🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски борсов скандал със забранен хазарт и с българска следа

Доклад на инвестиционна компания описва DraftKings като фасада за нелегалните операции на работещата в Пловдив фирма SBTech

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новините около Nasdaq рядко са свързани с България. Но тази седмица една технологична компания с оценка 20 млрд. долара - DraftKings, поевтиня за ден с 10%, а в дъното на скандала бяха замесени и две опериращи в страната ни компании. Накратко - според анализаторски разследващ доклад част от бизнеса на групата е бил нелегални залози в държави в Азия, където хазартът е забранен. А като основни герои са посочени влялата се в DraftKings компания SBTech, която има екип от над 1000 души в Пловдив и бизнес за 72 млн. лв., и по-скоро вероятно свързаното дружество CoreTech, което има софийска компания с 85 служители и оборот почти 9 млн. лв. В България двете дружества са представени като софтуерни компании и често набират програмисти. "Капитал" се свърза с "КорТек България" за коментар, но от компанията обясниха, че ще обмислят дали да дадат такъв.

Новината на Hindenburg

Американската компания Hindenburg research, която разследва нередности в борсови дружества, но и залага на поевтиняване на техните акции, публикува на сайта си анализ със заглавие "DraftKings: SPAC за 21 млрд. долара, който залага, че може да скрие своите операции на черния пазар", в който изследва връзката между работещите в България SBTech, BTi (сега CoreTech) и американската Draftkings. Според Hindenburg SBTech обслужва "черни" пазари, където онлайн хазартът е забранен или дори са наложени американски санкции, като прехвърля операциите си на друга българска компания - BTi/CoreTech. Анализаторите на Hindenburg смятат, че SBTech и BTi, макар да са отделни и различни компании, са всъщност под една шапка, като ролята на DraftKings просто е фасада, а на BTi е да прикрива нелегалните дейности на SBTech, "защото компанията вече се търгува на борсата NASDAQ".

Hindenburg посочва, че BTi/CoreTech работи на ръба на закона, включително като създава и оперира сайт за спортни залагания на мандарин и тайландски език, който наскоро беше разкрит от властите. И в Китай, и в Тайланд спортните залози са забранени. В разследването си компанията добавя, че SBTech е свързана със залагания във Виетнам, за които се твърди, че са контролирани от ключова фигура от китайския подземен свят - Пол Фуа.

Историята на борсовия гигант

DraftKings започва дейността си през 2011 г. като уебсайт за фентъзи спортове, преди да се превърне в онлайн платформа за залагания след решение на Върховния съд от 2018 г., което легализира спортните хазартни игри в САЩ. След това използва своята марка Daily Fantasy Sports, за да пусне първия си сайт за спортни залагания през август 2018 г. в Ню Джърси, малко след като щатският закон разреши практиката.

В началото на 2020 г. - по време на разгара на пандемията, Diamond Eagle (SPAC) се слива с Draftkings и SBTech в сделка за 1.5 млрд. долара според Yahoo Finance, с което компаниите излизат на борсата. След официалното обявяване на новините за сделката акциите на Diamond Eagle се покачват и дружеството сменя името си на DraftKings. От официалното обявяване на сделката през април до сега акциите на компанията са поскъпнали с над 130% и дружеството в момента (спрямо затварянето на пазара във вторник) струва около 20 млрд. долара.

Според данни на Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси, представени от Hindenburg, SBTech получава около 971 млн. долара от сделката и в резултат основателят на SBTech (и сега директор на DraftKings) Шалом Мекензи се превръща в най-големия акционер в DraftKings, като богатството му се оценява от Forbes на 2 млрд. долара.

Отново според официални документи от април миналата година насам акционери от компанията са продали акции за над 1.4 млрд. долара, като от тях повече от 0.5 млрд. са на основателя на SBTech Шалом Мекензи. Преди няколко седмици Мекензи е прехвърлил 19 млн. акции на тръст, който е свързан със съпругата и децата му, като по този начин те ще могат да се разпореждат с приблизително 1 млрд. долара, добавят анализаторите. Така общият брой на продадените акции надхвърля 2.4 млрд. долара.

Съмнителната връзка

Според Hindenburg проблемите на DraftKings са свързани с SBTech, и по-точно с българския клон на технологичната компания от остров Ман, която разработва онлайн платформи за спортни залози за хазартни сайтове и онлайн казина. SBTech е основана през 2007 г. от Шалом Мекензи като доставчик на технологии за спортни залагания.

Българското "Ес Би Тек (Глобъл) - клон България" е започнало дейността си през 2010 г. и е собственост на едноименното SBTech /Global/Limited, което е регистрирано на остров Ман. Според данните в Търговския регистър заетите в него постоянно нарастват, като към края на първото тримесечие достигат 1006 и за една година са се увеличили с около 100. Приходите за 2019 г. са били 72 млн. лв. Клонът се представлява заедно от Авишай Беркович и Петър Костадинов Дрънкаров. А като краен собственик е посочен израелецът Шалом Мекензи.

Бивши служители, цитирани от Hindenburg, разказват, че предлаганите от SBTech услуги не са на конкурентно ниво, което подтиква компанията да търси бизнес на пазари, където други не желаят да работят. Според Hindeburg, въпреки че спортните хазартни игри в Азия са забранени, собствените маркетингови материали на SBTech предполагат, че компанията има експанзивен бизнес, ориентиран точно към Азия. Поне през 2014 г.

През 2017 г. SBTech променя стратегията си и се насочва към американските пазари, като премахва материалите, свързани с Азия, от уебсайта си и "създава" дъщерно дружество - BTi (по-късно преименувано на CoreTech), което поема "черната" работа от SBTech. Доказателства, представени от Hindenburg, сочат връзка между двете компании и че операциите продължават до ден днешен. Българското дружество "КорТек България", по подобие на "Ес Би Тек (Глобъл) - клон България", има за собственик регистрирана на о. Ман компания - Chase Innovative Holdings, и се управлява от израелци, а като краен собственик е посочен Том Джонатан Ор-Паз от Израел.

От DraftKings коментират, че анализът е написан от компания, която залага на къси продажби, тоест на поевтиняване на акциите. Говорител на дружеството добавя: "Нашата бизнес сделка със SBTech беше завършена през 2020 г. Проведохме задълбочен преглед на техните бизнес практики и останахме доволни от констатациите. Ние не коментираме спекулации или твърдения, направени от бивши служители на SBTech."

Различен прочит

Според Hindenburg стойността на акциите на DraftKings е надценена, при положение че компанията работи на загуба, а SBTech осигурява приблизително 25% от общите приходи на обединеното дружество и единствено носи оперативна печалба.

Проблемът според Hindenbrg е, че приходите на SBTech идват основно от BTi, които от своя страна са от нелегални пазари под формата на криптовалута и това може да доведе до усложнения с регулаторните органи и властите по света поради съмнения за пране на пари. Акциите на Drafktings поевтиняха с около 10% след публикуването на доклада от американската инвестиционна компания, като в края на търговията понижението се ограничи до 5%. След отварянето на пазара в сряда в първите часове акциите продължаваха да се възстановяват.

За малко повече от година като самостоятелна публична компания DraftKings получи и много положителни оценки на Уолстрийт. След доклада на Hindenburg банката Credit Suisse пусна бележка до своите клиенти, в която се казва, че целта на DraftKings с придобиването на SBTech е закупуване на технология, а не да се подобри текущият поток от приходи. Банката добавя, че въз основа на приходите от 105 млн. долара, постигнати от SBTech през миналата година, тя допринася само с 1 долар за акциите на DraftKings.

Според финансовата институция проблемът с SBTech няма задължително да попречи на залаганията. "Бихме използвали днешната слабост като възможност преди потенциалната легализация в Канада, както и Ню Йорк, които са катализатори за DraftKings", казват от Credit Suisse.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 4

    Няма начин да има някаква измама без българска следа в нея!

    Нередност?
  • 2
    snm1486320369516567 avatar :-P
    GS
    • - 2
    • + 8

    Няма начин да няма далавера и някой евреин да не е замесен.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Уникално голям скандал, уникално големи престъпления!

    Били организирали залагания през интернет в държави, където е било забранено. Ами ако продаваха забранение западняшки филми в Северна Корея? У-ау! УжасТ!

    Освен да закрият и Свиленград, понеже Турците залагат там против родните и религиозните си закони...

    Единственото, разкрито от тези Хинденбург е, че компанията има рисков бизнес. Оперирането на сайтове на определен език чрез криптовалути не е престъпление, господа.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Ако тези Хинденбург успеят да съборят този холдинг, едни стотици високоплатени служители в България отиват на борсата, между другото.

    Нередност?
  • 5
    ojk16240969261061232 avatar :-?
    ЕднаГолямаБоза
    • - 1

    Преди много години един емигрант ми каза " Ако видиш българин, удари му един шамар. Той си знае за какво!"

    Нередност?
Нов коментар