Всички говорят за крипто

Елица Таскова, Product Owner @ Nexo

Всички говорят за крипто
Всички говорят за крипто
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Елица Таскова има над 8 години опит в създаването и управлението на продукти в софтуерния бранш за различни индустрии във водещи международни компании. Част от инженерния екип още от самото му начало, Елица води ключови проекти като Nexo Exchange и Earn оn Crypto & Fiat в Nexo - българска компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Напоследък всички говорят за крипто индустрията. Какво е тя за вас и как решихте да се развивате в нея?

За мен крипто индустрията е една тиха революция. Базирано на стабилна технологична основа, криптото създава подобрената съвременна версия на финансовата система с вярата, че тя може да бъде по-ефективна, честна и неподвластна на злоупотреби. Има безброй аналогии за голям технологичен подем, които са гръбнак на човешкия прогрес - индустриализацията, развитието на научната дейност, инвестициите в космически програми. Благодарение на този подем се създават технологии, които оформят света ни днес, правят го все по-динамичен и сигурен и водят до голямата крачка напред. Точно това е и ефектът на криптото.

Две основни причини направиха включването ми в екипа на Nexo съвсем естествено. Първата е осъзнатият факт, че финансите са ключов елемент в живота ни и всяка потенциална промяна ще има не само икономически, но и социален, културен и образователен ефект. Това ми се струва изключително вълнуващо и предизвикателно, затова съм готова да бъда в първите редове на тази тиха, но смела революция. Втората е, че тази голяма идея се развива от България - мястото, което е мой дом и искам да облагородявам с участието си в значими проекти с огромен потенциал за растеж и развитие. Противно на всички нагласи винаги съм вярвала, че точно от родна почва можем да постигнем световен успех.

Живеем във време, в което технологиите се променят по-бързо от всякога. Как това влияе на вашата работа като инженер?

Не само технологиите се променят, променя се самото ни разбиране за тях. Няма друг сектор, който да е толкова жив и настоятелен в еволюцията си като този на дигиталните активи. Блокчейн и криптото трансформираха много индустрии и тепърва ще виждаме все повече от ефектите в действие.

От инженерна гледна точка скокът също е голям. Появиха нови платформи и езици за програмиране. Разбира се, постоянно се създават разработки и на познати такива като C++, JavaScript, Java, Golang и др. Това дава възможност на много специалисти да се развиват и да изграждат изцяло нови решения в екосистемата на криптовалутите.

Сбъдната мечта за всеки инженер е да остави своя отпечатък в технологичната история, и то с продукти, които решават реални проблеми за над 1.5 милиона души в цял свят. Да преживяваш еволюцията на технологиите от първа ръка, а не просто да чакаш на резервната скамейка. Какво по-силно влияние от това?

Кои са тенденциите, които определят бъдещето на сектора, и как те влияят на новите продукти?

Първото и най-важно условие за една индустрия е тя да има все повече потребители. Наблюдава се все по-засилен интерес към инвестиране или пълно конвертиране на потребителските финанси в криптоактиви с цел потенциална възвръщаемост. В комбинация с все по-засиления институционален интерес има всички предпоставки за силен растеж при продукти, използващи криптоактиви или свързани с тях технологии. Традиционни финансови инструменти започнаха да добавят крипто към портфолиото си от продукти и по този начин потребителите плавно и естествено навлизат в крипто екосистемата и виждат ползите директно. Добри примери са PayPal, които позволиха покупка и продажба на биткойн, както и възможността за пазаруване с дигиталното злато през тяхната платформа. Square обявиха $3.51 милиарда оборот от биткойн трансакции през първото тримесечие на 2021г., от които $75 милиона печалба.

Виждаме тези ефекти и в Nexo и резултатите говорят сами за себе си - умножихме трансакциите си пет пъти за по-малко от шест месеца, достигнахме космическите 30 млрд. долара, управляваме над 15 млрд. долара, а ръстът на NEXO токена приближава 3000% спрямо миналата година. Тези успехи са плод на много труд и безкомпромисно постоянство и ни вдъхновяват да изпреварваме нуждите на потребителите с нови, по-добри и по-сигурни решения, които да облекчат живота им.

Коя е успешната за вас работната формула, имайки предвид динамиката на криптото и постоянно нарастващия интерес?

Живея за предизвикателствата, защото тогава се проявяват истинските ми качества, а и вярвам, че съдбата обича смелите. Това е моята доказана работеща формула. Разбира се, тя има и реално отражение върху работата ми. Всички колеги в Nexo се чувстват така, защото ежедневно се справяме с предизвикателства, докато развиваме изцяло нова реалност, от която се учим и с която растем всеки ден. Осъзнатостта, че имаш директен принос за изграждането на бъдещето, възможността да работиш с най-новите технологии и свободата да докажеш и развиеш целия си потенциал ни помага да надскачаме себе си. В същото време отговорността, която носим, е огромна и това се отразява на продуктовите ни разработки и планиране. Като добавим и скоростта, с която се развива криптото, ние сме - съвсем нескромно, едни от най-добрите.

Каква е мотивацията и какво движи вас и екипа ви напред? Кое е водещото за вас?

Най-големият ни мотиватор и гордост е, че имаме възможност да работим в световен мащаб в българска компания, и то точно тук, в България. Разбихме мита, че трябва да сме в Калифорния, Ню Йорк или Лондон, за да се изстреляме на върха и да водим иновациите. Това е другата причина, поради която сме толкова отдадени - с нашите продукти се докосваме до милиони хора и истории от всички точки на света. Точно така развиваме дълбока емпатия и създаваме една неподправена общност, в която всички се стремим към повече стабилност, повече свобода и добруване. За мен и за всички в Nexo това е сплавта, която прави мисията ни още по-близка до сърцата ни.

Тепърва много хора ще търсят реализация в крипто индустрията. Какви са вашите съвети за тях?

Не тепърва, а всеки ден нараства интересът към крипто индустрията, защото тя е пътят напред за кариерно развитие. За последните няколко месеца екипът ни се удвои до над 200 души и това не е случайно. В Nexo получаваме шанса на живота си - да се развиваме заедно с успехите на най-динамичната индустрия. А съветът ми към хората, които биха искали да се впуснат в това приключение, е същият, който получих преди години - да не се страхуват от неизвестното, да го опознаят и да се сприятелят с него. Само така се стига много далеч.