🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК не видя проблем "Нова" да придобие "Канал 3" и още медии, свързвани с Пеевски

Регулаторът взе скоростно решение въпреки опасенията на участници на пазара, че сделката значително ще увеличи пазарния дял на медийната група на братя Домусчиеви

Кирил Домусчиев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две седмици и половина. Точно толкова отне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разгледа и одобри сделката за увеличаване на активите на и сега най-голямата медийна група - "Нова броудкастинг груп" (НБГ), собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Въпреки опасенията на редица участници на пазара, че сделката ще увеличи значително пазарния дял на "Нова тв", антимонополният регулатор позволи в портфолиото на групата да влязат вече и "Канал 3", музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина", Magic FM и "Радио Витоша" - всички те свързвани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Скоростно решение

За желанието на НБГ да придобие пакета телевизии и радиа стана ясно в началото на септември, когато КЗК публикува на сайта си съобщение за образувано производство за концентрация. Регулаторът по закон има пет седмици да разреши или не сделката, като, ако прецени, може да започне и задълбочена проверка, която съответно удължава процедурата. В случая КЗК не се възползва от тази опция и взе решението си в средата на срока, въпреки че със сделката групата на "Нова тв" ще разшири значително медийното си влияние и редица участници, преки или не, на медийния пазар в последните две седмици изказаха опасенията си, че концентрацията може да доведе до значително увеличение на пазарния дял на НБГ. Това се вижда и в публикуваното вчера решение на КЗК. Свои позиции в тази посока са дали от "БТВ медиа груп", медийната агенция "Аргент" и Асоциацията на европейските журналисти в България. Становище има и от Българското национално радио (БНР), което заявява, че от "Нова" предлагат "агресивни рекламни пакети, което би довело до фалит на по-малките участниците на радиопазара".

Прикачен файл

При допитването на регулатора до трети страни без становище относно ефекта на сделката са били от Съвета за електронни медии (СЕМ), Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА), Българската национална телевизия (БНТ), агенцията "Dentsu Aegis Network България", "Фреш медиа България" (собственик на пакет радиа, сред които "БГ радио", "Радио 1", NRJ, "Радио 1 Рок", "Вероника", City и др.) и агенцията "Директ медиа".

Така след малко повече от две седмици разглеждане на сделката КЗК разреши придобиването на пакета телевизии и радиа от НБГ с аргумента, че това "не води до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазарите, на които оперират участниците в концентрацията".

Сценарият със скоростното решение на регулатора без задълбочена проверка е добре познат. Именно така братята Домусчиеви придобиха "Нова броудкастинг груп". През 2018 г. отново само за две седмици КЗК разгледа и разреши концентрацията на дружеството им "Адванс медиа груп" и НБГ. Това се случи само няколко месеца след като регулаторът в дълга процедура разглеждаше възможността медийната група, тогава собственост на шведската MTG, да бъде купена от инвестиционната компания PPF Group, собственост на най-богатия чех Келнер. След провеждането на задълбочената проверка КЗК безпрецедентно отказа сделката, и то точно с противоположен на сегашния аргумент - големия пазарен дял на медиата.

"Нова тв" + "Канал 3"

С навлизането на братята Домусчиеви на медийния пазар пролича и близостта им със свързваните с Делян Пеевски медии. През последната година няколко кадри от "Канал 3" бяха назначени в управлението на "Нова".

През април 2019 г. шефката на новините на "Канал 3" Миляна Велева стана директор "Новини и актуални предавания" в "Нова тв". В началото на 2020 г. пък управител на "Нова броудкастинг груп" стана Ива Стоянова, отново бивше лице от свързваната с Пеевски "Канал 3" и дори за кратко неин съсобственик. Малко след като беше обявена сделката за разширяване на портфолиото на НБГ, тя коментира в сутрешния блок на "Нова", че "Канал 3" ще бъде новинарският канал на групата, а в ефира на "Нова тв" ще има развлекателни предавания и сериали. По думите й по този начин ще удовлетвори онази част от аудиторията на "Нова", която предпочита да гледа развлекателната програма и не й е приятно тя да бъде прекъсвана от извънредни емисии.

В началото на септември от "Нова" коментираха пред "Капитал", че намерението на дружеството е да разшири своето медийно портфолио чрез навлизане на радиопазара и добавяне на телевизионни канали, които липсват в настоящия пакет от програми. Портфолиото на НБГ се състои от седем телевизионни канала, както и платформите на най-голямата онлайн група "Нет инфо".

Продаваните медийни дружества

"Канал 3" е собственост на дружеството "Елит медиа България", което за 2019 г. отчита 3.2 млн. лв. приходи и загуба 732 хил. лв.

Приходите на дружеството "Радио Веселина", в което влиза освен радиото и музикалната телевизия The Voice, за изминалата година са 2.4 млн. лв. спрямо 2.34 млн. лв. година по-рано и печалба 910 хил. лв.

Приходите на компанията - собственик на радио The Voice, "Радио Експрес" са в размер на 5.6 млн. лв., с 2% повече от предишната година, и печалба 20 хил. лв.

Собственик на трите продаваните дружества е "Бест съксес инвестмънт", притежавано от регистрираното в Кипър дружество "Торук". Пряка връзка с депутата от ДПС Делян Пеевски, разбира се, то няма, но редица косвени връзки говорят за това.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов
    • + 9

    Ето така се поставя в саксия, тори и полива редовно едно семенце, чиято съдба явно е да бъде българският Берлускони — "излъскан" бизнесмен с футболен отбор, медии, фармацевтичен, корабостроителен и бах ли го какъв още бизнес... Който в един момент рязко ще се почувства способен и желаещ да стане министър-председател, например.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 9

    До коментар [#1] от "Иван Арнаудов":

    Домусчиев е рядко отвратителен човек и едвали някой би го избрал дори за чистач. По-скоро, след като бъде употребен за параван, ще последва съдбата на Цветан Василев.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 3

    Сега очакваме да купи и Техномаркет и Булгартабак :)

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    Медийният Хидрострой.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#3] от "aussie":

    Ако не друго, Домуса поне е автентичен бизнесмен и ако ги купи, като нищо може и да успее да ги възроди.

    Нередност?
Нов коментар