Съд в САЩ блокира забраната срещу TikTok

Заповедта на Тръмп щеше да спре изтеглянето на китайската видеоплатформа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американски федерален съдия блокира забраната на президента Доналд Тръмп за изтегляне на китайската видеоплатформа TikTok в САЩ. Това стана няколко часа преди заповедта на Тръмп да влезе в сила, съобщава Reuters. Тя щеше да забрани изтеглянето на популярното видеоприложение от магазините за приложения на Apple и Google.

TikTok е собственост на китайската дигитална компания Bytedance, която твърди, че забраната ще причини незабавни и непоправими щети и също така е слабо обоснована.

Администрацията на Белия дом защитава тезата, че TikTok ще сподели с китайската държава данните за своите 100 млн. потребители в САЩ, което се отрича от китайската компания.

Продажбата - единственото решение засега

Засега единственото решение от заплетената ситуация за Tiktok е да продаде американския си бизнес на американски компании. Bytedance договори сделка с американската технологична компания Oracle и търговската верига Walmart, които заедно биха получили 20% от глобалния бизнес на видеоплатформата.

Все още обаче има неясноти какво точно е договорено - Bytedance заявява, че ще създаде дъщерно дружество в Китай - TikTok Global, от което ще притежава 80%. Американските компании твърдят съвсем друго - ще те ще са мажоритарни собственици на TikTok Global, като така ще спазят заповедта на Доналд Тръмп от август, според която TikTok трябва да се откаже от собствеността си в рамките на 90 дни.

Все още няма коментари
Нов коментар