Най-голямото ВЕИ в света с българска следа

Мегапроектът AREH в Западна Австралия, с бюджет от около 40 млрд. долара, се очаква да стартира през 2027-2028 г.

Така изглежда местността в Западна Австралия, в рамките на която до няколко години ще бъде изградена най-голямата соларна и вятърна ферма в света.
Така изглежда местността в Западна Австралия, в рамките на която до няколко години ще бъде изградена най-голямата соларна и вятърна ферма в света.
Така изглежда местността в Западна Австралия, в рамките на която до няколко години ще бъде изградена най-голямата соларна и вятърна ферма в света.    ©  Капитал
Така изглежда местността в Западна Австралия, в рамките на която до няколко години ще бъде изградена най-голямата соларна и вятърна ферма в света.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-мащабната слънчева и вятърна централа в света ще изнася зелен водород от Австралия към Азия.
  • Прогнозната инвестиция е около 40 млрд. долара, а съосновател и съдружник в компанията зад проекта PostScriptum е българинът Димитър Енчев.
  • След завършването й през 2026-2027 г. централата ще може да захранва повече от две държави с размера на България.

Когато чуете Австралия, асоциациите са обичайно с кенгуру, коали, кучета динго и безкрайна пустош. Към списъка скоро може да има и нова добавка - най-големият енергиен проект в света, който се намира в слабо населената област Пилбара, в западната част на страната. А шансът да го забележите и запомните е, че в него има българско участие.

Най-мащабната слънчева и вятърна ферма в света, с прогнозна стойност от около 40 млрд. долара, ще произвежда не просто ток, а т.нар. зелен водород, който ще изнася от Австралия към Азия. Финансирането ще се осигурява поетапно в хода на проекта от различни банки, международни финансиращи институции и др. Когато бъде изцяло завършена и започне работа през 2027-2028 г., централата ще произвежда около 95 тераватчаса електроенергия на година, или два пъти повече от възможностите на България.

През октомври австралийското правителство подкрепи мегапроекта Asian Renewable Energy Hub (AREH), който е разположен в Западна Австралия, като той се сдоби с екологично разрешително за инсталирането на първите 15 гВт вятърен и соларен капацитет. Освен разрешително за първата фаза AREH получи и статут на проект от национално значение, което се счита за признание за стратегическата значимост на инвестицията в прехода отвъд фосилни горива. С това Австралия се ангажира да ускори оставащите разрешителни процедури и да окаже административна подкрепа в следващите стъпки по реализацията на проекта.

Кой строи

AREH се разработва от четири компании: австралийската MacQuarie, датската Vestas и двете основни компании зад проекта - австралийската InterContinental Energy (ICE) и CWP Renewables (дъщерна компания на PostScriptum). CWP Renewables е разработчик на ВЕИ енергийни проекти с основни пазари Австралия и Централна и Източна Европа.

Основана през 2007 г., компанията има изградени над 1500 мВт и снабдява със 100% зелено електричество корпоративни клиенти като CBA, Sydney Airport, Sydney Opera House и други. Мажоритарен собственик в CWP Renewables е PostScriptum, инвестиционен фонд с фокус в енергетиката и основен офис в София, чийто съосновател и съдружник е българинът Димитър Енчев.

"С партньорите ми вече 15 години сме фокусирани в инвестиции в енергийния преход, като имаме голям брой завършени ВЕИ проекти за над 1500 мВт. В последните 5 години изградихме силен екип в България, който подпомага инвестициите ни навсякъде по света и е ключова част от всичко, което правим", каза той пред "Капитал". Така офисът постепенно се е превърнал в най-големия на компанията.

"В България освен екип имаме и инвестиции - както в конвенционални ВЕИ проекти, така и в иновативни български компании като "Интернешънъл пауър съплай" (чиято система Exeron осигурява независимо електрифициране на отдалечени обекти на базата на възобновяеми източници) и "Софтуер груп БГ", която е един от технологичните лидери в дигитализацията на финансовия сектор", обясни той.

Енчев не уточнява каква част от собствеността на AREH ще притежава PostScriptum (респективно дъщерната CWP Renewables). "Участието ни в проекта е малко под 50%. Това, което мога да кажа, е, че CWP Renewables заедно с InterContinental Energy са двете основни компании зад проекта. Другите два участника в консорциума (MacQuarie и Vestas) са с много много малки проценти", каза той.

"Докато централата бъде завършена, конфигурацията със сигурност ще се промени, като очакваме консорциумът да се увеличи с влизането на един или повече стратегически енергийни играчи. Очакваме приходи около 4 млрд. долара на година", обобщи той и даде пример с друга мегаструктура в същия регион - LNG проектът Gorgon, чиято стойност се оценява също на милиарди долари. "Там има шест компании в собствеността и сигурно към 10 банки в целия проект", пояснява Енчев.

Търговска тайна е и кога се очаква да се възвърне инвестицията. "Трудно е да се каже на този етап с прецизност. Това е стратегическа, дългосрочна инфраструктурна инвестиция, която се възвръща за по-голям период от време. Това е проект с много дълъг живот - наели сме земята за проекта с площ 6500 кв. км за 50 + 50 години", обясни Димитър Енчев.

Водородно бъдеще

Австралия хем много прилича на България, хем не съвсем. "Въглищното лоби там е много силно, а пазарът е сложен и труден. Все пак икономическата логика да се ползва евтин зелен ток е водеща", разказва съоснователят на PostScriptum. В същото време Австралия е най-големият износител на желязна руда в света.

