Shell започва подготовка за съкращаване на разходите си с 40%

Целта на дружеството е да осигури средства, с които да се фокусира върху проекти за възобновяема енергия

Reuters    ©  Arnd Wiegmann

Royal Dutch Shell подема кампания, чрез която цели да съкрати разходите си за производство на газ и петрол с 40%, съобщава Reuters. По този начин дружеството ще може да задели средства, които да фокусира върху инвестиции във възобновяема енергия и пробиване на енергийния пазар. Там маржът е по-нисък, а като добавим и корона кризата, плановете на Shell далеч не изглеждат нелогични.

Новата "зелена" стратегия на Shell

Новата стратегия е позната в компанията като Project Reshape и се очаква изготвянето й да бъде завършено до края на годината, а през февруари да бъде насрочена среща, на която с нея да бъдат запознати инвеститорите. Източници на Reuters от компанията заявяват, че досегашният модел на работа е бил добър, но бъдещето налага той да бъде променен. Посоката е "зелена", но все още се доуточняват детайлите и разглеждат различните опции.

Shell далеч не е първата компания в брашна, предприемаща подобни мерки. Европейските й конкуренти BP и Eni също вече обявиха, че планират през следващото десетилетие да изместят фокуса на бизнесите си от петрол и газ към възобновяеми източници на енергия.

Разходите на дружеството от години вървят надолу

Рационализирането на оперативните разходи при Shell започна още през 2014. Оттогава до 2017 г. те бяха намалени с 15%, или 7 млрд. долара. По този начин тя значително повиши печалбата си. Сега обаче икономическата криза, резултат от пандемията, както и амбициозните планове на компанията да бъде въглеродно неутрална до 2050 г. налагат нуждата от още по-сериозни мерки. От дружеството заявяват, че пандемията е ускорила и процеса на дигитализиране на бизнеса.

Един от начините, по които Shell ще опитат да съкратят разходите си, е чрез фокусиране на производството само в няколко ключови региона в света - Мексиканския залив, Нигерия и Северно море. За момента дружеството има 17 петролни рафинерии и ще се опита да ги намали до 10, като вече е договорило продажба на 3 от тях.

От компанията ще опитат да съкратят разходите и на системата си от бензиностанции, която е най-голямата в света към този момент (състои се от 45 хил. броя) и се очаква да има ключова роля в преобразяването на бизнес стратегията на дружеството. Изпълнителният директор на Shell Бен ван Бьорден заяви през юли, че през тази финансова година компанията е на път да спести между 3 и 4 млрд. долара от разходи, най-вече именно чрез намаляване на персонала в бензиностанциите и съкращаване на бонусите.

Shell ще започне да търси и начини как да увеличи продукцията си на нисковъглеродни горива. Според източници на Reuters това е най-вероятно да се случи чрез използване на олио за готвене.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар