"Монбат" също се отказа от дивидента за 2019 г.

Общото събрание гласува и промени в съвета на директорите

През 2019 г. "Монбат" увеличава приходите си, но печалбата пада
През 2019 г. "Монбат" увеличава приходите си, но печалбата пада
През 2019 г. "Монбат" увеличава приходите си, но печалбата пада    ©  Надежда Чипева
През 2019 г. "Монбат" увеличава приходите си, но печалбата пада    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на акумулатори "Монбат" няма да разпределя дивиденти от печалбата си за 2019 г. Това решиха акционерите на общо събрание на компанията на 18 септември, става ясно от публикувания протокол. Цялата печалба в размер на 6.98 млн. лв. ще бъде отнесена към фонда "Неразпределена от предходни години печалба".

Резултати

Предложението да не се плаща дивидент за миналата година е било подкрепено от 90.59% от присъстващите на срещата акционери. На въпрос защо се налага това финансовият директор Виктор Спирев е обяснил, че запазването на паричния поток в компанията е изключително важно в този момент. "Кризата Covid-19 и последващите събития афектираха паричния поток и веригата на доставки", казва той. Така производителят на батерии е поредна компания, която заради кризата се отказва от дивидента или намали размера му. Тенденция валидна не само за България, но и а света.

През 2019 г. "Монбат" увеличава приходите си от продажби с 6% до 312.3 млн. лв., показва индивидуалният отчет на дружеството. Печалбата обаче спада с 28% до малко под 7 млн. лв. За 2018 г. компанията разпредели брутен дивидент от 0.1025 лв. на акция, като отчете печалба от 9.7 млн. лв.

Заради решението да не се плаща дивидент за миналата година част от акционерите (20%) са гласували против предложението за допълнително възнаграждение на членовете на съвета на директорите. Мнозинството обаче е приело за целта да бъдат определени общо до 500 хил. лв.

Управление

Акционерите са гласували също промени в съвета на директорите на дружеството. От борда са освободени Николай Тренчев, Александър Чаушев, братята Атанас и Пламен Бобокови, които са и мажоритарни собственици, и Стоян Сталев. За нови членове са избрани Чавдар Данев, Петър Петров и Димитър Костадинов, като съветът вече ще се състои от 7, а не от 9 члена.

Димитър Костадинов беше назначен преди няколко месеца за прокурист на "Монбат", след като Атанас Бобоков се оттегли от поста изпълнителен директор. Това стана, след като прокуратурата му повдигна обвинение за участие в организирана престъпна група за нелегален внос и износ на отпадъци. Макар че самото обвинение е неясно, Бобоков обясни, че оттеглянето му е "с оглед запазване на стабилността на дружеството и инвеститорското доверие".

Междувременно наскоро излязоха резултатите от възложена от компанията независима външна проверка. Тя беше направена от международната адвокатска кантора Wolf Theiss и заключи, че "Монбат" и рециклиращото му дружество "Монбат рисайклинг" спазват екологичните закони и регулации.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар