"Стара планина холд" очаква лек ръст на приходите през януари

От основните предприятия в групата единствено "Елхим-Искра" ще отчете спад

Най-голямото предприятие в групата - "М+С хидравлик", ще увеличи приходите си с над 11% през януари
Най-голямото предприятие в групата - "М+С хидравлик", ще увеличи приходите си с над 11% през януари
Най-голямото предприятие в групата - "М+С хидравлик", ще увеличи приходите си с над 11% през януари    ©  Юлия Лазарова
Най-голямото предприятие в групата - "М+С хидравлик", ще увеличи приходите си с над 11% през януари    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Стара планина холд", в чийто портфейл има няколко машиностроителни предприятия, очаква лек ръст на консолидираните приходи за януари, след като в края на миналата година съобщи, че се наблюдава известно възстановяване на пазарите. От основните компании в групата спад, но двуцифрен, се прогнозира единствено за производителя на акумулатори "Елхим-Искра", докато най-голямото предприятие - "М+С хидравлик", ще увеличи продажбите си с над 11% този месец. За 2020 г. приходите на холдинга се понижават с 10.4% на годишна база, което е малко под очаквания през декември спад.

Януарско съживяване

От холдинга предвиждат консолидираните продажби за януари да достигнат 19.7 млн. лв., което е ръст от 2.5% на годишна база (виж таблицата). Увеличението ще бъде движено основно от казанлъшкия производител на хидравлични компоненти "М+С хидравлик", което очаква двуцифрено повишение на приходите спрямо година по-рано. Прогнозата на компанията за 2021 г. е, че ще запази нивата на продажбите си от 2020 г., като в бизнес плана е заложено те да достигнат 103 млн. лв. Ръст, макар и по-малък, през януари ще отбележи и другото машиностроително предприятие - ямболското "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС), което работи основно за Palfinger. Заводът за акумулатори в Пазарджик - "Елхим-Искра", обаче продължава да свива производството, като приходите се очаква да бъдат с над 10% по-ниски, отколкото преди година.

През 2020 г. най-тежко за компаниите беше второто тримесечие след началото на пандемията, което доведе до значително понижение на продажбите през първото полугодие. Забавянето на спада през втората половина на годината дойде от колебливото възстановяване на пазарите през последните три месеца.

По-малък спад

По предварителни данни за 2020 г. холдингът ще отчете 198.4 млн. лв. продажби, или с 10.4% под резултата за 2019 г. Спадът обаче е по-малък от прогнозите през декември, когато се очакваше понижение от 11.8%. Това се дължи най-вече на съживяването в края на годината, което помогна на всички компании в портфейла на холдинга частично да компенсират намалението, което имаха към края на септември.

За последния месец на годината "Елхим-Искра" отчита минимална печалба (39 хил. лв.), в резултат на което за цялата година загубата ще бъде 649 хил. лв. За сравнение, към края на деветмесечието компанията беше на минус 699 хил. лв.

По-малко от предишната прогноза намаляват и продажбите на ХЕС благодарение на по-доброто четвърто тримесечие. Компанията получи субсидии от държавата във връзка с мерките срещу COVID, в резултат на което брутната печалба ще бъде по-висока от 2019 г. и ще достигне 6.2 млн. лв.