BONONIA ESTATE – вдъхновение и традиции в модерното винопроизводство

Производственият директор Стефан Пирев разказва защо това е изживяване за любители и истински ценители

BONONIA ESTATE – вдъхновение и традиции в модерното винопроизводство
BONONIA ESTATE – вдъхновение и традиции в модерното винопроизводство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Традициите във винопроизводството и културата на виното в България са познати още от древни времена. С новия век започва нов етап в развитието на винопроизводството у нас. В различни райони на страната се появяват много винарни, които възраждат вековните традиции на българското винопроизводство с помощта на модерните технологии.

Един от най-атрактивните региони, който се отличава на винената карта на България, е Северозападният – простира се между реките Дунав, Искър и Стара планина. Почвите и благоприятният климат на региона са някои от уникалните предпоставки за отглеждането на грозде с много високо качество и производство на вино за истински ценители. Типичният за Северозапада винен сорт е "гъмза", а сред популярните за региона са "каберне фран", "совиньон блан", "шардоне" и др.

Неслучайно, преди малко повече от три години местността между видинските села Гомотарци и Кошава край брега на река Дунав, става дом на семейната винарна BONONIA ESTATE. Името е вдъхновено от древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония – днешен град Видин.

Повече за винарната и вината, които произвежда, ще разкаже Стефан Пирев, един от водещите български енолози с 30-годишна кариера във винарството. Той се е заел с предизвикателната задача да превърне вината на BONONIA ESTATE в изживяване за любители и истински ценители.

Г-н Пирев, като производствен директор на винарска изба BONONIA ESTATE, бихте ли разказал как се появи идеята за нея и какво е характерното за вината, които произвеждате?

Идеята се заражда преди около десетина години, когато собствениците са очаровани от уникалния регион между селата Гомотарци и Кошава. Те остават пленени от природните дадености и се вдъхновяват да направят винарна там. Избата е проектирана за производството на 300 тона вино. Това е един уникален, практичен и в същото време иновативен проект. Смятам, че при финализирането ще е абсолютно сравним с най-добрите световни образци, а повярвайте ми - аз съм видял достатъчно в света на виното. Освен това BONONIA ESTATE е изба на 3 века, а величието на река Дунав като свързваща европейска артерия я прави още по-атрактивна.

Каква е идеологията на селекцията от вина, които предлагате?

По отношение на стилистиката на вината се стремим да направим така, че да екстрахираме и съчетаем най-доброто от възможностите на тероара, съвременните тенденции на пазара, прецизирани както от нашите умения на винари, така и от традициите на региона. В миналото, преди около 40-50 години, видинският край е един от водещите лозаро-винарски райони на България. Той е известен най-вече със своята "Гъмза" - сорт, който сме си поставили за цел да възродим, въпреки че отглеждането и винификацията му изискват сериозни усилия. Той е къснозреещ, чувствителен на болести и с ниско съдържание на антоциани, но в същото време ароматичният потенциал, фенолната структура и възможността за стареене го прави енологично предизвикателство.

Как бихте обяснили термина "тероар", пречупен през лозята на BONONIA ESTATE?

През последните години всеки, който говори за вино, започва и завършва с тероара. Аз искам да кажа само, че промените в климата през последните 15 години работят за BONONIA ESTATE. Лозовите масиви на винарната се простират на 1500 декара и са разположени върху уникален за отглеждане на лозя тероар. Благодарение на него нашите вина са елегантни, свежи, с обем и характер.

Имате ли свой фаворит от вината в портфолиото на BONONIA ESTATE?

За един винар е много трудно да каже кое е любимото му вино. Това е като да си признаеш кое от децата си обичаш повече. Едва ли има нормален родител, който да признае такова нещо. Все пак с вината е малко по-лесно. До тук за мен това е "гъмза" BONONIA ESTATE. Отварям скоба и уточнявам, че ние все още изграждаме нашето портфолио и сме в началото, а това е най-важният елемент за една винарна. Защо все пак точно това вино? Както казах, това е един изключително труден, но в същото време деликатен сорт. Стилистично така сме заложили нещата, че трасираме нова визия и го представяме на консуматора в непозната досега светлина – неподправен, фин и в същото време с голям потенциал. Който разбира от вино, ще усети каква е идеята. Ще го произвеждаме само, ако преценим, че качеството съответства на нашите разбирания.

Очаква се тази година BONONIA ESTATE да отвори вратите си и да предложи бутиков хотелски комплекс с ресторант и СПА. Смятате ли, че България може да се конкурира с големите световни производители в сферата на винения туризъм?

Според мен във винения туризъм няма конкуренция. Хората, които инвестират в такива пътувания, са особена група. Те са водени от емоцията, страстта и любознателността към виното. Тя е като наркотик и веднъж завладее ли те, отказване няма. В същото време виното и производството му е поминък, тоест свързва се с културата на дадена държава. Много труден, но достоен бизнес. Така че, за да дойдат туристите, не е достатъчно да имаш само добро вино. В много случаи те идват с интерес в България и си отиват с разочарование от продукта, който им се предлага. Когато всичките компоненти са на нужното ниво, ще идват все повече. Всичко е в наши ръце, но само с природа не става.

Очаква се тази година BONONIA ESTATE ще предложи на всички ценители и любители на виното да посетят уникалната сграда, в която има запазени подземни коридори от 1895 година. Като допълнение към избата ще бъде открит бутиков хотел с 23 стаи, модерен ресторант с градини и всичко това на 11 метра от река Дунав. BONONIA ESTATE планира да представи на своите гости различни дегустационни помещения, СПА зона, зала за конференции, басейн и още много изживявания за всички винени ценители. С това начинание ще се опитаме да допринесем за развитието и подобряването на винения туризъм в региона и страната.

И накрая, какво е вашето лично мнение – кои са силните и различни страни на проекта BONONIA ESTATE?

На първо място е отношението на собствениците и тяхното безрезервно доверие и желание нещата да се получат по най–добрия и в същото време правилен начин. Нещо, което е дефицит в България. На второ място - колективът. Това са млади хора, необременени от лошите страни на нашия бизнес, които с времето стават подвластни на магията, наречена вино. За мен човешкият фактор е по-важен от тероара.