Как войната на САЩ срещу Huawei може да ускори развитието на китайските технологии

От 15 септември китайският телекомуникационен гигант няма да може да купува жизненоважните за бизнеса му чипове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Huawei е опрянa до стената. От полунощ на 14 септември китайският технологичен гигант беше лишен от доставки на така нужните му полупроводници. Без чипове фирмата не може да произвежда смартфоните или оборудването за мобилен интернет, от които зависи нейният бизнес. Последните правила на САЩ, които бяха обявени на 17 август, забраняват на компаниите по света да продават чипове на Huawei, ако те са били изработвани с американска техника. Американските компании за полупроводници, за които Huawei е важен клиент, както и ръководните органи в отрасъла помолиха правителството да удължи крайния срок. Пълна отмяна на забраната изглежда малко вероятна.

Опциите пред Huawei

Пред Huawei сега, изглежда, има три пътя. Първият включва Вашингтон да даде лицензи на доставчиците, така че те да могат да продават чипове на компанията, макар и в ограничени количества. Това ще позволи на Huawei все пак да остане в бизнеса. Тайванският производител на чипове MediaTek, който е един от основните доставчици на китайската компания, е отправил молба до Търговското министерство на САЩ да получи подобно разрешение. За да бъде обезвредена Huawei, на доставчици, желаещи да произвеждат чипове, проектирани от собственото поделение за полупроводници на китайската компания - HiSilicon, едва ли ще бъдат издавани подобни разрешителни.

Отслабената позиция на Huawei може да не е достатъчна, за да задоволи желанията на Америка. Презумпцията на търговското министерство е да отказва разрешителни. Това ще накара китайската компания да започне по-отчаяни действия, като например да прави собствени чипове, използвайки по-стара технология, до която може да се достигне чрез вериги за доставки, които да не включват американски компании.

Пиер Ферагу от изследователската компания на телекомуникационния и технологичния сектор New Street Research очаква Huawei да направи това до 12 месеца. Този път обаче наскоро стана още по-трънлив. На 4 септември Reuters съобщи, че американското военно министерство е предложило най-големият китайски производител на чипове - Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), да бъде сложен в същия черен списък като Huawei.

От Пентагона твърдят, че SMIC работи с въоръжените сили на Китай и представлява риск за националната сигурност на САЩ. Поставянето в черния списък би съсипало бизнеса на SMIC, която разчита на американски части и оборудване. След новината цената на акциите й падна с почти една четвърт. SMIC отрече да има връзки с военните и заяви, че е "напълно шокирана". Опасността от подобно действие може и да разубеди SMIC да се съюзява с HiSilicon, както Huawei може би се е надявала.

Това остава отворена третата опция - Huawei може да обяви фалит или да бъде принудена да продаде част от бизнеса си. Това няма да стане веднага: в края на 2019 г. тя имаше парични резерви 371 млрд. юана (53 млрд. долара), достатъчно, за да покрие оперативните си разходи за година и половина напред. Но ако ножът опре до кокала, тя може да се раздели с HiSilicon. Подразделението на Huawei за проектиране на чипове е едно от най-развитите в света. Според анализаторската компания icInsights през първата половина на 2020 г. HiSilicon е станала първото китайско дружество, влязло в топ 10 по приходи на проектантските компании за чипове в света.

След като повече няма да може да проектира чипове за собственика си, HiSilicon би могла да се фокусира върху изпълнението на поръчки за трети страни в Китай. Това би създало нов източник на приходи за Huawei. Ако вместо това Huawei реши да затвори HiSilicon, съкратените инженери ще бъдат веднага привлечени от поделенията за проектиране на чипове на други китайски технологични гиганти като Alibaba, Tencent и ByteDance. Или могат да създадат свои проектантски фирми. За много от хората се смята, че вече са започнали да напускат превантивно.

Притеснения за конкурентите

Всеки от изброените сценарии притеснява компании като Qualcomm. Големият американски производители на чипове посочва китайските си конкуренти като риск в годишните си отчети. Миналата година продажбите в Китай осигуриха 11.6 млрд. долара от общите годишни приходи на Qualcomm, възлизащи на 24.3 млрд. долара. Освободен от ангажиментите си към Huawei, HiSilicon би представлявал опасност за продажбите на конкурентите в Китай.

Huawei се опитва да не показва слабост. От компанията казват, че ще вложат 20 млрд. долара за нови разработки през тази година, 5.8 млрд. повече, отколкото през 2019 г. и почти колкото Amazon, която има двойно повече продажби от китайската компания. Huawei се надява да си осигури нови източници на приходи, които да не са толкова уязвими от американски атаки. Последните е малко вероятно да спрат, дори ако Джо Байдън бъде избран за президент на САЩ. Но докато Чичо Сам затяга хватката, рискува да "изстиска" китайските технологии до форма, в която вече да няма контрол над тях. Huawei се надява да издържи дотогава.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Ударното развитие на китайските високи технологии е едно от видимите следствия на Студената технологична война, която САЩ подхванаха с Поднебесната.
    Второто логично следствие е ударното им влагане във военната сфера. Военният флот на КНР вече води на американския, китайските стратегически бомбардировачи покриват огромен район в Тихия и цяла Азия, а китайската ПРО се оказа изненадващо мощна за америкатската ядрена триада.

    Третото следствие е края на западния тип глобализъм. Видимо ще се съвместяват два типа глобализъм - западен и източен, като помежду им ще има не желязна завеса, а дигитална пропаст.

    Светът все повече се доближава до антиутопиите на Оруел.

    Който рие яма, сам пада в нея.

    Нередност?
Нов коментар