Пълна промяна за Руския пазар в Стара Загора

В проекта за реконструкция на тържището ще бъдат инвестирани над 7 млн. лева

Община Стара Загора
Община Стара Загора
Община Стара Загора    ©  Община Стара Загора
Община Стара Загора    ©  Община Стара Загора
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със символична първа копка стартира реконструкцията и обновяването на едно от емблематичните тържища в Стара Загора - "Руският пазар", намиращ се в кв. "Три чучура - юг". Проектът е финансиран от "Фонд за устойчиви градове". Той е с обща стойност 7 милиона и 18 хиляди лева, от които финансирането от "Фонд за устойчиви градове" е 6 милиона лева, а останалите са от бюджета на община Стара Загора.

Реконструкцията ще превърне неугледното тържище със стари сергии в модерен покрит пазар с най-малко 115 търговски щанда. Новият "Руски пазар" ще бъде с разгъната площ от близо 2400 кв. м, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Общата търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия, обясни ръководителят на проекта Делян Иванов.

Реконструкцията на търговската площ трябва да приключи в срок от 18 месеца. Прилежащото пространство около пазара ще разполага с обособени зони за релакс с алеи, пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. В проекта са заложени богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери - всичко, което може да превърне тази част на града във вторичен градски център.

В северната част на обновеното тържище ще бъде изграден паркинг. Липсата му досега създаваше неудобства както на търговците, така и на посетителите. Като продължение на проекта прилежащата улица "Капитан Петко войвода" ще стане четирилентова с тротоари. В обхвата от кръговото кръстовище при бул. "Цар Симеон Велики" до пресечката с ул."Христо Ботев" ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

"Пространството на т.нар. "Руски пазар" имаше нужда от обновяване. Радвам се, че в рамките на този мандат ще успеем да завършим и този важен за града проект", каза преди символичната първа копка кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Стартирането на проекта е било затруднено от процеса по придобиване на множеството частни терени на различни собственици в рамките на тържището.

Кметът припомни, че пазарът от дълги години е в окаян и овехтял вид, с грозно покритие от метални конструкции, ламарини и самоделни навеси от картон и подръчни материали, с които търговците са пазели стоката си от слънце и лоши метеорологични условия. Тодоров пожела успех на изпълнителите на проекта и подчерта, че ще се следи за спазването на сроковете.

"Община Стара Загора има добър опит с използване на нисколихвен кредит. Такъв беше използван и за реконструкцията на общинския пазар по програма "Джесика" преди няколко години. Такъв ще използваме и тук, само че чрез "Фонд за устойчиви градове". Ние сме сред българските общини, които поддържат добро ниво на сигурност и финасова стабилност. В този смисъл сме добри за кредиторите", каза главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева. Тя припомни, че общината работи и по други мащабни проекти, които ще променят облика на града.

Сред тях са обновяването на зоопарка, пълната реконструкция на Станционната градина в района на ж.п.гарата, както и проектът за изграждане на спортна зала "Арена Стара Загора" в новия парк "Артилерийски". Предстои стартирането на ремонт на Летния театър в парк "Митрополит Методий Кусев", както и на Драматичния театър "Гео Милев", намиращ се в центъра на Стара Загора. През следващата година трябва да стартира реновацията на още две училища, а именно СУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев".

"Успяхме да засилим интереса на гражданите към обществените пространства и те искат все повече нови обекти за спорт и свободно време. Основното ни желание е старозагорци да се чувстват уютно и комфортно в своя град и мисля, че го постигаме", каза арх. Грозева.