Fitch прогнозира минимален ръст на добива на ресурси в България до 2030 г.

Анализаторите виждат повече възможности за растеж в износа, тъй като търсенето в чужбина се увеличава

Добивът на въглища на практика е концентриран в държавната "Мини Марица-изток".
Добивът на въглища на практика е концентриран в държавната "Мини Марица-изток".
Добивът на въглища на практика е концентриран в държавната "Мини Марица-изток".    ©  Цветелина Белутова
Добивът на въглища на практика е концентриран в държавната "Мини Марица-изток".    ©  Цветелина Белутова

Добивната индустрия в България ще расте с бавни темпове през следващите 10 години заради стагниращото вътрешно търсене и незначителния износ. Това се казва в доклад на Fitch Solutions за състоянието на сектора, който включва и прогноза до 2030 г. Добивът в страната е силно консолидиран в няколко компании, а ограничените ресурси правят появата на мултинационални добивни групи малко вероятна в близко бъдеще. Повече възможности за растеж има в износа, тъй като при свит вътрешен пазар индустрията може да се възползва от увеличеното търсене в чужбина, смятат анализаторите.

Плавно нагоре

Стойността на продукцията в добивния сектор ще нараства плавно през следващите години, но ще намалява като дял от БВП (виж таблицата), става ясно от доклада. Според Fitch Solutions индустрията в България е фокусирана върху две основни стоки - мед и въглища, и е силно консолидирана, като твърди горива се добиват основно от държавната "Мини Марица-изток" (96% от общото производство), а добивът на мед е концентриран главно в "Асарел-Медет" и "Елаците-мед".

Търсенето на въглища от местните ТЕЦ-ове и индустрията ще осигури дълголетието на сектора, но по-строгите екологични изисквания за въглищните централи може да намалят потреблението и, съответно, производството, смятат анализаторите. Въпреки това те очакват добивът на въглища да расте умерено с около 1.1% годишно и да достигне 35.9 млн. т през 2030 г., като твърдите горива ще запазят дял от 45% в енергийното предлагане в страната. По данни на Българската минно-геоложка камара през 2019 г. в страната са добити 28.5 млн. тона въглища, като количеството намалява за втора поредна година. Като обем въглищата формират 26% от целия добив на полезни изкопаеми.

SWOT

Основната част от продукцията на сектора е за вътрешно потребление, което изолира страната от промени във външното търсене, посочват от Fitch Solutions. Освен това въглищата имат значителен дял в енергийния микс на страната и затова са по-малко застрашени като индустрия, отколкото в други страни. Голяма част от територията на страната не е проучена за подземни богатства, като на север съществуват значителни неразработени находища.

Като слаба страна на сектора анализаторите определят това, че голяма част от добива на въглища е монополизиран от една-единствена държавна компания и няма много стимули за частни играчи. Разходите за добив растат през последните години, което донякъде подкопава конкурентното предимство на страната.

Възможности за навлизащите нови добивни компании в България в дългосрочен план има в износа на продукцията. Увеличените инвестиции в добив на злато и благородни метали може да подкрепят растежа на сектора през следващите години.

Опасностите идват от това, че умереният икономически растеж няма да стимулира много инвестиции в добива и разширяване на производството. В същото време екологичните регулации на ЕС може да окажат пагубен ефект върху добивната индустрия в България.

Инвестиции

Въпреки подкрепящата регулаторна среда и слабата зависимост на добивната индустрия от световните цени България не предлага значителни нови възможности за инвеститорите, се посочва в доклада. В региона на Европа страната се нарежда на 7-о от 12 места по индекса риск/възвращаемост, а в световен план е 20-а от 62 държави. Освен това с ограничените ресурси България трудно ще привлече мултинационални добивни компании.

Като се има предвид вероятността за слабо потребление на мед в Европа, анализаторите не очакват медодобивните компании в страната да инвестират значителни средства в увеличаване на предлагането. Затова и съществуващите компании в сегмента вероятно ще останат основните производители през следващите години.

Възможности за растеж Fitch Solutions вижда в увеличеното търсене в чужбина, както и в разработването на находища на благородни метали. Докладът посочва, че в добива на злато водеща компания е Dundee Precious Metals, която има два рудника ("Челопеч" и "Ада тепе"), а в проучванията напредва и Velocity Minerals, която има партньорство с "Горубсо Кърджали".

Все още няма коментари
Нов коментар