🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Hitachi вече е собственик на завода на АВВ в Севлиево

Продажбата е част от сделката за бизнеса "Енергийни мрежи" на шведско-швейцарската група

АВВ купи бившия завод "Авангард" през 1996 г.

Японската корпорация Hitachi е новият мажоритарен собственик на завода за продукти високо напрежение в Севлиево, който досега беше част от АВВ. Това стана, след като двете международни компании обявиха, че са приключили сделката за поделението "Енергийни мрежи" на шведско-швейцарската група, което включва и българската фабрика. В новото смесено предприятие Hitachi ABB Power Grids японската компания придобива 80.1%, като целият бизнес се оценява на 11 млрд. долара. АВВ има опция да излезе от участието си след три години.

Смесено дружество

Договорът за продажбата на мажоритарния дял от бизнеса беше подписан в края на 2018 г., като обявените тогава предварителни параметри като цяло се запазват. Цената, която Hitachi плаща за мажоритарното си участие в новото смесено дружество, е приблизително 6.85 млрд. долара (40 млрд. йени). От АВВ обявиха, че ще използват нетните парични постъпления от сделката за програма за обратно изкупуване на акции. Шведско-швейцарската група има и предварително дефинирана опция да продаде участието си от 19.9% на Hitachi след 2023 г.

В подготовка на сделката АВВ отдели предприятията от поделението си "Енергийни мрежи" в самостоятелно дружество - базираното в Цюрих ABB Management Holding, което с финализирането на продажбата се преименува на Hitachi ABB Power Grids. В него влизат над 90 производствени обекта с 36 хил. служители и годишни приходи от около 10 млрд. долара. Изпълнителен директор на Hitachi ABB Power Grids е Клаудио Факин.

Българско присъствие

Групата АВВ купи бившия завод "Авангард" в Севлиево през 1996 г., след което направи цялостна модернизация на производството. Предприятието съществуваше като клон на "АББ България" до миналата година, когато беше отделено в самостоятелно дружество - "АББ пауър гридс България". През май тази година като едноличен собственик е вписан ABB Management Holding, който след сделката вече се казва Hitachi ABB Power Grids. По данни към края на 2019 г. в "АББ пауър гридс България" работят близо 470 души.

Освен предприятието в Севлиево АВВ има още четири завода в страната. Два от тях са построени на зелено в Раковски за производство на електрически компоненти ниско и средно напрежение. Групата е собственик и на фабриката за продукти ниско напрежение в Петрич, където миналата година изгради още едно ново предприятие. Компанията има също сервизен център за турбокомпресори във Варна, а централният й офис е в София. До момента инвестициите на групата в България са над 230 млн. лв. "АББ България" се нарежда на 67-о място в класацията К100 на най-големите компании в страната за 2018 г. с общи приходи от 377.6 млн. лв. и 2750 работници.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    i_hristov avatar :-|
    i_hristov
    • + 3

    консолидацията в много сектори става все по-голяма

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-|
    crusible

    До коментар [#1] от "i_hristov":

    Това изглежда много повече като преструктуриране отколкото консолидация.

    Нередност?
Нов коментар