Nexo отвътре

Българската криптобанка Nexo управлява активи за 10 млрд. долара, но около нея има и противоречия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българската крипто банка Nexo е сред най-големите в глобалната индустрия и управлява активи за 10 млрд. долара.
  • Тя работи в нерегулирания свят на криптовалутите, който засега позволява банкова дейност без регулация.
  • Nexo е изправена пред трудностите на собствения си бурен растеж, както и пред претенции на клиенти, дело в САЩ, обвинение за пазарна манипулация и неясната еволюция на бизнес модела си.

"Ако бяхме банка в България, щяхме да сме най-голямата", казва Антони Тренчев, един от основателите на компанията за криптокредитиране Nexo. Понеделник сутрин е и "Капитал" разговаря с него и партньора му Коста Кънчев, докато криптопазарът е оцветен в червено. Графиките по екраните чертаят спадове от по около 10%, което, ако се случваше на фондовата борса в една класическа финансова компания, би предизвикало паническо жужене по етажите. Но тук всичко си е в реда на нещата, защото това е всекидневие.

Според двамата към този момент компанията им управлява активи за 10 млрд. долара. Във волатилния свят на криптовалутите това е не повече от моментна снимка, която може да е напълно различна след ден или даже след час. Дори и с тази условност Nexo твърди, че е сред най-големите в глобалния свят на крипто активите.

По повечето критерии основаната през 2017 г. компания изглежда повече от успешна: според Тренчев (който тогава е на 29 години и вече е бил депутат от "Реформаторски блок") и Кънчев (на 31, с биография на съосновател на фирмата за бързи кредити "Кредисимо") тя е лидер в нишата си и разработва собствен продукт. Почти всички служители са в офиса в София - около 300 души, като техният брой расте с около 20 всеки месец. Регистрираните потребители в платформата са 2.5 млн., макар месечно активните да са по-малко от половината. Досегa компанията не е публикувала отчети и не е набирала външно финансиране, което да й даде пазарна оценка. Но пък е раздала дивиденти на притежателите на нейните NEXO токени, които предполагат около 100 млн. долара печалба за три години. А самите токени в момента се търгуват на нива около 1.4-1.8 долара, което им отрежда пазарна капитализация от 0.8-1 млрд. долара. В началото на годината са и двойно по-скъпи.

Същевременно въпреки впечатляващите числа Nexo страда от нещо като криза на идентичността. При тези мащаби и размах тя е почти напълно непозната в България. Въпреки че леко енигматичните й реклами стоят по билбордове насред София, те по-скоро целят създаване на име за по-лесно набиране на служители.

Това може да се обясни донякъде, тъй като услугите на Nexo не се предлагат на местния пазар и така или иначе за повечето хора криптовалутите са непонятна тема. А и защото в последните години в България, ако притежаваш растящ и печеливш бизнес, имаше доста причини да не искаш да се набиваш на очи. И все пак дори и за по-тесните специалисти с интереси във финансите и криптовалутите не е напълно ясен моделът на Nexo - как функционира и от какво печели.

Накратко Nexo е нещо като банка - набира криптоактиви на влог, върху които плаща лихви, от друга страна отпуска кредити срещу обезпечение. Това се случва в нерегулирания Див Запад на криптопазара, където всеки играч гледа бързо да завземе позиции без много да казва как го прави, за да не разкрие своето ноу хау пред конкурентите. Индустрията на "крипто-банките" буквално избухна през последната година, като от набраните в тях активи нараснаха 70 пъти до равностойността на 70 млрд. долара.

Въпреки масираната рекламна кампания през последната година, която включваше публикации във всички икономически издания в страната (в това число над 20 рекламни материала в "Капитал", обозначени като "Съдържание от Nexo"), консистентен разказ за бизнес модела на компанията е трудно да се направи. От една страна, заради неяснотата как регулаторите ще формират бъдещето на крипто-банките като индустрия. От друга, заради напрежението от фундаменталния въпрос: колко дълго един финансов бизнес може да генерира абнормална доходност?

