Тръмп срещу Байдън – какво ще се случи на финансовите пазари

Инвеститорите не са склонни да заложат все още на нито един от двата сценария и ще изчакат резултатите от изборната нощ

Инвеститорите трябва да оценяват не само неизвестните около изборите за президент, но и как всеки един от тях ще се справи в различната ситуация с мнозинство от едната или другата партия в Конгреса или Сената
Инвеститорите трябва да оценяват не само неизвестните около изборите за президент, но и как всеки един от тях ще се справи в различната ситуация с мнозинство от едната или другата партия в Конгреса или Сената
Инвеститорите трябва да оценяват не само неизвестните около изборите за президент, но и как всеки един от тях ще се справи в различната ситуация с мнозинство от едната или другата партия в Конгреса или Сената    ©  Reuters
Инвеститорите трябва да оценяват не само неизвестните около изборите за президент, но и как всеки един от тях ще се справи в различната ситуация с мнозинство от едната или другата партия в Конгреса или Сената    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дали Тръмп ще спечели втори мандат, или Байдън ще срине фондовия пазар? Тези въпроси вълнуват инвеститорите две седмици преди изборите за президент на САЩ, които вероятно ще се окажат последното и най-важно събитие за 2020 г. Тръмп си спечели репутацията на президент, който измерва работата си по представянето на фондовите индекси. Байдън от своя страна яхна вълната на левия популизъм в Демократическата партия, като се очакват по-високи данъци за корпоративна Америка.

Това е на повърхността и ако погледнем към пазарите през последните няколко седмици, няма съществени движения, които да подсказват нещо различно. Инвеститорите не са склонни да заложат все още на нито един от двата сценария. Те ще изчакат резултатите от изборната нощ.

Тръмп срещу Байдън - толкова ли е просто?

Събитията на Уолстрийт никога не са еднозначни и прости. Изборите също не са само за президент, а има и гласуване за около една трета от местата в Сената, както и за всичките 435 в Конгреса. Досега републиканците имаха мнозинство в Сената, а демократите - в Конгреса. И често по важни въпроси имаха разногласия, водеха дълги преговори или отлагаха, докато се стигне до консенсусно решение. Това беше причината да зациклят преговорите за втория етап на стимулите и дори те да бъдат отложени за след изборите. И фондовият пазар да загуби своя импулс за покачване.

Инвеститорите трябва да оценяват не само неизвестните около изборите за президент, но и как всеки един от тях ще се справи в различната ситуация с мнозинство от едната или другата партия в Конгреса или Сената. Преобладават очакванията, че демократите ще спечелят мнозинство в Сената и Конгреса, което със сигурност няма да направи работата на Тръмп по-лесна през следващия му мандат. Ако, разбира се, той спечели изборите. Рекордната активност на предварителното гласуване по пощата подсказва, че привържениците и противниците на Тръмп са се мобилизирали максимално. Първите са видни с масовото им участие на митингите, което вероятно и успокоява инвеститорите, че президентът ще бъде преизбран, въпреки изоставането му в някои от важните щати.

Изборите за президент не са преки. Гласоподавателите във всеки щат дават своя вот и на базата на победата в него се избират делегати, които впоследствие гласуват за победилия кандидат и определят бъдещия президент. Предимство в някои от щатите имат републиканците, а в други демократите. Там дори другият кандидат не прави кампания. Кампаниите са насочени към тези щати, където гласоподавателите се колебаят и където е решаваща победата. От тях идват изненадите и се определя победителят. Тази система датира още от първите избори за президент и позволява на победителя да спечели дори и с по-малък общ брой на гласовете.

Какво притеснява пазарите в изборната нощ?

На първо място, непримиримостта на двете страни, която със сигурност ще доведе до оспорване на резултатите и до повторно преброяване на гласовете в някои щати. Инвеститорите не обичат несигурността. Изненадата при предишните избори всъщност продължи само една сесия и след 6% спад още на първия ден, след резултатите имаше обръщане на пазара. Пазарите не възприемат добре протестите, напрежението и неяснотата, но не реагираха на оспорването на резултатите. След предишните избори от 8 ноември 2016 г. чак на 25-ти администрацията на тогавашния президент Обама публикува изявление, че изборите са честни и отразяват желанието на народа. Сега поляризацията сред американците е много по-силна и това се вижда в рекордното предварително гласуване по пощата. Оттук идват тревогите на инвеститорите.

