Френската Akuo Energy подготвя покупката на ВЕЦ "Своге"

Във връзка със сделката ЕБВР рефинансира българската компания със 17.5 млн. евро

ВЕЦ "Своге" има пет руслови водноелектрически централи по поречието на река Искър
ВЕЦ "Своге" има пет руслови водноелектрически централи по поречието на река Искър
ВЕЦ "Своге" има пет руслови водноелектрически централи по поречието на река Искър    ©  Надежда Чипева
ВЕЦ "Своге" има пет руслови водноелектрически централи по поречието на река Искър    ©  Надежда Чипева

Френската Akuo Energy, която има четири водноелектрически централи в България, подготвя придобиването на ВЕЦ "Своге", която от своя страна е собственик на пет централи по поречието на река Искър. Това става ясно от съобщение на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) във връзка с предстоящото отпускане на заем от 17.5 млн. евро на ВЕЦ "Своге".

Справка в Търговския регистър показва, че френската компания наскоро е регистрирала ново дружество в страната - "Акуо България Своге", което вероятно ще бъде купувачът. От Akuo Energy засега отказват коментар.

ВЕИ проекти

ЕБВР ще предостави 17.5 млн. евро "дългосрочно финансиране на настоящия си клиент ВЕЦ "Своге" в контекста на придобиването на компанията от опитен инвеститор в областта на възобновяемата енергия", се казва в съобщението на банката. Оттам става ясно още, че със средствата ще се рефинансира съществуващ заем и ще бъде оказана финансова подкрепа на дружеството за разработването на нови проекти за възобновяеми енергийни източници (вятърни и слънчеви). "Заемът ще помогне на компанията да разшири дейността си в България и ще позволи подготвяните проекти в Централна и Югоизточна Европа да бъдат изградени през следващите четири години", пише още в съобщението.

Очаква се финансирането да бъде одобрено окончателно в края на февруари. Общата стойност на проекта, който е наречен "Акуо Своге хидро", е 28 млн. евро, като останалата част от 10.5 млн. евро ще бъде осигурена от търговски кредитор.

Новото дружество

Междувременно в началото на декември 2020 г. в Търговския регистър е вписана компанията "Акуо България Своге" с предмет на дейност проектиране, строителство и експлоатация на електрически централи с използване на възобновяеми енергийни източници и 2 хил. лв. капитал. Едноличен собственик е "Акуо Енерджи България", която работи в страната от няколко години и е собствeник на четири ВЕЦ-а - "Кокаляне", "Пасарел", "Яхиново" и "Джерман", с общ капацитет 65 мегавата. Краен собственик е френската Akuo Energy.

Преди броени дни в партидата на "Акуо България Своге" е вписан залог във връзка със заем, който се осигурява от Eiffel Energy Transition Fund. Той е на обща стойност 22.4 млн. евро, като се предвижда да бъде отпуснат на два транша - съответно 10.4 млн. евро и 12 млн. евро. Като се има предвид сумата на първия транш, най-вероятно френският фонд е търговският кредитор, за който се споменава в съобщението на ЕБВР.

Българската компания

Самата ВЕЦ "Своге" има в портфейла си пет малки централи на Искър с обща инсталирана мощност 15.5 мегавата. Тя е собственост на "ПВБ пауър България" (преди "Петровила България"), в която акционери са няколко италиански дружества.

През 2007 г. компанията получи 43.5 млн. евро инвестиционен кредит от ЕБВР, с които планираше да изгради девет ВЕЦ-а по поречието на Искър. На практика бяха построени пет централи ("Лакатник", "Свражен", "Церово", "Прокопаник" и "Оплетня"), а за останалите четири процесът беше прекратен. Основната причина за това е политическото решение държавата да не дава повече разрешения за водоползване на нови малки ВЕЦ, поради екологични съображения.

От отчета на ВЕЦ "Своге" става ясно, че към края на 2019 г. усвоената част от кредита е била 41.4 млн. лв. (21.2 млн. евро), като срокът на погасяване е от 2013 до 2027 г. Дружеството обаче е било в нарушение на някои от условията по договора, в резултат на което целият заем е бил квалифициран като краткосрочен. Така в баланса към края на 2019 г. са отразени 42.2 млн. лв. текущи пасиви по заеми. От банката обаче са потвърдили, че задълженията няма да бъдат предсрочно изискуеми.

През 2019 г. ВЕЦ "Своге" понижава приходите си с 34% до 9.5 млн. лв. и излиза на загуба 1.3 млн. лв. (спрямо печалба 2.2 млн. лв. за 2018 г.), като причината е маловодната година. Компанията продава почти цяла електроенергия на "ЧЕЗ електро България".