🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът на фондовете дава още 56.3 млн. лв. за инвестиции в малки и средни фирми

Държавната структура се отказва да прави технофонд и преразпределя парите сред вече избраните четири мениджърски екипа

Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете
Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете
Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете    ©  Надежда Чипева
Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът на фондовете ще пренасочи още 56.3 млн. лв. в опит да намали икономическите щети от коронавируса. Парите са с цел допълнително подпомагане на малки и средни предприятия, като ще се управляват от вече избраните четири фонд мениджъра. Миналата седмица фондът най-накрая започна и процедурата за банкови гаранции, обещана преди повече от два месеца.

Пред "Капитал" от държавната институция коментираха, че в момента текат преговори за промяна на договорите с финансовите посредници и не е ясно кой каква част от парите ще получи. По всяка вероятност те ще бъдат насочени към четирите фонд мениджъра, които в момента управляват общо 165.5 млн. лв., от които 147.4 млн. лв. са публичен ресурс, насочен към стартиращи компании - NV3, Morningside Hill, Innovation Capital и все още неактивния, но избран Vitosha Venture.

Допълнителният ресурс идва от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" (ОПИК). Първоначално той бе предвиден за създаването на Фонд за технологичен трансфер - нетрадиционен фонд, насочен към компании, отделени от други компании или институции (т. нар. spin-off компании). За неговото управление беше обявена обществена поръчка за избор на финансов посредник, която е прекратена, а бъдещата му съдба вече е неясна. Вместо това от Фонда на фондовете казват, че част от пренасочените пари ще идат именно за такъв тип компании. Накратко - има огромно забавяне и затова средствата се пренасочват към също бавно задействаните фондове за стартъпи и дялови инвестиции в растящи компании.

"Допълнителният ресурс, който предлагаме на финансовите посредници, ще бъде придружен с условие част от него да се инвестира в проекти за технологичен трансфер", коментираха от фонда.

Новите правила за стартъп инвестиции - най-накрая в сила

С новината за пренасочването на ресурса от фонда дойде и друга - че облекчените правила за стартъп инвестиции, които бяха обявени още в края на април, най-накрая са влезли в сила. Според тях таванът за инвестиция от акселераторските фондове, в която не е нужно участието и на друг частен инвеститор, се вдига от 200 на 800 хил. евро, а при тези за рисков капитал отпада изискването за частен инвеститор, който да дава 30% от общата сума в дадена сделка.

Така стартъп фондовете се оказват и с допълнителен държавен ресурс, и с по-свободна писта да го инвестират. Проблемът е, че новите правила важат само до края на тази година. Възможно е удължаването на този срок, но това решение се взима от Европейската комисия (ЕК), а не от Фонда на фондовете.

От държавната структура заявиха още, че институцията "ще съобщи всички подробности за разпределението на допълнителния ресурс веднага след като приключат преговорите с финансовите посредници."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1
    • + 1

    Парите ще отидат при финансовите посредници, а не в реалния бизнес. Много е мътно подобно харчене на публични средства. Тай както никой още не е получил и едва ли ще получи онези прословути 3 до 10 хил. лв. за микро и малки предприятия!

    Нередност?
Нов коментар