Икономическите аспекти на победата

Ако Байдън спечели, това ще се превърне в огледалното събитие от 2016 г. Фондовият пазар ще падне, защото инвеститорите ще очакват повишаване на данъците на корпорациите и регулаторен натиск върху големите технологични компании. Байдън смята да увеличи данъчните приходи с 3 трлн. долара за мандата си на президент. В същото време планира и повишение на бюджетните разходи с още 5 трлн. долара. Което е добре, защото американската икономика има нужда от нови стимули и харчове, за да превъзмогне шока от пандемията. Възможно е инвеститорите бързо да спрат да гледат към сумата 3 трлн. и да прегърнат идеята за 5 трлн. нови разходи. В такъв случай ще има обрат на пазара след 5-10% спад за един или няколко дни. Ще се коментира също така и промяна във външната търговия, която дори и да не премахне всички ограничения за Китай, поне ще облекчи осезаемо бизнеса на транснационалните корпорации, особено с Европа.

Ако Тръмп спечели, нищо няма да се промени. Щатската икономика ще продължава да разчита на дефицитите, макар че републиканците все повече искат да ги ограничат. За инвеститорите победата на Тръмп означава връщане към "нормалното". След всеки спад да се "появява" новина за напредък в преговорите за стимулите или за търговската война с Китай, или нова ваксина и т.н. И като вземем предвид, че щатският пазар е спрял растежа си през последните два месеца, вероятно е резултатът от изборите да върне ентусиазма на инвеститорите. И покачването да се възстанови в очакване на нови стимули. Победата на демократите в Сената и Конгреса дори ще изиграе добра роля за Тръмп, тъй като те искат повече стимули и досега бяха блокирани от републиканците.

Да не забравяме и рисковете

А може ли пазарът да реши, че рецесията е неизбежна, и да се срине под влияние на негативните икономически новини? Възможно е, но като че ли е рано. Глобалната икономика още е под влияние на стимули в размер на 21 трлн. долара през тази година. Централните банки успяха да абсорбират предлагането на държавен дълг. Инфлацията не е риск, поне в краткосрочен план. Световната икономика бавно се връща към нормалното и морските превози - като индикатор за търговията, са претоварени. Рисковете са значителни, когато гледаме към края на 2021 г. и 2022 г. Пандемията продължава и безработицата е висока. Доходите паднаха и голям дял от населението среща трудности с плащанията си. Банките все още не са залети от вълна фалити, но е висок броят на компаниите, които не изкарват пари. Чековете са временно решение, а през следващата година те ще са много по-малко.

Какво да правят инвеститорите?

Все още е рано за паника. Резултатите от изборите ще доведат до някаква динамика на пазарите, която най-вероятно ще се окаже само шум. Трендът все още е позитивен и продажбата на всички акции в портфейла може да се окаже прибързан ход. Разумно решение е обаче да има налични свободни средства за инвестиции, с които да се реагира веднага след изборите. Те може да се използват за покупка на акции и индекси при спад или да се заемат къси позиции при пробив на важни нива на подкрепа.

Двата индикатора за обрат на пазара - т.нар. канарчета в мината - ще са доларът и финансовият сектор. Щатската валута сега плавно поевтинява и внезапното ѝ покачване ще означава бягство от рискови активи и търсене на защита от инвеститорите. Това трябва да се случи, ако индексите паднат след изборите. Но мащабът и продължителността на ръста на долара са по-важни, защото те ще подскажат дали големите пари търсят убежище. По принцип скок на щатската валута ще създаде сътресения на кредитния пазар в чужбина и това ще се отрази на банките. По тази причина трябва внимателно да се наблюдават акциите на големите банки. Защото поевтиняващите банкови акции в очите на инвеститорите показват рискове от фалити.

Уолстрийт се подготвя за изборната нощ. Расте количеството на пут опциите, които са застраховка от спад. Обичайно всяко покачване на пут опциите при връх на пазара е знак за обръщане на посоката. Инвеститорите са предпазливи и взимат мерки срещу евентуални изненади. Това е добър знак, защото ще ограничи паническите разпродажби и ще даде време на борсовите играчи да преосмислят новините. Покупката на пут опции вече е скъп начин за хеджиране на риска и затова по-доброто решение е да се намалят експозициите на маржин и да се остави възможност за търговия.

Може ли да се хеджира със злато?

Благородните метали ще зависят повече от долара, отколкото да се разчита на печалби от тях при евентуален спад на Уолстрийт. Цените на златото и среброто също ще реагират на изборните резултати, но това няма да промени дългосрочната перспектива. Те трябва да се разглеждат като защита от инфлация и поведението на пазара все повече потвърждава това. Златото остава важна част от инвестиционния портфейл, но факторът инфлация ще тежи повече към края на следващата година, отколкото сега. Затова връщане на цената към 1800 и дори по-надолу към 1700 ще постави основата за покупки с дългосрочен хоризонт.

*Авторът е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар