🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската GeoPost купува още 45% от "Спиди" при оценка на куриера 315 млн. лв.

Новият мажоритарен собственик предлага да купи акциите и на малките акционери при цена 58.67 лв. за брой

Контролираното от Валери Мектупчиян "Спиди груп" ще получи 142 млн. лв. за 45% от куриерската компания и ще си запази още 20% дял
Контролираното от Валери Мектупчиян "Спиди груп" ще получи 142 млн. лв. за 45% от куриерската компания и ще си запази още 20% дял
Контролираното от Валери Мектупчиян "Спиди груп" ще получи 142 млн. лв. за 45% от куриерската компания и ще си запази още 20% дял    ©  Цветелина Белутова
Контролираното от Валери Мектупчиян "Спиди груп" ще получи 142 млн. лв. за 45% от куриерската компания и ще си запази още 20% дял    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската куриерска компания GeoPost очаквано е на път да стане мажоритарен собственик на българската "Спиди". Тя от 2014 г. притежава 24.8% дял и опция да изкупи още 45%, която изтича в края на януари и сега тя ще я упражни. Вместо да изкупи само въпросния дял от "Спиди груп" обаче, тя отправя оферта и към останалите акционери в публичното дружество да придобие акциите им за същата цена - 58.67 лв. за брой.

Това е малко под текущата борсова цена - около 60 лв. за акция, като оценява цялата "Спиди" на 315 млн. лв. Контролираното от Валери Мектупчиян "Спиди груп" ще получи 142 млн. лв. за 45% от куриерската компания и ще си запази още 20% дял.

Търгово предложение още не е одобрено от Комисията за финансов надзор, като регулаторът би могъл да внесе корекции в него. Това обаче не е особено вероятно, тъй като изискванията към него са облекчени, тъй като е доброволно. За сметка на това след придобиването на мажоритарния пакет GeoPost ще е задължена да отправи ново търгово предложение. При него цената не може да е по-ниска, но би могла да е по-висока, тъй като вече тя ще трябва да се обосновава с оценъчни методи (дисконтирани парични потоци, сравнения с аналози, нетна стойност на активите). Това обяснява и защо след обявяването на параметрите днес се сключват сделки на нива, достигнали и рекордните 67 лв., което представлява 12.6% ръст.

Сделка с история и продължение

Смяната на контрола в "Спиди" е отдавна очаквана, като единствената неизвестна беше цената. Според договорката между GeoPost, което е собственост френските държавни пощи, и основателя на българската компания Валери Мектупчиян тя зависи от резултатите на компанията. Договореното съотношение е 8 пъти EV/EBITDA, като обаче и при двата показателя може да има особености при изчисляването им. Така или иначе вероятно предложената цена 58.67 лв. за акция покрива това условие. То отговаря и на законовото изискване доброволното търгово предложение да е при цена над среднопретеглената борсова цена през последните шест месеца.

И досега услугите на българската компания бяха частично интегрирани в тези на френската и предлагаше доставки и в други държави чрез партньорската й мрежа DPD. Сега заявката е интеграцията да се задълбочи, а мениджмънтът на компанията да се подсили и от представители на новия собственик, като обаче досегашните директори се предвижда да останат.

Интересни са и новите договорености за малко над 20% от капитала, които остават под контрола на "Спиди груп" след прехвърлянето на 45%. За тях контролираната от Мектупчиян и други мениджъри компания ще има опция със срок осем години от 2023 г. натам да продаде своя дял на GeoPost. След изтичането й през 2032 г. пък GeoPost ще има опция със срок една година да купи дела. Оценката е аналогична на тази в досегашното споразумение - 8x нормализираната EBITDA, намалена с консолидирания нетен финансов дълг, за финансовата година, която предхожда датата на упражняване на съответната опция. Всичко това говори, че и при настоящото доброволно и при бъдещото задължително предложение "Спиди груп" възнамерява да запази своя дял от над ⅕ от компанията.

План за 120 млн. лв. инвестиции

Според аргументацията в търговото предложение за Geopost сделката е възможност по-ефективно да се конкурира с глобалните си конкуренти и да диверсифицира портфейла си с бързорастящите пазари на България, Румъния и Гърция. "Спиди" е единият от двата лидера на българския куриерски пазар с почти равен дял с този на "Еконт". А 2020 г. с ограниченията около пандемията и бума в онлайн пазаруването доведе като цяло до силен ръст на пазара. Над ¼ от приходите идват от международни доставки, който е доминиран от международни компании - DHL, TNT, UPS, но "Спиди" декларира 19% пазарен дял и амбиции за увеличаването му. Според представената в документа маркетингова стратегия за България и Румъния "Спиди" ще опитва да се рекламира като "икономична" международна услуга, като ще има и фокус върху нови съвременни и гъвкави решения.

За 2021 и 2022 г. от компанията очакват 7-8% ръст на продажбите при вътрешните доставки и 10-12% при международните. Тези числа са определени като консервативни заради очакваните трудности за бизнеса и забавяне на потребителските разходи.

"Спиди" планира и инвестиции за 120 млн. лв. в следващите шест години. Около 40% от тази сума се предвижда да се насочи към нови превозни средства, включително и 250 електромобила. 25% са за разширяване на депа и хъбове, 20% за подобряване на капацитета за обработване на пратки и 15% за оборудване и софтуер. Сред целите са още през 2021-2022 г. основните хъбове и депа да бъдат автоматизирани.

Тези проекти се предвижда да бъдат финансирани предимно от печалбата на самото "Спиди", но не се изключва лизинг, банково финансиране и подкрепа от GeoPost. Самото търгово предложение също се финансира със собствени средства на френската компания.

Акционерите на "Спиди", които желаят да приемат офертата, могат да направят това при своя инвестиционен посредник, където се съхраняват акциите по подсметка, или в офисите на "Елана трейдинг", което обслужва процедурата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 4

    Очевидно глобалната марка DPD скоро вече ще присъства и в България. Нищо че Бай Ганьо ще продължи да разнася ваксини в камиони за кремвирши.

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Да, това правя защото в страната на долните мутри това е положението

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Иначе не се пише 'креМвирш', а 'креНвирш'

    Нередност?
  • 4
    absent avatar :-(
    Абсент
    • + 4

    До коментар [#3] от "Бай Ганьо":

    В случая е все едно как се пише, бедните все ще ги лапаме

    Нередност?
  • 5
    gii001093265 avatar :-|
    gii001093265

    Изключително Некоректни!
    Куриерите им лъжат за ден и час, в който ще доставят пратката, дори системата им изпраща смс.
    За съжаление няма кой да отговаря за подадени сигнали и нередности.
    Груби, невъзпитани, подвеждат и партньорите, с които работят.
    спиди.

    Нередност?
Нов коментар