Собственикът на мината в Челопеч е в топ 30 по доходност на борсата в Торонто

Акциите на Dundee Precious Metals са поскъпнали с 273% за последните три години

DPM има два добивни проекта в България и металургичен завод в Намибия.
DPM има два добивни проекта в България и металургичен завод в Намибия.
DPM има два добивни проекта в България и металургичен завод в Намибия.    ©  Цветелина Белутова
DPM има два добивни проекта в България и металургичен завод в Намибия.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която е собственик на златните мини в Челопеч и Крумовград, е сред 30-те компании, листнати на фондовата борса в Торонто, които отчитат най-силен ръст в цените на акциите си за последните три години. Книжата са поскъпнали с 273% за периода, с което дружеството се нарежда на 8-о място в списъка TSX30, който борсата изготвя за втора поредна година. Така към 30 юни 2020 г. пазарната капитализация на DPM достига 1.6 млрд. канадски долара.

Златен ръст

"Резултатите ни отразяват много години усилена работа, насочена към успешното изпълнение на капиталови проекти, въвеждането на иновации в предприятията ни и установяването ни като надежден партньор в общностите, където работим", посочва президентът и главен изпълнителен директор на DPM Дейвид Рей в официалното прессъобщение. "Предвид увеличаващото се производство на злато и свободен паричен поток ще продължим да осигуряваме висока доходност на акционерите си, както доказахме по-рано тази година с въвеждането на тримесечен дивидент", добавя той.

DPM е собственик на "Дънди прешъс металс Челопеч", която оперира медно-златната мина в Средногорието. Чрез второто си дъщерно дружество - "Дънди прешъс металс Крумовград", компанията разработи изцяло нов минен проект на зелено, като през миналата година комплексът "Ада тепе" в Източните Родопи започна да произвежда и продава златно-сребърен концентрат. Тъй като българските мини на практика са единствените добивни проекти на DPM, добавянето на второ работещо предприятие значително повиши резултатите на компанията. Освен това DPM има и металургичен завод в Намибия, където се преработва концентратът и където през последните години също бяха направени значителни инвестиции и подобрения.

Българските дружества са сред 10-те най-големите компании в металургичния сектор според класацията К100 на "Капитал". За 2019 г. приходите на "ДПМ Челопеч" са 411.3 млн. лв., а само за няколко месеца работа "ДПМ Крумовград" отчита оборот от 139.8 млн. лв.

Какво показва класацията

Класацията на борсата в Торонто показва, че 30-те топ акции са поскъпнали средно с 242% за последните три години. С това общата пазарна капитализация на компаниите се е повишила с 221 млрд. канадски долара.

Два са секторите, които се открояват като най-растящи - добив и технологии. На практика 8 от първите 10 компании са в една от тези две индустрии. Списъкът включва общо 14 минни дружества, чиито акции са се покачили средно с 223%. Технологичните акции са 7 (включително класираните на първо и второ място Shopify и Ballard Power Systems), като поскъпването при тях е 330% за последните три години. Значителен ръст отчита и секторът на науките за живота (244%), а интересна подробност е, че 4 от компаниите в списъка се занимават с приложенията на канабиса.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    zse27621867 avatar :-|
    ГеоргиП

    До колкото знам Гранд Истърн Маркет имат същия лиценз от министерството на икономиката като ДПМ.

    Нередност?
  • 3
    lac42623960 avatar :-|
    Dancho

    Да и са доста надеждни в отношеията към клиентите си.

    Нередност?
  • 4
    rng14623959 avatar :-|
    Владимир

    Коректна фирма са да, преди дни даже публикуваха лиценза от министерството на икономиката в отговор на спекулациите че са измамници!

    Нередност?
  • 5
    jve15622118 avatar :-|
    Elena

    Аз лично съм много доволна от тях! Имат уникални услуги на доста ниски тарифи като Робин Худ в САЩ.

    Нередност?
  • 6
    zsr55622118 avatar :-|
    Иван

    Здравейте, доста добре са позиционирани от към банкери, НАП и разни други институции и с тях няма да имате проблеми.

    Нередност?
  • 7
    Toshko7 avatar :-|
    Todor

    Освен че са добре позиционирани, удрят по едно рамо на клиентите си, когато могат да помогнат с нещо.

    Нередност?
  • 8
    zvv07622118 avatar :-|
    Alex

    Ще бъде добре българското злато да се добива от българска фирма, вместо да ни грабят чужденците...

    Нередност?
Нов коментар