Компания от групата на "Уолтопия" с AI разработка, която спасява животи

Устройството на "Техтопия" увеличава многократно нивото на безопасност в залите за катерене, набиращи все по-голяма популярност по света

Компания от групата на "Уолтопия" с AI разработка, която спасява животи
Компания от групата на "Уолтопия" с AI разработка, която спасява животи
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица една от фирмите в групата на българската "Уолтопия" обяви пускането на нов AI продукт. Мисията му е да увеличи максимално безопасността в залите за спортно катерене.

Катеренето по изкуствени стени е една от най-безопасните от всички спортни и екстремни дейности. Средата в катерачните зали е изкуствено създадена и напълно контролирана, оборудването е перфектно разработено, за да е максимално безопасно, а много зали са оборудвани и с аутобилеи - автоматично осигуряващи устройства.

Човешката грешка обаче променя уравнението.

Като цяло, ние хората имаме склонността да допускаме, че повече инциденти се случват заради технически, а не заради човешки грешки. На практика е точно обратното - инцидентите в залите за катерене много по-често се дължат не на механична повреда, а на човешка грешка. Една от най-разпространените такива грешки е човек да започне да се катери без да се е закачил към аутобилей устройството. За щастие, сериозните инциденти дори след такава грешка са рядкост, но всъщност в идеалния случай изобщо не би трябвало да ги има.

Когато се проектират тези зали и се избира оборудване, човешкият фактор и рискът, който той носи, трябва да бъде сведен до минимум. От решаващо значение е, когато е възможно, във всяка критична точка системата да е двойно осигурена и проверена. Целта на разработката на "Техтопия" е именно да даде още едно ниво на сигурност в тази сложна система.

"Намираме се в зората на една нова ера, особено за работещите в сферата на ИТ. Различни технологии, като AI и IoT, вече ни позволяват да работим по начини, които бяха невъзможни допреди няколко години.

В света на катеренето осигуряването на безопасността на катерачите винаги е било основен приоритет и предизвикателство. Всъщност то е въпрос на живот и смърт. Щастливи сме, че разработката ни дава отговор на жизненоважен въпрос," споделя Диан Десков, съосновател и технически директор на компанията.

Инженерният екип на "Техтопия" е създал система за наблюдение, която е по-умна от всички съществуващи.И това важи не само за наблюдението на катерачни зали. Тя разчита на изкуствен интелект и включва най-новата технология за разпознаване на изображения чрез камера. Камерата засича движението на човека, приближаващ се до стената за катерене, проследява и анализира действията му, наблюдавайки множество точки по тялото му, и активира аларма в случай, че катерачът забрави да се закачи за аутобилей системата и премине определена височина или навлезе в съседен катерачен маршрут.

Името на тази система e Higher Eye.

Камерата на устройството е изключително издръжлива и устойчива на всички предизвикателства, които може да създаде една спортна зала. Освен основната ѝ функция да алармира, когато катерачът не е закачен за аутобилея, алгоритмите са обучени и да предлагат множество допълнителни функции като:

  • Генериране на хийтмап - топлинна карта на стената със статистически данни за маршрутите, така че собствениците на залите да могат да научат кои са предпочитаните от катерачите маршрути.
  • Подробна информация за всеки маршрут като например средно време за изкачване и информация кои са най-лесните и най-трудните части от маршрута.
  • Персонализирана информация за всеки катерач, позволяваща му да види запис на изкачването си с цел да оптимизират стратегията и движенията си.

Благодарение на изкуствения интелект и технологията Advanced Analytics, Higher Eye предоставя цялостен видео-базиран анализ в реално време на хора и обекти с цел откриване и предотвратяване на потенциално опасно поведение в катерачната зала.

"При желание видео материалът и маркираните събития могат да бъдат допълнително анализирани чрез прилагане на прогнозни модели, които ще очертават действия, които сочат за потенциално опасно поведение.", обяснява Десков.

Други измерения

Видеоклиповете и снимките, генерирани от устройството несъмнено ще бъдат и желано съдържание за потребителите на социалните мрежи. Кадрите ще дадат възможност на всички да се похвалят със селфита и видео, показващи спортни успехи и преодоляни предизвикателства.

Higher Eye има потенциал и отвъд границите на спортните зали. В бъдеще системата би могла да се използва и за предотвратяване на злополуки по улиците, а и навсякъде, където предотвратяването на човешки грешки е въпрос на живот и смърт.