"Алкомет" с нова инвестиция

Производителят на алуминиеви валцови и пресови продукти получи и сертификат за международен автомобилен стандарт

"Алкомет" с нова инвестиция
"Алкомет" с нова инвестиция
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Алкомет" АД е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти. Чрез инвестиране в най-съвременни производствени технологии, компанията цели навлизане на нови пазари с по-висока добавена стойност. 95% от продукцията се изнася главно в Европа и Съединените американски щати.

Тази година "Алкомет" АД получи сертификат за одобрение в съответствие със стандарт IATF 16949:2016. Той е доказателство, че системата за управление на качеството на пресовото производство на компанията е в съответствие с изискванията на автомобилната промишленост. IATF 16949 е международен автомобилен стандарт, признат в света. Полученият сертификат отваря нови възможности за реализация и навлизането в нови сектори за производство на шуменската компания.

Предстоят нови инвестиционни планове, като строежът на нов производствен цех вече е започнат. През 2021 - 2022 г. ще се реализира проект, благодарение на който "Алкомет" АД ще обслужва водещи автомобилни компании в света. Размерът на инвестицията възлиза на 13 500 000 лева. С реализацията на този проект дружеството ще може да произвежда и изнася продукция с по-висока стойност.

Вече е завършен строежът на цеха, в който е разположен новият студено-валцов стан за валцовене на ленти от последно поколение със съпътстващи към него съоръжения, които ще удвоят капацитета на валцовото производство, като в момента текат пробни тестове. Очаква се цялостното съоръжение да заработи с пълния си капацитет през втората половина на 2020 г.

Поставената цел е обемът на продажбите на компанията през следващите пет години да достигне 500 млн. евро. Непрекъснатите инвестиции в съвременни технологии и оборудване гарантират подобряването на продуктите и устойчивото развитие на компанията.