🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американският институт "Айн Ранд" ще получи помощ от правителството

Организацията, която защитава ненамесата на държавата, ще се възползва от мерките срещу коноравируса

Организацията ще получи до 1 млн. долара заем
Организацията ще получи до 1 млн. долара заем
Организацията ще получи до 1 млн. долара заем    ©  Dado Ruvic
Организацията ще получи до 1 млн. долара заем    ©  Dado Ruvic

Американският Институт "Айн Ранд" (Ayn Rand Institute), който промотира философията на патрона си за свободен пазарен капитализъм и ненамеса на държавата, ще получи между 350 хил. и 1 млн. долара заем по програмата на правителството за защита на работните места във връзка с коронавируса. Това съобщи Reuters, като цитира данни на администрацията на САЩ. Средствата ще помогнат на организацията да запази 35 работни места.

Парадоксалното в случая е, че базираният в Санта Ана, Калифорния, институт работи за популяризиране на философията на американската писателка от руски произход Айн Ранд за т.нар. laissez-faire капитализъм, при който държавата не трябва да се меси в свободния пазар, а единствената й роля е да защитава правата на частна собственост. Ранд е автор на редица романи ("Атлас изправи рамене", "Изворът") и сборници есета ("Добродетелта на егоизма", "Капитализмът: непознатият идеал"), в които защитава идеите си за личното щастие като единствената морална ценност на човека и чистия капитализъм като единствената система, която е съвместима с тази ценност. В едно от есетата си Ранд пише за френски бизнесмени от XVII в.: "Те знаеха, че държавната "помощ" за бизнеса е също толкова пагубна, колкото държавното преследване, и че единственият начин, по който едно правителство може да помогне за процъфтяването на нацията, е като не пречи", посочва Reuters.

Потърсени за коментар от института са препратили Reuters към статия от 15 май, в която членове на борда посочват, че организацията би използвала всякакво финансиране, което предлага приетият в края на март закон за мерки за подкрепа срещу коронавируса (CARES Act). "Бихме приели такава помощ без угризения, тъй като принципът тук е справедливост. Правителството няма собствено богатство, то може само да преразпределя богатството на другите", се посочва в статията. От института определят заема по държавната програма като "частична компенсация за предизвикани от правителството загуби".

Има и още желаещи

Помощ от държавата ще получат и други организации, които критикуват правителствените разходи, пише Forbes. Сума между 150 хил. и 300 хил. долара е одобрена за фондацията "Американци за данъчна реформа", която за себе си казва, че "образова данъкоплатците за истинската цена на правителството".

Друг бенефициент е "Граждани срещу правителственото разхищение". Една от най-популярните организации срещу правителствените харчове и основен критик на CARES Act също ще получи между 150 хил. и 300 хил. долара.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • - 1

    Обикновени измамници, като патрона си.

    Нередност?
  • 2
    anarcho_capital avatar :-|
    radelmarfx

    След като държавата вече ги е окрала, с данъци един път защо да не си ги вземат обратно.

    Нередност?
Нов коментар