Microsoft купува Nuance за 20 млрд. долара

Сделката ще бъда фианнсирана изцяло с пари в брой, като включва и дълговете на технологичната компания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft купува технологичната компания Nuance в сделка за 19.7 млрд. долара, която включва и дълговете на специализираната в медицински софтуер компания, съобщи Bloomberg. С това се потвърдиха и предварителните данни за покупката, която софтуерната компания ще финансира изцяло с кеш. Microsoft предлага 56 долара на акция, което е с 23% над цената на Nuance от петък. Nuance ще бъде втората най-голяма покупка на Microsoft, след като закупи LinkedIn, социална мрежа, през декември 2016 г.

Компанията зад Siri?

Nuance, американска технологична компания, призна преди няколко години, че стои зад технологията за разпознаване на речта, която Apple използва в Siri, но според отчета за 2020 г. основно Nuance предоставя услуги в сектора на здравеопазването. Компанията управлява повече от 300 млн. клинични досиета на пациентите с над 500 хил. лекари в 10 000 световни здравни организации, като приходите от само този сектор за миналата година са 0.9 млрд. долара.

Другият бизнес на Nuance е свързан с решения и услуги с изкуствен интелект, които позволяват на компаниите да подобрят и автоматизират обслужването на клиентите и продажбите, като приходите в последния отчет надхвърлят 500 млн. долара годишно. Пазарната капитализация на компанията е 13 млрд. долара (спрямо затварянето на пазара в петък).

На лов за компании

През март миналата година, в разгара на пандемията, Microsoft закупи Affirmed Networks, компания за 5G, за 1.4 млрд. и няколко месеца по-късно през септември похарчи около 7.5 млрд. долара за ZeniMax, която прави видеоигри. С покупката на Nuance сметката за последните 13 месеца за компанията зад операционната система Windows може да нарасне до 25 млрд. долара. Почти толкова, колкото похарчи за LinkedIn (25 млрд. долара) преди около 5 години.

От март миналата година насам данните показват, че Microsoft е закупила около десет компании, включително Affirmed Networks, ZeniMax и, по всичко изглежда, Nuance. Част от "незабелязаните" покупки на компании от Microsoft по време на пандемията включват: CyberX, платформа за поддръжка и защита на IoT (Internet of Things) системи (за 165 млн. долара) през май; Metaswitch, фирма за телекомуникационен софтуер; Smash.gg, стрийминг платформа, и The Mardsen Group, технологична компания свързана със строителство, инфраструктура и индустриализация, и са само част от инвестициите на Microsoft за последната година.

Реакции на слуховете за сделката

Според последния отчет на Microsoft за 2020 г. компанията разполага с над 30 млрд. долара кеш, заделени след изплащането на дивидентите, данъците и таксите. С други думи, Microsoft може да си позволи да закупи Nuance изцяло кеш, без да натовари прекалено много баланса си, но преди двете компании да потвърдят за сделката, не е ясно дали ще бъде в акции, кеш или смесена сделка, ако изобщо такава се състои.

Акциите на Nuance се покачиха с над 20% на фона на предварителната информация, докато книжата на Microsoft остават почти непроменени. Въпреки това някои анализатори вече повишиха таргетите си за книжата на Microsoft. Според Тимъти Хоран, анализатор на Oppenhaimer: "Nuance Communications има AI от световна класа, но има проблеми с операциите. Компанията премина през цялостна промяна и сега е много по-слаба организация, фокусирана предимно върху облачните услуги."

---

Текстът е коригиран с официалната цена на сделката