🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЗК глоби "Кауфланд" с 343 хил. лв. за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

Санкцията е по-висока, след като ВАС е върнал първото решение на регулатора

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 343 417 лв. "Кауфланд България ЕООД енд КО" КД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Преписката е по искане на производителя на алкохол "Кети-94" ООД - Пловдив. Сумата е 7% от нетните приходи на търговската верига от продажбата на продуктите, предмет на нарушението, за 2019 г. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София област, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Това е втора преписка на антимонополния орган по един и същ казус от един и същ молител. Комисията вече се произнесе по него през 2016 г. и наложи 157 981 лв. санкция на "Кауфланд". Новото производство е заради влязло в сила решение от март 2019 г. на Върховния административен съд, с което той отменя решението на КЗК от 2016 г. и връща преписката на комисията, за да се произнесе в съответствие с указанията, дадени в мотивите.

От КЗК уточняват, че тези указания са свързани единствено с анализ на пазара на доставка на спиртни напитки в ниския ценови сегмент, разпространявани от конкурентните на "Кауфланд" търговски вериги, и на обичайната търговска практика в тях.

Производителят: Веригата налага необосновано тежки условия

Преписката е образувана по искане на пловдивската фирма "Кети-94" - производител на спиртни напитки с марките "Кралска водка", "Кралски джин", "Моминска гроздова ракия", "Моминска черешова" и др.

В искането си до комисията "Кети-94" заявява, че определени действия на "Кауфланд България ЕООД енд КО" КД са "недобросъвестни, защото нямат обективно икономическо основание", че веригата прави "необоснован отказ да закупи стоки", "налага необосновано тежки условия" и така се стига до "неоснователно прекратяване на търговските отношения".

Производителят посочва, че "Кауфланд" договаря различни видове бонуси като процент върху месечния оборот (за маркетинг, за логистика, финансов, мастър бонус, годишен, за договори за развитие), като всяка година изисква "подобрение" (увеличаването) им в полза на веригата. "Кети-94" твърди също, че от 01.12.2015 г. "Кауфланд" премахва бонусите, но ги изважда от доставната цена, като същевременно продължава да изисква "подобрения". В резултат фирмата продава на изключително ниски доставни цени, а след изразено несъгласие веригата блокира значителна част от асортимента на производителя и през 2016 г. прекратява търговските си отношения с него.

Търговецът: Налице са достатъчно алтернативни канали

В своя отговор до КЗК от "Кауфланд" твърдят, че "Кети-94" разполага с достатъчно алтернативни търговски партньори и канали за разпространение на своята продукция, От търговската верига изрично посочват, че е "въпрос на избор за "Кети-94" дали да продължи да работи с "Кауфланд", или да избере никой друг канал за реализация на продукцията си" и че "Кауфланд" "не налага извършване на допълнителни разходи за насочване на доставките и няма специални изисквания към продуктите, които да не позволяват стоките да бъдат доставяни на други търговци и да оскъпяват производството".

Според веригата "Кети-94" не е толкова зависима от "Кауфланд", колкото твърди в подаденото искане до КЗК, и "при рационална организация на търговската си дейност" лесно би могла "да компенсира прекратяването на търговските си отношения с "Кауфланд" чрез разширяване на мрежата си от алтернативни търговски партньори". В становището се посочва, че "дори и да се приеме, че "Кауфланд" е в по-силна позиция при договаряне, липсва злоупотреба с тази позиция".

Комисията: Веригата се съобразява единствено със собствения си стопански интерес

След подробни анализи на пазара КЗК заключава, че фирма "Кети-94" е зависима в значителна степен от "Кауфланд България ЕООД енд КО" КД при доставка на спиртни напитки в ниския ценови сегмент. Компанията прави по-голяма част от оборота си основно чрез магазините на "Кауфланд", но приходите не покриват разходите за производство и реализация и "Кети-94" генерира загуба от тази дейност.

"Кауфланд" очевидно не изпитва сериозен конкурентен натиск на пазара на дистрибуция, който да го принуждава да поддържа максимално ниски крайни продажни цени, които са близки до разходите му по закупуване на продуктите на молителя. Това е видно от наблюдаваното повишение на крайната продажна цена на "Кауфланд" при наличието на относително постоянна нетна доставна цена. Веригата формира ценовата си политика, съобразявайки се единствено със собствения си стопански интерес", заключава антимонополният орган.

Комисията обобщава, че е налице "икономическа зависимост на "Кети 94" от "Кауфланд" на пазара на доставка на спиртни напитки в ниския ценови сегмент", и приема, че след юли 2015 г. търговецът следва в отношенията си с производителя определен "модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1

    Тези комисии са измислица на депутатите да получават повече пари над заплатата си. Аз лично друг смисъл не съм видял. Абсолютни нефелни решения и в повечето случаи в полза на който плати.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Видимо административно-правният капацитет на разните държавни органи и КЗК в частност е доста посредствен, след като съдът отменя техните решения.
    И упорството в ново и ново шестцифрено глобяване не додават качество.

    Ритейл веригите с колосалните си обороти са един изключително подходящ обект на пропагандно шамаросване от държавната администрация, с което да се демонстрира, че тя още мърда.
    Любопитното е, че медиите отразяват обилно тия й конвулсии, а не описват гръмовните й провали в съдилищата, когато безапелационно актовете й падат.

    За кво ни е тая имитация на държава?
    И не ни ли втръсна тоя пошъл театър?
    Оставка!
    Съд и затвор!

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    По принцип тази пезпардонна наглост се практикува от всички вериги, но рядко се срещат по-алчни от Била и Кауфланд. Говоря от личен опит.

    Нередност?
  • 5
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    Големите фирми в тази държава добиват изведнъж криви представи за бизнеса. Когато дойдеш тук е по-лесно да станеш българин, отколкото да спазваш някакви норми и благоприличие. Това е заради абсолютната безнаказаност, повсеместната корупция, наглият рекет на държавата (управляващи, администрация), посредствеността и нихилизмът на всички нас като участници и 'независимостта' на съдебната власт.

    И все пак, дори и на тази територия, колелото се върти. В ретроспекция - Била от най-силни пропаднаха при появата на по-добър играч (даже няколко). Жалко, че Карфур не издържа, а бяха много силна конкуренция в сегмента. Интересно е може би, че DH (пикадили) се срина изведнъж, след като управляващият мениджър доби български нрави и наемаше де-що-има магазинчета по няколко в квартал за баснословни суми. Ако се разкара управляващата утайка и се вдигнат доходите, току-виж и '.. енд КО КД' подвили опашката пред някой като walmart.

    Надявам се авторката да проследи докрай какво ще се случи, тъй като не съм оптимист за това,че съдът ще потвърди глобата.

    Нередност?
Нов коментар