Заради коронакризата "Еврохолд България" излиза на загуба

По-високите приходи от застраховането почти компенсират спада в другите сектори за полугодието

Застрахователното направление "Евроинс" отбелязва ръст, който до голяма степен компенсира спада в другите дивизии
Застрахователното направление "Евроинс" отбелязва ръст, който до голяма степен компенсира спада в другите дивизии
Застрахователното направление "Евроинс" отбелязва ръст, който до голяма степен компенсира спада в другите дивизии    ©  Георги Кожухаров
Застрахователното направление "Евроинс" отбелязва ръст, който до голяма степен компенсира спада в другите дивизии    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Еврохолд България", който работи в секторите застраховане, лизинг, продажба на автомобили и финансови услуги, отчита консолидирана загуба от 3.8 млн. лв. за първата половина на 2020 г. след печалба за същия период на миналата година (виж таблицата). Спадът е резултат от кризата покрай коронавируса, става ясно от отчета на холдинга. Приходите на групата обаче се понижават незначително - с едва 2%, като основната причина са по-добрите резултати на застрахователното дружество "Евроинс иншурънс груп".

По сектори

Икономическото въздействие на пандемията върху нашите клиенти се отрази неблагоприятно върху представянето на някои от дружествата в групата, и по специално засегна автомобилното направление, отчитат от "Еврохолд". Малкият спад на приходите обаче се дължи на доброто представяне на застрахователното направление "Евроинс иншурънс груп", което отчита ръст от над 4% на общите консолидирани приходи от застраховане (след вътрешно-групови елиминации), които достигат 683.9 млн. лв. С над 6% нарастват и записаните бруто премии от застраховане.

Очаквано най-значителен спад отчита автомобилното подразделение "Авто юнион", където приходите намаляват с 38% до 70.9 млн. лв. Компаниите в тази дивизия са продали 50% по-малко автомобили през първите шест месеца на тази година. От холдинга отбелязват, че трябва да се отчете фактът, че миналата година е имало много и големи корпоративни сделки.

С 16% по-ниски приходи отчита и лизинговото направление, където обаче обемите са по-малки - 9.9 млн. лв. към средата на 2020 г. Най-голям ръст има при инвестиционното банкиране, където приходите възлизат на 4 млн. лв.

Очаквания

От "Еврохолд" посочват, че кризата в резултат на коронавируса е засегнала техни клиенти и се е отразила на финансовите резултати на холдинга, но ефектът е бил умерен заради диверсификацията на бизнеса. Удължаване на намалената икономическа активност обаче би могло да доведе до намаляване на приходите поради понижена активност на клиентите, волатилност на фондовите пазари и нарушена верига на доставките. Това може да окаже въздействие и върху капиталовата позиция и ликвидността на групата, посочват от "Еврохолд". Доколко групата ще бъде засегната зависи най-вече от мерките, които отделните държави предприемат срещу разпространението на вируса, както и от покупателната способност на клиентите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар