🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцки акционер излиза от бившия хотел "Шератон" в София

Представител на фамилията Даскалантонакис от гръцката верига Grecotel ще увеличи собствеността си в хотела

Ковид-кризата силно свива приходите на петзвездния хотел
Ковид-кризата силно свива приходите на петзвездния хотел
Ковид-кризата силно свива приходите на петзвездния хотел    ©  Цветелина Белутова
Ковид-кризата силно свива приходите на петзвездния хотел    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представител на фамилията Даскалантонакис от гръцката туристическа група Grecotel ще увеличи собствеността си в бившия хотел "Шератон" в София, а участието си ще продаде друг гръцки финансов инвеститор, досега акционер в "София хотел Балкан". Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията, която обявява, че няма да се произнася по сделката, тъй като приходите на участващите компании в нея са под нужния праг за оборот.

В края на юни кипърското дружество "Потамиро лимитид" уведоми, че ще купи дружество, чиято дъщерна компания пък е собственик на над 87% от акциите на софийския хотел, известен и като "Шератон", какъвто бранд носеше допреди 6 години, когато премина към веригата The Luxury Collection.

Така реално в сделката, случваща се на фона на тежката криза в туризма, единият от съдружниците - Йоанис Даскалантонакис, изкупува дяловете на партньора си. Официалната причина, посочена в документите: моментът е подходящ за инвестиции. А неофициално: окрупняването се прави, за да улесни опит за намиране на следващ стопанин на петзвездния хотел.

КЗК: Действайте

Изкупуването на дялове в "София хотел Балкан" се случва през верига офшорни компании. В края на юни регистрираното в Кипър дружество "Потамиро лимитид" уведоми антимонополната комисия, че е сключена сделка за 100% от капитала на либерийската компания "Наранджила къмпани". Тя пък от своя страна е едноличен собственик на регистрираното на Маршалските острови "Бандола пропъртис лимитид", което притежава 87.49% от акциите на "София хотел Балкан". Цената на сделката не е обявена, а в уведомление до Комисията за финансов надзор от "София хотел Балкан" съобщават, че ще се осъществи при зелена светлина от антимонополната комисия.

През миналата седмица КЗК е решила да не се произнася по сделката, тъй като оборотите на участващите в нея дружества са под прага в европейските правила за т.нар. сделки с общностно измерение. За такива най-общо се смятат концентрации между дружества, при които общият оборот в ЕС на всяко от поне две участващи дружества е поне 250 млн. евро или във всяка една от поне три държави членки общият оборот на предприятията прехвърля 100 млн. евро.

Сделка между съдружници

Сделката за контролния пакет акции в "София хотел Балкан" реално е между съдружници. Дружеството купувач "Потамиро лимитид" е под едноличния контрол на Йоанис Даскалантонакис, който е член на съвета на директорите и представлява хотела. Той държи и половината от капитала в другия основен собственик на хотела - дружеството "Кокари лимитид", и от официалните документи в комисията за конкуренцията става ясно, че го представлява и "осъществява съвместен контрол" в него.

Даскалантонакис е известно лице в туристическия бизнес на Балканите - той е сред собствениците на гръцката семейна компания Grecotel, която управлява една от големите вериги в Гърция с 32 градски и ваканционни обекта в страната. Инвеститор е и в петзвездния "Метропол палас" в Белград.

А продаденото дружество - "Наранджила къмпани", е еднолична собственост на Йоанис Папалекас, който в мотивите за сделката до антимонополната комисия е описан като "пасивен инвеститор, който няма предишен опит в експлоатацията и управлението на хотели".

Папалекас е активен в сферата на недвижимите имоти, като в началото на годината продаде и голямо портфолио от офис сгради и проекти в Румъния с площ от 500 хил. кв.м. Според изданието Romania insider сделката е за 330 млн. евро, а купувач е дружеството CPI Property Group, което е под контрола на чешкия милиардер Радован Витек.

Именно нуждата от "активен подход" за справяне със ситуацията с коронавируса, която тежко засегна туристическия бизнес, както и оценената като "благоприятна" за инвестиции икономическа обстановка в страната заради намалената стойност на редица бизнеси поради извънредното положение са посочени и като основните мотиви за сключване на сделката, се вижда от решението на комисията за защита на конкуренцията. А данните от последния отчет на "София хотел Балкан" за второто тримесечие показват, че ситуацията е тежка: приходите от основната дейност към края на юни се сриват до 2.99 млн. лв. при 7.9 млн. лв. на предходната година. А общо всички приходи са за 3.2 млн. лв. при 8.15 млн. лв. за шестмесечието на 2019 г., се вижда от отчетите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 9

    Къде каквото е пипнала гръцка ръЦиЦка в България, всичко е увехнало. Последният пример е този хотел в самия център на София, който има потенциал за супер-лукс, но благодарение да "далновидния" гръцки мениджмънт, беше сведен до ниво "туристическа спалня". Цестито!

    Нередност?
Нов коментар