Може ли Пат Гелзингер да възстанови Intel?

Новият шеф на производителя на чипове има трудна задача

Пат Гелзингер поема управлението на фирма, която изглежда, че не е в добро здраве.
Пат Гелзингер поема управлението на фирма, която изглежда, че не е в добро здраве.
Пат Гелзингер поема управлението на фирма, която изглежда, че не е в добро здраве.    ©  Reuters
Пат Гелзингер поема управлението на фирма, която изглежда, че не е в добро здраве.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Успехът поражда самодоволство. Неуспехът поражда съжаление. Само параноикът оцелява." Така твърди унгарският емигрант Анди Гроув, който помогна на Intel да се превърне от сприхав стартъп през 1960 г. във фирмата, която направи повече от всяка друга, за да наложи "силиция" в Силициевата долина. Те ще кънтят в ушите на новия шеф на компанията Пат Гелзингер, който зае поста на 15 февруари. Той поема управлението на фирма, която изглежда, че не е в добро здраве. С приходи от 78 млрд. долара през 2020 г. Intel е най-големият производител на чипове по продажби. Тя има 93% пазарен дял на мощни и печеливши чипове, които се използват в компютри в центрове за данни, 81% дял в настолни компютри и оперативен марж от около 30%.

И все пак цената на акциите на Intel е по-ниска от тази на конкуренцията. Nvidia, чиито приходи са една седма от тези на Intel, е с пазарна капитализация от 370 млрд. долараq или почти наполовина на пазарната й стойност от миналото. Производствената технология, на която се дължи голяма част от успеха на Intel, изостава. Тя пропусна смартфон революцията. Някои от големите й клиенти като Apple и Amazon се превръщат в конкуренти. Гелзингер има да върши доста работа.

Предизвикателствата

Да започнем с производството. Направата на чипове се движи от стремежа за миниатюрност. Смаляването на компонентите в интегралните схеми до десетки нанометри подобрява производителността както на компонентите, така и на чиповете като цяло. Intel е лидер в това отношение в продължение на години. Нейната "тик-ток" стратегия обещаваше производствена революция всяка следваща година. Сега тя "изгуби своята магия", казва Алън Прийстли от изследователската компания Gartner, който преди е работил за Intel в продължение на години. Чиповете й от "десет нанометра" първоначално са планирани за 2015 г. или за 2016 г., но започнаха да се появяват едва през 2019 г. - забавянето беше безпрецедентно. Технологията все още не е зряла. През юли Intel заяви, че следващото поколение чипове от "седем нанометра" ще са готови едва през 2022 г. със забавяне от поне шест месеца.

Производствените спънки й струваха бизнеса. Директният й конкурент AMD възложи производството си на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), чиято технология изпреварва тази на Intel. Това означава, че чиповете на AMD са по-бързи и консумират по-малко енергия, а пазарната й капитализация се удвои от 2019 г. насам.

Второто предизвикателство е нарастващата специализация на индустрията - тя е проблем за традиционната отличителна черта на Intel, чиповете с общо предназначение, особено ако персоналните компютри продължат да са в застой. Технологичните гиганти, които са пълни с пари и искат да извлекат всяка капка производителност за специфични цели, все повече проектират свои собствени полупроводници. През 2020 г. Apple каза, че ще спре да използва чиповете на Intel за своите лаптопи и настолни компютри и ще ги замени със собствени. Amazon представи своите процесори Graviton, предназначени за облачни изчисления, които също са със собствен дизайн, но се произвеждат от TSMC. Говори се, че Microsoft, чийто бизнес за облачни изчисления е на второ място след този на Amazon, също работи над нещо подобно.

Intel не успя да постигне и напредък при смартфоните - най-популярните компютри, правени някога. Усилията в края на 90-те години за изграждане на графични чипове, които помагат на изкуствения интелект и на които Nvidia дължи завидната си оценка, изчезват. Опитите за диверсификация на нови видове програмируеми чипове или памет досега не са се отплатили в голяма степен - през 2015 г. Intel плати 16.7 млрд. долара за Altera.

Изглежда, няма да има революция

Гелзингер тепърва трябва да каже как обмисля да се справи с предизвикателствата. Той не изглежда революционер. Започва да работи в Intel на 18-годишна възраст, преди да напусне през 2009 г., за да застане начело на компанията за съхранение на данни EMC, а през последните девет години ръководи софтуерната VMware. След като беше обявено назначаването му в Intel, той се позова в писмо до служителите й на славните дни на фирмата и припомня, че е бил "наставляван от Гроув, [Робърт] Нойс и [Гордън] Мур", като последните двама са основатели на фирмата. Подобно на тях, но за разлика от предшественика си Боб Суан, Гелзингер е инженер, който през 1989 г. ръководи дизайна на един от водещите чипове.

Първата му работа ще бъде да възстанови болния производствен отдел на фирмата. Intel вече възлага производството на някои продукти от по-нисък клас на TSMC. Производствените й проблеми ще я принудят временно да пренасочи част от бизнеса си в Тайван, включително някои от по-скъпите й компютърни и графични чипове. Инвеститорът активист със завиден дял в Intel Даниел Льоб изпрати писмо до мениджмънта на компанията през декември, в което настоява тя изцяло да зареже фабриките и да се ограничи до създаването на чипове, които другите фирми като TSMC биха произвеждали. На теория това изглежда привлекателно: капиталовите разходи на Intel за 2020 г. възлизат на 14.2 млрд. долара и по-голямата част от тях са за фабрики за производство. Междувременно AMD удължи производствения си бизнес през 2009 г. и той днес процъфтява. От създаването й през 1993 г. до сега Nvidia е компания, която сама изработва дизайните си, но възлага производството си на друг изпълнител.

Намирането на купувач може да бъде сложно, твърди ветеранът и наблюдател на индустрията Линли Гуенап, най-вече защото фабриките на Intel нямат най-модерните технологии. Повечето производители на чипове в света, които могат да бъдат изкушени от дизайнерите на полупроводници, се намират в Азия. Тъй като чиповете са фронт в технологичната война между САЩ и Китай, политиците могат да наложат вето върху продажбата на кандидат, който не е от Америка.

На всичкото отгоре Гелзингер каза, че ще игнорира предложението на Льоб. Новият шеф сподели през януари, че въпреки че фирмата възнамерява да изнесе производството на някои продукти, той обмисля да преследва тежката и скъпа задача да възстанови Intel до обичайната й лидерска позиция в производството. Гелзингер е склонен да следва стратегията на предшественика си за диверсификация към нови продукти, включително чипове за изкуствен интелект. "Възможността ни като водещ световен производител на полупроводници е по-голяма от всякога", пише той. Следователно посоката на управление няма да се промени. Акционерите на Intel трябва да се надяват, че Гелзингер поне ще може да върне компанията обратно в играта.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар