Оценка на S&P: Китайският строителен гигант Evergrande е застрашен от фалит

Вероятният срив на компанията буди тревоги за последствията върху финансовата система

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Китайският строителен гигант Evergrande Group продължи да се срива на финансовите пазари във вторник. Тревогите за верижна реакция в индустрията нараснаха след прогноза на S&P Global Ratings, че компанията е на ръба на фалит. Акциите на хонконгската строителна компания бяха със 7% надолу при затваряне на пазара в понеделник и достигнаха най-ниската си стойност от около десетилетие.

По изчисления на Goldman Sachs строителната компания има активи в размер на около 2 трлн. юана, което се равнява на 2% от БВП на Китай. Evergrande има задължения от около 300 млрд. долара, повече от всяка друга строителна компания в света, като над 80 млн. долара ще бъдат дължими по лихви в четвъртък. Тяхното неплащане в срок от 30 дни крие риск от изпадане в несъстоятелност.

Доларовите облигации на Evergrande с лихва от 8.25%, дължими през 2022 г., са спаднали с около 75% от края на май по данни на Bloomberg. Компанията е най-големият емитент на високорискови ценни книжа в Азия. Според S&P властите в Пекин ще се намесят само ако проблемът се окаже по-широкообхватен и засегне и други компании, което би довело до системен риск за цялата икономика. "Самостоятелният провал на Evergrande е малко вероятно да доведе до подобен сценарий", смята рейтинговата агенция.

Отзвукът на финансовите пазари

Проблемите на строителната компания понижават увереността на инвеститорите и подхранват разпродаване на активи на глобално ниво. В понеделник то засегна голяма част от рисковите активи. Hang Seng Index на Хонконгската фондова борса спадна с над 3%, воден от компаниите за недвижими имоти, а S&P 500 се понижи с 1.7% - най-големия спад от 4 месеца. Друг строителен предприемач, Sinic Holdings Group, в понеделник замрази търговията с акциите си, след като цената им рязко спадна с 87%. Във вторник пазарите се възстановиха, но инвеститорите продължават да са под натиск.

Председателят на Evergrande изрази увереност за благоприятен изход от затрудненията, според цитирано от Securities Times писмо. Предприемачът възнамерява да ускори възобновяването на строителството, за да гарантира завършването на сградите, се казва още в съобщението.

Според Citigroup Пекин ще се намеси, за да се подсигури, че кризата с Evergrande няма да последва съдбата на Lehman Brothers. Британската банка Barclays пък е на мнение, че обстоятелствата в случая са различни и няма опасност да последва същият сценарий, въпреки че ударът върху строителния сектор би бил тежък. Според тях проблемът не е системен, а засяга конкретната компания, която "както по отношение на бизнес модела си, така и на задлъжнялостта си" е в по-лошо състояние от по-голямата част от сектора. От Oxford Economics смятат, че макар правителството да не иска пряко да се намеси, за да спаси компанията, се очаква то да организира преструктуриране на дълговете ѝ, за да предотврати системен риск и по-широкообхватен икономически срив.

Ролята на държавата

Китайските регулатори усилено се опитват да ограничат цените на жилищата, като в последните месеци затегнаха правилата за одобрение на ипотеки, въведоха контрол на наемите в градовете и ограничиха някои централизирани продажби на земя. Китайските банки бяха накарани да намалят кредитирането за покупки на жилища, а правителството миналата година представи "трите червени линии" - ограничения за дълга на строителните фирми.

Властите изглеждат решени да продължат плана си за намаляване на дълговете в строителния сектор, както и за неговото охлаждане. Гуо Шукинг, председател на китайския финансов регулатор, миналата година определи въвличането на банките в имотния пазар като най-големия риск за финансовата система. Предизвикателството пред властите сега е колко далеч ще стигнат, преди затягането на регулациите да причини финансовата нестабилност, която всъщност целят да избегнат чрез тях. Този въпрос стана водещ за световните финансови пазари. След като инвеститорите с месеци пренебрегваха проблема с потъналата в дългове Evergrande, миналия понеделник рискът Пекин да направи грешен ход в опитите си да регулира имотния пазар дадоха своя ефект върху борсите.

Турбуленцията във финансовата система има потенциал да усили натиска върху китайските лидери да преосмислят затягането на политиките в имотния сектор или поне да предприемат мерки за предотвратяване на срив. Анализатори от Goldman Sachs Group призоваха властите да изпратят ясно послание как планират да ограничат последствията от срива на Evergrande върху цялостната икономика. Според Citigroup управляващите може да направят грешка, като прекалят със затягането на регулациите.

Китайските власти, които наскоро наеха консултанти по случая с Evergrande, все още не са представили публично ясен план за справяне с кризата. Няма знак държавни фондове да планират да се намесят във вътрешните фондови пазари, както се случи през март. Отговорът засега се ограничава до инжектирането на 90 млрд. юана в банковата система от страна на Китайската централна банка в петък и още 100 млрд. в събота.

Все още няма коментари
Нов коментар