Затова и част от енергията може да се ползва в района на проекта - областта Пилбара, където е съсредоточена голяма част от тежката индустрия на Австралия. "Тези огромни мини имат голямо потребление на електричество - около 3 гВт, и дизел, който захранва машините. Ние ще можем да им предоставим зелена електроенергия и водород на по-конкурентни цени от това, което плащат в момента", казва Енчев.

Затова една от идеите е AREH да захранва с чиста енергия и тях, макар че мините няма да бъдат основните клиенти. Когато бъде изцяло завършен, проектът ще произвежда около 95 тераватчаса електроенергия. Като цяло се предвижда по-голямата част от енергията да отива за създаването на зелен водород и неговите деривати като зелен амоняк (чрез електролиза), така че да може да се съхранява и транспортира на големи разстояния - нещо, което е невъзможно при тока.

"Водим преговори с големите азиатски играчи, но конкретни имена не мога да спомена. Япония например има амбициозна програма за преминаваме на зелен водород и амоняк, които виждат като основни елементи за постигането на амбициозната си цел за въглероден неутралитет до 2050", обясни Димитър Енчев.

Основното предимство на проекта освен неговия мащаб са вятърният и слънчевият ресурс, което води до ниска себестойност на електроенергията, която ще се произвежда. Цената на тока се очаква да бъде под 20-25 долара/мВтч, като за сравнение - на европейските борси сега тя е около 50 евро/мВтч.

Комбинацията позволява почти непрекъснато производство на енергия, 24 часа в денонощието - вятърът е най-силен основно сутрин и вечер, а слънцето през деня. "Това наред с развитието на технологиите за електролиза прави проекта възможен и ни позволява да бъдем конкурентна алтернатива на конвенционалните производства на водород и амоняк, свързани с огромно количество въглеродни емисии", казват от PostScriptum.

А защо водород? Според Енчев, когато говорим за парникови емисии, трябва да гледаме темата в по-широка перспектива, а не само производството на електричество, което е отговорно за около 28% от всички емисии и което върви към декарбонизация благодарение на драстичния спад на цените на ВЕИ.

"Човечеството използва енергия с въглероден отпечатък за ред други цели - в индустрията: стомана, химическа промишленост, за отопление, транспорт и т.н. При всички тези системи водородът и горивата, базирани на него, ще имат своето място. Той може да бъде произвеждан навсякъде, където има вода и електроенергия, и това го прави широко достъпен. Водородът може да бъде използван в горивни клетки, които от своя страна произвеждат електроенергия, да бъде изгарян в турбини - при това основният "отпадък" е само вода", коментира Димитър Енчев.

Ами България?

Как стои България на този фон е въпрос с ясен, но болезнен отговор - никак. Докато различните държави и по-големи икономики залагат на мащабното навлизане на ВЕИ технологиите, то тук това се случва бавно, мъчно и само след натиск от Брюксел. Експертите на PostScriptum смятат, че България разполага с много добър потенциал за още поне 2000 мегавата вятърни централи и още толкова соларни мощности. За сравнение - сега общо двата вида ВЕИ в България са около 2000 мВт.

"Хубавото е, че тези технологии вече са много конкурентни - по наши сметки цената на енергията от нови вятърни и соларни мощности вече е над два пъти по-ниска от цената на същата енергия от нова атомна централа и е значително по-ниска дори от цената на вече амортизираните въглищни централи в България като държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", изтъква Енчев. Според него обаче изоставаме, а на страната й липсва визия за бъдещето и смелост за успешно позициониране в новата енергийна реалност.

"В конкурентния и единен енергиен пазар на ЕС това означава, че други държави около нас ще развият своя ВЕИ потенциал преди България и ние ще купуваме електричество от тях", посочва той. Но завършва позитивно - България вече е инвестирала значителни средства, за да се развият ВЕИ технологиите, и тук вече имаме много местен капацитет - експерти и компании, които работят и са се доказали навсякъде по света. "Ще бъде неразумно и недалновидно да не се възползваме от този потенциал, за да получим чиста и евтина енергия", казва съоснователят на PostScriptum.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 9

    Когато си тръгне ББ и неговия антураж в управлението (ДПС, Кремъл) се надявам да се появат управленци, които ползват главите си не само за равновесие, а смело придвижат страната напред в технологиите и ни направят лидер на Балканите, възможно е. И дай Боже да го доживеем това време...

    Нередност?
  • 2
    vts1580219650636881 avatar :-|
    ross emmanuel
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1]
    Напълно съм съгласен с господина.
    Когато цялата гербълъ измет и мафията на дпс и свинята прасеевски заедно с Главния Каскет и всички предишни главни Каскети + Висшия съдебен съвет и всякаква прокурорска измет бъдат разстреляни България ще почне да се оправя.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Интересно защо огромен играч като MacQuarie няма голямо участие в проекта?

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Тълпа от български форумни експерти немедлежно трябва да ги убият с пръчки, че работят в този ужасен либерален соросоиден сектор.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#1] от "geordgeo":
    До коментар [#2] от "ross emmanuel":

    Има една-единствена партия в България, която към момента не би управлявала явно или скришно с ДПС.

    С надежди и пожелания можем само да стигнем до пиенето на студена вода.

    Нередност?
Нов коментар