🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AFI Europe купува офис сградите на NEPI Rockcastle в Румъния

Сделката е между собствениците на "Бизнес парк Варна" и два софийски мола

"Флореаска бизнес парк" в Букурещ
"Флореаска бизнес парк" в Букурещ
"Флореаска бизнес парк" в Букурещ    ©  nepirockcastle.com
"Флореаска бизнес парк" в Букурещ    ©  nepirockcastle.com
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Собственикът на "Бизнес парк Варна" - израелската AFI Europe, ще купи румънското портфолио от офис центрове на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle. Продавачът също има бизнес в България - притежава два от най-големите софийски молове - "Сердика център" и Paradise Center. NEPI изпитва финансови трудности и вече продаде една от румънските си офис сгради на Dedeman през 2019 г. и чрез предстоящата сделка цели да продължи финансовата си стабилизация. Това е сред най-големите сделки с имоти в региона през последните години.

AFI Europe и NEPI Rockcastle се бяха споразумели за сделка още в края на миналата година, като тя трябваше да бъде факт още в първото тримесечие на 2020, но усложнения покрай пандемията осуетиха покупката тогава. Сега те анонсират ново споразумение за сделка, на стойност 290 млн. евро (миналата година спряганата сума беше 300 млн. евро), като се очаква тя да завърши до 4 месеца. Портфолиото включва четири бизнес центъра, три в Букурещ и един в Тимишоара, с обща площ от почти 120 хил. кв.м.

AFI Europe вече има инвестиции в румънски офиси и след покупката ще бъде собственик на пет офис центъра в Румъния, като още два са в строеж. След тяхното завършване общата офис квадратура, която ще притежават, ще бъде 300 хил. кв.м, което ще ги направи един от най-големите собственици на офис сгради в Румъния.

Кои са AFI Europe

AFI Europe е нидерландска компания, собственост на израелската AFI Group, в която мажоритарен собственик е диамантеният магнат Лев Леваев. В България основният им актив е "Бизнес парк Варна", който в последния отчет е оценен на 62 млн. лв., а отчетените приходи от дейността през 2018 г. са 2.7 млн. лв. при печалба от 800 хил. лв. Имат и няколко жилищни проекта в София.
Любопитно е, че на 10 август бе обявена и една друга офис сделка в Румъния - китайската компания Fosun приключи закупуването на Floreasca Park в Букурещ. Офис комплексът, досега собственост на германския инвеститор GLL, е с площ около 38 хил. кв. м. и е струвал на Fosun малко над 100 млн. евро.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар