Пари и растеж за напреднали

Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital събра почти 70 млн. евро, с които ще финансира средно големи компании от България и Югоизточна Европа с по 5-10 млн. евро

От ляво надясно: Кирил Иванов, Росен Иванов, Зорница Леви, Ангел Стефанов, Ивайло Господинов
От ляво надясно: Кирил Иванов, Росен Иванов, Зорница Леви, Ангел Стефанов, Ивайло Господинов
От ляво надясно: Кирил Иванов, Росен Иванов, Зорница Леви, Ангел Стефанов, Ивайло Господинов    ©  Надежда Чипева
От ляво надясно: Кирил Иванов, Росен Иванов, Зорница Леви, Ангел Стефанов, Ивайло Господинов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital събра капитал от почти 70 млн. евро.
  • Той ще финансира средно големи компании от България, но и от Югоизточна Европа, с по 5-10 млн. евро.
  • Средствата идват от ЕИФ, ЕБВР, МФК и румънски и словенски пенсионни фондове.

По-голям и по-регионален. Това е краткото описание на новия фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital. И това се отнася както за самия екип на фонда, така и за компаниите, към които се насочват - водещи регионални предприемачи с потенциал за растеж, включително и зад граница. За целта мениджърите на фонда вече разполагат с 68.5 млн. евро за инвестиции, като целта е в следващите 12 месеца сумата да достигне 120 млн. евро. С тях фондът ще инвестира между 5 и 10 млн. евро срещу миноритарно дялово участие в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия, на които да помогне да продължат растежа си - както органично, така и чрез придобивания.

Концепцията не е нова за екипа на BlackPeak Capital, оглавяван от Росен Иванов и Ивайло Господинов. През последните седем години управляваният от тях фонд разпредели 30 млн. евро в 12 български дружества (виж карето) в напреднал етап на развитие - средства, предоставени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програмата JEREMIE. Към тях мениджърите на BlackPeak Fund I успяха да привлекат и над 80 млн. евро ресурс от коинвеститори. Стратегията на фонда беше фокусирана именно върху местни лидери или базирани в България компании, доказали се в международен план. Сега идеята е обхватът да се разшири до няколко държави от Югоизточна Европа (ЮИЕ), така че да се подпомогне по-успешно регионалната експанзия на местния бизнес. А и самият регион да бъде поставен по-видимо на инвестиционната карта на големите западни играчи, за които иначе българският пазар сам по себе си често е прекалено малък. Така преди две години се стига до идеята за BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund.

Шесторката инвеститори

В новия фонд ЕИФ отново е ключов инвеститор - от него чрез програмите JEREMIE и COSME идват 25.7 млн. евро от вече набраните 68.5 млн. евро първоначален капитал. Идеята се харесва и от други международни финансови институции, които като цяло в последните години бяха ограничили участието си в региона - Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка. В новия BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund те участват съответно с 15 млн. евро и 13.7 млн. евро. Групата на инвеститорите се допълва от три пенсионни фонда - един от Румъния и два от Словения, посочва Росен Иванов, като обяснява, че разговори са водени и с български пенсионни фондове, но на този етап включването им е малко по-трудно поради регулаторни причини.

Самият процес по набиране на капитал все още продължава - екипът на BlackPeak Capital има още 12 месеца (разделени в два периода от по шест месеца), в които да стигне до крайното затваряне при заложени общо 120 млн. евро. Макар и да не изключват увеличение на участието от страна на някой от вече подкрепилите фонда инвеститори, основната им цел е в следващата година да привлекат и нови от големите западни пазари - които по думите им "много често не влизат на първи рунд".

Новият фонд на BlackPeak е своеобразен рекордьор като големина за българските и регионалните ширини. Но могат да се чакат и още 1-2 с подобен размер, ако се съди по плана за годината на основния донор ЕИФ и преориентирането на еврофондовете за бизнеса от субсидии към финансови инструменти.

5 години, 15 инвестиции

Паралелно с набирането на финансиране екипът на BlackPeak Capital вече разглежда и се среща и с потенциални компании, в които да инвестира. "До момента имаме доста солиден списък от разглеждани бизнеси, като се надяваме до края на 2021 г. да успеем да завършим две, а защо не и три сделки", посочва Ивайло Господинов.

Крайната цел е в рамките на следващите пет години фондът да инвестира в 10-15 компании, а т.нар. exit (излизане от инвестиция чрез продажба) е предвиден за след още пет години. Вероятно лек превес в сделките ще има България, но и Румъния и Словения ще са сред по-вероятните адреси на инвестиции.

Сред секторите, към които фондът ще се насочи, са IT, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и др. Освен фокуса върху вече установени компании в напреднал етап на развитие това, което отличава BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund от останалите действащи в момента фондове на местния пазар, е и по-голямата единична сума (т.нар. ticket), която ще се насочва към всяко от подкрепените дружества - между 5 и 10 млн. евро. От екипа обясняват, че докато през последните години възможностите за финансиране на стартиращ бизнес с по-малки суми са се увеличили значително, то в диапазона между 5 и 10 млн. евро няма достатъчно фондове, които да инвестират в бизнеса. "Регионът като БВП е около 450 млрд. евро и е доминиран от малки и средни компании, а като наличен ресурс за дялови инвестиции за малък и среден бизнес, като изключим рисковия капитал, говорим за 200-300 млн. евро, което е много малко", изтъква Росен Иванов.

А за да отговори на разширената си географски стратегия, екипът на BlackPeak се разраства и с нови членове с регионална експертиза, както и с офиси в Букурещ, Любляна и Виена. Така към четиримата основатели на фонда Росен Иванов, Ивайло Господинов, Кирил Иванов и Ангел Стефанов, които преди това бяха част от екипа на консултантската Entrea Capital, се присъединяват дългогодишният управляващ директор на австрийската инвестиционна компания Mezzanine Management Никлас Пихлер, Дориан Маковей, който през последните 16 години е част от екипа на базираната във Виена компания за дялови инвестиции EMSA Capital, и Зорница Леви - дългогодишен мениджър "Сделки" в PwC.

Портфолиото на BlackPeak Fund I

Walltopia - производство на стени за катерене

"Булпрос" - разработване на софтуерни решения, облачни и други инфраструктурни услуги, уеб и мобилен дизайн

"Софтуер груп БГ" - разработване на технологични решения за финансовия сектор

"Интернешънъл пауър съплай" (IPS) - разработване на собствена система за съхранение на енергия и автономно захранване с ток на места без електропреносна мрежа

Resalta (преди GGE) - консултантски услуги по енергийна ефективност

Excitel - доставчик на интернет

"Хюманита" - оползотворяване и рециклиране на дрехи и текстилни продукти втора употреба

"Ригана" - производство на подправки и добавки за хранителната индустрия

"Пулсио" ("Букпринт") - аутсорсинг услуги по отпечатване на книги и учебници

"Астрал холидейз" - туроператор

Majio - стартъп, който разработва платформа, свързваща работодатели и кандидатстващи за работа

VetCloud - стартираща компания, която разработва платформа за управление на ветеринарен бизнес
Все още няма коментари
Нов коментар