🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Хювефарма" на братя Домусчиеви ще набира 300 млн. евро на борсата в Амстердам

Със средствата компанията за ветеринарни лекарства ще развива нови продукти и ще свива дълговете си

Кирил Домусчиев, съсобственик и изпълнителен директор на "Хювефарма".
Кирил Домусчиев, съсобственик и изпълнителен директор на "Хювефарма".
Кирил Домусчиев, съсобственик и изпълнителен директор на "Хювефарма".    ©  Цветелина Белутова
Кирил Домусчиев, съсобственик и изпълнителен директор на "Хювефарма".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Четири години след като "Хювефарма" свали от българската борса основното си производствено предприятие - "Биовет", компанията майка обяви намерение да се листне на Euronext в Амстердам. От официалното съобщение на нидерландската борса става ясно, че в първично публично предлагане (IPO) ще бъдат набрани приблизително 300 млн. евро, както и вторична емисия, в която досегашните акционери - братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще продадат част от своя дял, като и за двете операции не е посочен процент.

Това на практика е първата компания на български акционери, която прави борсово предлагане в Европа, и то в голям размер. Фармацевтичният бизнес на Домусчиеви е с над 1 млрд. лв. приходи, но и аналогична сума на дългове. Затова при успех в холдинга им ще влязат чужди инвеститори и задлъжнялостта ще спадне.

Какво и защо

Внесен е и проспект за одобрение от местния финансов регулатор, като повече информация за емисията ще има след неговото одобрение. Очаква се предлагането да започне в следващите седмици в зависимост от пазарните условия.

Компанията планира да използва набраните средства за увеличаване на инвестициите и за изплащане на част от съществуващия дълг. "Хювефарма" е регистрирана в България, като краен юридически собственик е нидерландското "Хювефарма холдингс Б.В.", а действителни собственици са братята Георги и Кирил Домусчиеви.

Увеличението на капитала и пласиране на акции от старите собственици означава, че в групата ще влязат нови акционери. В съобщението се посочва, че продаващият акционер на стари акции е "Адванс пропъртис", дружество на Домусчиеви. Преди години в групата имаше чужди инвеститор - фонд на Citi, но със синдикиран заем през 2014 г. Домусчиеви си върнаха пълния контрол. "Хювефарма" притежава компании - производители и търговци на лекарства и продукти за ветеринарната медицина.

В момента групата има дългове за над 500 млн. евро към синдикат от банки и Европейската инвестиционна банка, като над 100 млн. от тях бяха изтеглени в края на миналата година. Сред финансиращите институции на "Хювефарма" присъстват почти всички големи български банки, западните им майки, а също и други международни институции. Част от парите на ЕИБ са по плана "Юнкер".

За листването си в Амстердам "Хювефарма" е наела J.P. Morgan AG, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe AG като глобални координатори на предлагането, ING Bank, UniCredit Bank AG ще набират заедно с тях поръчките. Coöperatieve Rabobank, KBC Securities и Raiffeisen Bank International са ко-мениджъри по емисията.

"Хювефарма" е на следващото ниво от своето развитие и това IPO е естествено продължение за ускорение на нейния растеж. То ще позволи да се засили органичният растеж, развитието на нови продукти и ще повиши способността на компанията да придобива или лицензира нови продукти или технологии, да намали задлъжнялостта си, както и ще ни позволи бъдещо разширение на капацитета", коментира в официалното съобщение на Euronext Кирил Домусчиев, изпълнителен директор на "Хювефарма". Обяснява и причината да изберат европейската борса: "Нидерландия е лидер в развитието на животновъдството, а в Амстердам е борсата с най-големи дневни търгувани обеми в еврозоната."

Продажба в момент на растеж

Приходите на групата за първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 11.2% в сравнение със същия период на 2020 г. и достигат 161 млн. евро. Особено увеличение има в продажбите извън Европа и САЩ - с 30.9%, тъй като "Хювефарма" е успяла да замени някои производители от Азия като по-надежден доставчик по време на пандемията. Групата очаква да постигне над 13% ръст през 2021 г. в резултат на продължаващия растеж на пазара на продукти като Avert NE, Monovet и Monimax, както и въвеждането на Cycleguard и Optigrid, за които вече има одобрение за продажба на американския пазар.

Печалбата на компанията преди лихвите, данъците, амортизацията (EBITDA) е почти 48.8 млн. евро (30.3% марж спрямо приходите), като тук трябва да се има предвид, че обикновено оборотът през първото тримесечие на годината е по-малък поради сезонността на бизнеса.

За 2020 г. приходите са 588 млн. евро, ръст от 7% спрямо година по-рано. EBITDA расте с 31% до 166.7 млн. евро. В момента нетната задлъжнялост на компанията е 2.87 х (net leverage ratio), като целта е да се поддържа под или около 2.

Euronext е една от най-големите борси в света с обща капитализация за 5.6 трлн. евро и 1900 листнати компании. Тя управлява борсите в няколко големи европейски града, сред които в Париж, Милано и Брюксел. През 2007 г. тя се обедини с Нюйоркската фондова борса (NYSE), но се разделиха през 2014 г.

По текста работи и Ивайло Станчев

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Явно корабите за скраб вече са свършили ...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [1] от "SS":

    Колко пък си представяш, че се изкарва от продажба на кораб за скрап? И защо продължават да купуват нови кораби, щом "ликвидират" БМФ?

    Бизнесът на Домусчиеви, освен че е политически обвързан, е и устойчив. Повечето им компании са печеливши. Не намирам бизнес логика да се пропуска това, когато се прави икономически анализ.

    Нередност?
Нов коментар