🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AstraZeneca е продала дела си в Moderna за 1 млрд. долара

В същото време Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри ваксината на Johnson&Johnson

AstraZeneca продава дела си в Moderna, докато FDA одобрява нова ваксина срещу ковид-19.
AstraZeneca продава дела си в Moderna, докато FDA одобрява нова ваксина срещу ковид-19.
AstraZeneca продава дела си в Moderna, докато FDA одобрява нова ваксина срещу ковид-19.    ©  Markus Spiske
AstraZeneca продава дела си в Moderna, докато FDA одобрява нова ваксина срещу ковид-19.    ©  Markus Spiske
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

AstraZeneca e продалa дела си от 7.7% в Moderna за 1 млрд. долара, след като през последните месеци акциите на американската биотехнологична компания се покачиха благодарение на ваксината срещу ковид-19, съобщава Reuters, като цитира информация на The Times. Не е ясно кога точно и в какъв период са станали сделки на британската компания, както и на какви ценови нива. Oт компаниите не са коментирали сделката по продажбата на дела на AstraZeneca, посочва Reuters.

Двете компании ще продължат да си партнират в други сфери. AstraZeneca също така може да започне да продава ваксината си комерсиално, ако пандемията се превърне в ендемия. Moderna, чиято ваксина е одобрена за борба с ковид-19 в САЩ, сподели, че очаква приходи от около 18.4 млрд. долара от продажби на ваксината си през 2021 г.

В същото време Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри в събота ваксината на Johnson&Johnson, като от нея ще е нужна само една доза.

Федералното правителство на САЩ вече е поръчало 100 млн. дози от лекарството на J&J, но доставките се очаква да започнат едва през април. Решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ да одобри ваксината на J&J бе прието, след като независими експерти препоръчаха лекарството, което се произвежда от Janssen Pharmaceuticals, звеното за лекарства и ваксини на J&J.

Търсенето за ваксината на J&J може да бъде по-голямо от настоящите ваксини, тъй като лечението изисква само една доза от лекарството, за което резултатите показват, че намалява шансовете от заразяване с ковид-19 с над 66% след първите 4 седмици.

Докато фармацевтичните компании не спират да се надпреварват кой ще произведе и достави най-бързо ваксините, акциите на повечето от тях продължават да се движат нагоре, като някои от компании от сектора са сред най-печелившите на фондовите борси от началото на годината. BioNTech е нагоре с 27% от началото на годината, а Moderna с +38% за същия период. От другата страна пък са Pfizer (-9%) и AstraZeneca (-5%), които изпитват проблеми с производството и доставките на ваксините си.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wda1550667008599435 avatar :-P
    Илиан Мавров
    • - 1

    ЖурнаГлистика! Продала-продала, ама на КОГО -"ни дума, ни вопъл ни стон".

    Нередност?
Нов коментар