🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vision Fund на SoftBank възстанови 2.8 млрд. долара стойност

Компанията отказа да представи оперативната си печалба за тримесечието

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японският технологичен конгломерат SoftBank е възстановил част от загубите в стойността на фонда си Vision Fund, който преживя тежки трусове още преди корона кризата, пише Reuters. Последният отчет за тримесечието на компанията показва, че Vision Fund е възвърнал 2.8 млрд. долара в стойност, след като в края на миналата година бяха изтрити близо 9 млрд. долара, предимно заради загуби от инвестицията в компанията за споделени работни места WeWork, която се оказа силно надценена. Дори и така, в момента инвестициите на Vision Fund в 86 стартъпа на стойност 75.2 млрд. долара в момента се оценяват на 71.2 млрд. долара.

Състоянието на Vision Fund, изглежда, е и новият най-важен показател в представянето - поне според Масайоши Сон, изпълнителният директор на SoftBank, която е един от двата големи играча във фонда заедно с Инвестиционният фонд на Саудитска Арабия. Досега предпочитаната мерна единица за представянето на SoftBank бе оперативната печалба, но този път тя дори не бе съобщена, което събуди негодуванието на инвеститори, които отдавна сигнализират, че фирмата е непрозрачна и трудна за оценяване.

Вместо оперативна печалба компанията изнесе данни за нетната - общо 12 млрд. долара за последното тримесечие, след три последователни отчетни периода на загуба. Проблемът е, че в нетната печалба влиза и скока в цената на инвестициите на SoftBank, но без компанията да обяснява как точно оценява фирмите, в които е инвестирала.

Нова стратегия

SoftBank отчита добрите новини за Vision Fund основно заради отписването на лоши активи и преоценка на настоящото портфолио на фонда на обща стойност 100 млрд. долара. Поводите за оптимизъм обаче изглеждат сравнително малко, като дори обичайно позитивният Масайоши Сон коментира, че положението по време на коронавируса е тежко. "Всеки ден сякаш си на война. Кешът е единствената ни защита", каза той пред инвеститори и анализатори.

SoftBank ще промени стратегията си за бъдещето заради коронавируса, като първата стъпка е вливането на 555 млн. долара в звено, което да ги инвестира в ликвидни акции като Amazon и Facebook. Това е сериозна промяна в досегашното държание на SoftBank, която предпочита да инвестира в непублични стартъпи, които са с потенциал да растат бързо - в портфолиото на японската фирма личат компании като Alibaba, Uber и други, в които SoftBank е вложила пари отрано.

Масайоши Сон намекна също, че е възможно компанията да се раздели с една от най-големите си придобивки през последните пет години - фирмата за чипове ARM. След смяната на собствеността през 2016 г. ARM спря да работи на печалба, а загубите стават все по-големи. Според Сон възможностите за SoftBank са ново набиране на капитал от борсата, както и частична или пълна продажба.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар