🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Динамично големи и печеливши

Кои са най-големите компании по приходи, печалба и служители в "Гепард"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Клише е, че динамичните компании са само онези, които са в зората на съществуването си и които бързо трябва да растат, за да увеличават по-малките си приходи. Разбивката в "Гепард", която показва най-големите дружества от динамичните по ниво на приходи, печалба и персонал, също потвърждава това. Особено когато говорим за приходи, една част от дружествата са кандидати за "К100", друга класация на "Капитал", която класира най-големите компании в България. Разбира се, ако задържат този растеж, което в тези кризисни COVID времена може и да е под въпрос за много дружества.

Храна за растежа

На първите две места по приходи са компании от хранително-вкусовия сектор. "Клас олио" едва ли има нужда от представяне - един от най-големите производители на олио в страната. През тази или следващата година компанията може да има нов собственик. Интерес към нея има "Меджик флейм", която през лятото подаде искане в Комисията за защита на конкуренцията за придобиване на "Клас олио". Производителят на олио е базиран в Добрич, а заводът й се намира в село Карапелит и освен олио прави добавки за биогорива и субпродукти. Приходите й са основно от продажба на бутилирано олио, като около 60% е за вътрешния пазар, а останалото се изнася. През миналата година "Клас олио" откри нови производствени мощности за увеличаване на капацитета с инвестиция 3 млн. лв. Собственик на компанията е Нермин Йълмаз.

"Месокомбинат Русе" за поредна година попада сред динамичните и големи компании. Компанията е част от групата на "Бони холдинг". В сектора с отглеждане на животни и месопреработка е и хасковската "Аякс-1", която също беше при големите динамични и миналата година. Тя е и с най-голямата печалба в тази класация - 12.5 млн. лв., което потвърждава, че това е и сред печелившите сектори в икономиката като цяло въпреки свинската чума, която засегна част от производителите през миналата година. "Аякс-1" се нарежда и сред най-големите 50 работодателя в класацията. Компанията е създадена през 1995 г. от Ангел Тенев, а днес е собственост на семейството му. Третата компания е специализирана в оловни отпадъци. Името й нашумя наскоро покрай обвинените в престъпна група собственици на "Монбат" братя Бобокови. В едно свое интервю Пламен Бобоков каза, че депутатът Делян Пеевски "вече е превзел "Елбат" - основния конкурент на "Монбат" в преработката на оловна скрап". По данни на Търговския регистър "Елбат" се държи от Димитър Попов през дружеството му "Мулмет". Компанията е създадена през 1993 г. И се намира в Долна баня, близо до Костенец.

Прави впечатление, че класацията на най-големите гепарди по приходи е доминирана от търговци и селскостопански производители, предимно в отглеждането и търговията със зърно. Това не е изненада, тъй като там са и един от най-големите обороти в икономиката. Но пък с по-ниски маржове. Интересна компания с почти 90% ръст на приходите е "Пайп систем", която е участвала в изграждането на ВиК мрежи и съоръжения в някои големи частни строителни проекти, но вече влиза и в цялостното строителство. От сайта й става ясно, че сред тях са такива като Capital Fort, "Камбани бизнес център", "Милениум център", големи молове в страната, производствени сгради.

Печалба от имоти

В имотния сектор е и компанията с най-голяма печалба в "Гепард" - варненската "Боляри". Тя отдава собствени обекти под наем, освен това е предоставилa и няколко заема на свързани компании (за над 30 млн. лв.), от които има високи финансови приходи, показват отчетът и докладът за дейността. За разлика от класацията по приходи при тази с печалбите представителството на компаниите от различните сектори е по-пъстро. Сред най-печелившите компании правят впечатление няколко познати имена.

"Пентакс медикъл" влиза за поредна година в класацията, след като преди две издания я спечели с най-големия си растеж на приходите. Компанията е най-голямото европейско предприятие за ремонт на медицински ендоскопи, като през миналата година то удвои производствената си площ и мощности в Пловдив. "Пентакс" е част от японския гигант HOYA Corporation. През 2017 г. тя порасна с 600%, през следващата с 63%, а за 2019 г. с 13%, за да преминат приходите й 50 млн. лв., а печалбата - 12 млн. лв.

"Натурфарма България" също е редовен участник в "Гепард". Търговецът на хранителни добавки расте с над 50%, това се отразява и на печалбата му. В класацията е и производителят на тухли и керамични строителни изделия "Винербергер", в България тя е част от едноименната австрийска компания.

С най-много служители

Най-големият работодател сред динамичните компании е "Обертюр Фидюсиер". Това е бившата печатница на БНБ, която в момента е собственост на френската компания François-Charles Oberthur Group (70%) и на БНБ (30%). "Прима 91" е един от големите международни превозвачи, базиран във Варна. Компанията има над 100 тежкотоварни влекача, както и бази в Германия, става ясно от сайта й. "Хлебна промишленост", както подсказва и името, произвежда хляб и сладкарски изделия. Компанията е базирана в Харманли. В хранителния сектор са "Клас олио" и "Бор чвор", които произвеждат едноименните млечни продукти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар