🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шест са кандидатите да строят газопровод до Панагюрище и Пирдоп

Поръчката на "Булгартрансгаз" е за близо 25 млн. лв. без материалите

Трасето до Панагюрище и Пирдоп е дълго 62.6 км
Трасето до Панагюрище и Пирдоп е дълго 62.6 км
Трасето до Панагюрище и Пирдоп е дълго 62.6 км    ©  Юлия Лазарова
Трасето до Панагюрище и Пирдоп е дълго 62.6 км    ©  Юлия Лазарова

Общо шест компании и обединения са подали оферти за изграждане на преносния газопровод до Панагюрище и Пирдоп. Поръчката на "Булгартрансгаз" беше обявена малко преди началото на извънредното положение през март, а оферти се приемаха до средата на април. Проектът е част от плановете за снабдяване на основни промишлени центрове с природен газ. Подобна поръчка за тръба до Свищов също привлече шестима кандидати, като част от компаниите са заявили желание да участват и в двата проекта. Засега строителите все още не са избрани.

Проектът

Трасето на газопровода до Панагюрище и Пирдоп е с дължина 62.6 км и минава през пет общини - Септември, Лесичово, Панагюрище, Пирдоп и Златица. Прогнозната стойност на проекта е 24.728 млн. лв. без ДДС. Тя не включва материалите и оборудването, които ще бъдат доставени от "Булгартрансгаз", за което има обявена отделна поръчка. Заедно с материалите общата стойност на проекта става 37.636 млн. лв.

От кандидатите се очаква да предложат срок на изграждане най-много 400 дни, което означава, че самото строителство ще отнеме около година. Компаниите трябва да имат оборот от поне 20 млн. лв. за последните три години и да са изпълнявали сходна поръчка през последните пет. При оценката на офертите предложената цена ще има тежест 55 от 100 точки, останалите 45 точки ще се дават за качество (организация и срок на изпълнение).

Кой иска да строи

С изключение на "Главболгарстрой", която участва самостоятелно, останалите пет кандидата са обединения, като всички те включват и чуждестранни компании - от Италия, Канада и Македония. Първата оферта е подадена от "ЕГВ Пирдоп", в което влизат познатите от процедурата за тръбата до Свищов компании Eurotecnoimpianti - Италия (водеща в обединението с 94%), и "Газенерго 2001", а с минимален дял се включва и "Водоканалстрой Костови". За двата проекта кандидатства също и "Нова газ", в което с по 50% са представени "Атоменергоремонт" на Христо Ковачки и македонската "Рапид билд". Българско-италианското обединение "Евротрансгаз С.М." с водещ участник "Монолит София" (96.5%) и S.A.L.P. също наддава за двете тръби.

Останалите два кандидата са нови. Единият е обединението "Монтажи-Про 2020", в което с по 35% влизат "Монтажи Ко" и "Про арм", македонската "Ел Те инженеринг" има 10%, а останалите 20% са на "Дател", която ще осигурява материали и оборудване, но няма да участва в строителството. Последното обединение е "Газстрой Панагюрище/Пирдоп", включващо българския клон на канадската Canpipe Industries International (50%), македонската "Чакар-Партнерс" (45%) и българската "Оскар-Ел".

На практика от всички кандидати без "Главболгарстрой" комисията е поискала представяне на допълнително документи и уточнения. Победител засега не е избран.

Процедура

Газопроводите до Свищов и до Панагюрище и Пирдоп се съфинансират от Международен фонд "Козлодуй", като по проекта е предвидено да има и трето разклонение - до Разлог, но процедурата за него още не е обявена. Тръбата до Свищов ще бъде с дължина 42 км, като за проекта се предвиждат 15.8 млн. лв. без ДДС и без материали.

Договорът за безвъзмездно финансиране от фонда беше подписан през 2014 г., но проектите се забавиха. Очакванията сега са строителството да започне до края на годината, иначе България рискува да загуби средствата.

Все още няма коментари
Нов коментар