"Филкаб" ще изгради собствен соларен парк за 9 млн. евро

Компанията очаква консолидираните й приходи през тази година да се задържат около 100 млн. лв.

Филкаб    ©  Филкаб
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Почти 10 процентния спад в търговията с електроматериали на вътрешния пазар е компенсиран с увеличен и по-рентабилен износ. Така изглежда общата картина в бизнеса на пловдивската компания "Филкаб" през тази година. "Кризата, която коронавирусът стовари върху икономиката се отрази и на нашия бизнес. Компанията изгражда соларни паркове и работи в енергийния сектор.

За нас беше добре, че проекти, които започнахме през 2019 г. сега ги завършихме. Това ни помогна да запазим добрата рентабилност.", коментира пред "Капитал" Атанас Танчев, изпълнителен директор на компанията. Проектите са няколко фотоволтаични енергийни мощности в Кипър. Като главен изпълнител пловдивската компания построи соларен парк с мощност 7.5 мегавата, а като подизпълнител участва в изграждането на соларен парк с мощност 5 мегавата. Догодина планира и изграждането на собствена соларна централа за 9 млн. евро. "

"Кризата ни помага да преосмислим бизнес модела и начина си на работа", коментира Танчев. През 2021-2023 година във Филкаб не очакват и не търсят голям растеж на приходите, но планират значимо увеличаване на рентабилността. Компанията си е поставила за цел консолидираните приходи от продажби да са около 100 млн. лв. Нито по време на кризата, нито в следващите години няма да бъдат съкращавани работници и специалисти, които сега са около 270 души.

Компенсаторен механизъм

Приходите от продажби на групата през 2018 г. са 84.8 млн. лв., а през миналата достигат 90.5 млн. лв. "Постигнахме плавен растеж на приходите, което за нас е по-добрият вариант, коментира изпълнителният директор на "Филкаб". Според него през тази година в България продажбите намаляват най-вече поради факта, че инвестициите на енергоразпределителните дружества, които са основни клиенти на компанията, се забавиха. Компенсацията на проблемите на българския пазар идва със сключването на нови проекти в дъщерните дружества на "Филкаб" основно за чужбина.

Трансформаторните станции са най-сложният продукт, който Филкаб произвежда, чрез дъщерното си дружество "Инженеринг". Друга насока на бизнеса на "Филкаб" са фотоволтаичните системи. Според компанията те отново са актуални на пазара, защото цената на инвестицията в такъв проект доста падна и възвращаемостта е не повече от 6-7 години. Това означава, че вече не е необходима държавна субсидия и стимули за изкупните цени на тока, за да се изгради фотоволтаичен парк. Дотациите свършиха работата си и технологиите достигнаха ниво, при което пазарният принцип вече работи. Преди 10 години цената на 1 KWp (киловат-пик, което е номиналната инсталирана мощност) при соларенте модули струаше 1600 евро. През 2020 година тя вече е под 300 евро.

Собствена централа

Най-големият реализиран проект на фотоволтаична електроцентрала от "Филкаб" е в Турция и е с мощност 35 мегавата. Там компанията е подизпълнител по електрочастта. В България създава повече на брой, но с по-малка мощност соларни паркове. Сега най-голямо е търсенето на доста по-малки системи - най-вече соларни покриви и мощности за собствена консумация. "Имаме инвестиционни намерения на наши площи край Пловдив да изградим соларна система с мощност 15 мегавата. Работата по проекта е в начален етап, но е възможно през 2021 година да стартираме строителството. Ще продаваме произведената електроенергия на свободния пазар.

Предварителните оценки за стойността на проекта са около 9 милиона евро. Обмисляме два начина на финансиране. Единият е чрез заемни средства за проектно финансиране, а другия е да намерим партньор с инвестиционни намерения в тази сфера. За този проект голямата въпросителна пред нас е как ще се движи пазарът и какви ще бъдат европейските регулации в следващите години. "Вярвам, че борбата с глобалните климатични промени няма да се повлияе от сегашната икономическа ситуация.", заключи Атанас Танчев.

Нови пазари

"Филкаб" постига разширение на пазарите си в чужбина. В близката част на Европа са тези в Македония, Унгария, Румъния, където са създадени няколко SPV дружества - собственици на фотоволтаични проекти на компанията. Отдръпването на европейските инвеститори в Турция е повлияло негативно и на пловдивската фирма. На проектен принцип "Филкаб" работи и на много отдалечени от България страни. Доставяно е оборудване в Мианмар, Испания, Обединеното кралство, Беларус, Ливан и Ирак. "На практика нямаме географски ограничения за износа на продукцията ни. Постигаме и все по-висока конкурентоспособност, така че ще разширяваме пазарите си.", каза още изпълнителният директор на "Филкаб".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    Вече не измислиха ли нова енергийна дъвка вместо соларите ???

    Нередност?
Нов коментар