от 9 години вече и напълно ме устройва да си плащам пакети месец за месец.

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 2

    9 лева на месец, с тенденция за поскъпване!?! Това сериозно ли?

    Нередност?
  • 3
    polite_bear avatar :-|
    HERMES
    • + 11

    Нито лев за Домус ТВ. И без това целият им стрийминг е някаква пародия. Само накъсва. Един път не съм гледал нормално мач. Да не говорим за лошото качество. Даже изтрих Домус каналите. Нямам нужда от Бокопропаганда и лайнанстайл уринотерапия.

    Нередност?
  • 4
    anuwar avatar :-P
    anuwar
    • + 10

    Пакетът Diema Xtra не прелага нужното качество за цената си. Цялата ми кабелна струва около 15 лева, а само за тези няколко смешни, казионни канали да ми искат 9 лева с тенденция за поскъпване? Не, мерси!

    Нередност?
  • 5
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 6

    И аз не съм дал досега и един лев лев за Домус ТВ. Но мотивите ми са различни. Тази пиявица се нагнезди навсякъде където са парите за българските футболисти и започна да ги прибира за себе си. За всички останали, които се опитват да развиват български таланти пари няма. Домуса вади едни яки пачки, купува чужденци, взема основните пари разпределяни за българските отбори и всички останали работят на загуба. Другите български отбори нямат избор - ако искат да не фалират трябва да намерят друга любима на Борисов мутра, която да извади яки пари, да купи добри футболисти от чужбина, че да започне да конкурира Домуса в разпределението на парите за футбола в България. Да обаче никой от нашите крадци и бандити няма да извади парите на Барцелона или на Реал, заради което няма как да се конкурира с тях. Единственото, което се постига е фалитът на българските стари клубове. Вижте ЦСКА, вижте днес Левски. Вижте например какво стана с Дунав, който беше напуснат от собственика си? ... Колко футболиста създаде школата на Лудогорец? Колко таланта от създадените от тях играят в националния отбор? Защо в отбора им все още играят 0 -1-2 българи, а всичко останало са чужденци? Каквото можаха да откраднат от другите футболни отбори го откраднаха. Че даже им откраднаха и децата, които тренират и отглеждад, като им дават възможности за изява. Кой печели от това? Със сигурност това не е българския футбол.

    Нередност?
  • 6
    mvn51595132 avatar :-|
    Кум Лисан
    • - 1
    • + 4

    Всъщност сега се договарят правата за много първенства. Увеличението е вследствие на поскъпване на правата за английското. Който иска плаща и гледа. Аз лично нямам диемите, но имам Макс спортовете. Замислях се за Диемите заради английското, но с новата цена ще си пусна HBO Go. Цената е нормална, ние сме бедни. В западна Европа не можете да гледате английското за 9 лв на месец.

    Нередност?
  • 7
    mvh15514721 avatar :-|
    mvh15514721
    • + 4

    До коментар [#2] от "orchis":

    Боклукът Нова, пълна отврат

    Нередност?
Нов коментар