Дали по тези, или по други причини основателите на Nexo предпочитат да избягват публичност, мнителни са, на служителите е забранено да говорят, офисът е пълен с камери. Всичко това оставя информационен вакуум, който логично се запълва със съмнения, подозрения и догадки, които населяват форумите и социалните медии. Nexo е изправена пред трудностите на собствения си бурен растеж, както и пред претенции на клиенти, дело в САЩ, обвинение в пазарна манипулация и сложни регулаторни процедури.

Първите години

Nexo започва оперативна дейност през 2018 г., първоначално под името NexoBank, което е леко рисков ход, предвид че на много места законът забранява на финансови компании да се наричат банка, без да имат лиценз за това. В България Законът за кредитните институции също съдържа изрично такъв текст. Така втората част от името бързо отпада, като според Кънчев това се е дължало на наивност и опит за по-добър интернет домейн.

Сред основателите освен Коста Кънчев и Антони Тренчев в началото е и Георги Шулев, но той напуска през 2019 г. след неразбирателство с останалите. Шулев отказа среща с "Капитал", Тренчев и Кънчев също не пожелаха да коментират случая.

Nexo бързо набира 52.5 млн. долара. Първоначално от компанията обявяват, че ще направят предлагане на security токен, т.е. официално регистрирана ценна книга. В разговора си с "Капитал" обаче Тренчев обяснява, че не се е стигнало до публично предлагане на токена, защото всички пари са били набрани още при частни рундове.

Впоследствие токена се появява на криптоборси, от които може да се закупи свободно. Обещанието към инвеститорите в токена е, че 30% от печалбата ще се връща като дивиденти на собствениците му. От Nexo твърдят, че по този начин са изплатили над 30 млн. долара дивиденти през последните три години. От 2021 г. изплащането на дивиденти е спряно след гласуване сред държателите на токена.

До неотдавна на пазара се смяташе, че Nexo е в група с компанията за бързи кредити Credissimo, в която доскоро Кънчев е съсобственик, заедно със Сокол Янков (според Търговския регистър, Кънчев е бил в съвета на директорите на българското дружество "Кредисимо" от 2011 г. до началото на 2021 г.). Първите години от съществуването на Nexo компанията действително се представяше с добавката "Powered by Credissimo". Идеята според Кънчев била да се пренесе репутация от предишното му начинание, но юридически и организационно двете фирми нямат общо.

Същото казват и от Credissimo в отговор на въпроси на "Капитал": "В момента, както и от началото на създаването на Nexo, не съществува юридическа или каквато и да е друга връзка между Credissimo и Nexo като компании и отговорност, която произтича от това. Ръководството на групата на Credissimo под никаква форма не участва, няма никаква собственост, както и никакво отношение към вземането на решения за управлението на компанията Nexo, както и обратното. Коста Кънчев дори в периода, в който е бил акционер на Credissimo, не е изпълнявал никакви оперативни функции в управлението на компанията. Решението за излизането му като акционер от Credissimo е продиктувано само и единствено от желанието му да се фокусира в развитието на компанията му Nexo".

Nexo Inc., Nexo AG, Nexo OU, Nexo LLC...

От юридическа гледна точка Nexo не е една компания. Тя оперира през множество дружества в различни юрисдикции: в САЩ (Nexo Financial LLC; дружеството е регистрирано в щата Делауер, който е офшорна зона), Великобритания (Nexo Financial Services LTD), Естония (Nexo Services OU), Литва (Nexo Services UAB), Швейцария (Nexo AG), Хонконг (Nexo Finance Limited), Кайманите (Nexo Capital Inc.) и Маршаловите острови (Nexo A.G.; идентично име с швейцарското дружество), както и българското дружество "Ен Ди Ес", което всъщност разработва продукта - в него се намира целият реален екип зад Nexo. За 2020 г. "Ен Ди Ес" отчита 8.8 млн. лв. приходи и 857 хил. лв. печалба.

Те не са организирани под една шапка, като някои са собственост едно на друго, а други директно на Коста Кънчев. Тази структура се обяснява с три причини: регулаторната рамка, работата с банки и бързото разрастване.

"Съществуващите регулации касаят отделни юрисдикции или отделни продукти. Съответно когато се предлага многопластова услуга както е при Nexo, даден продукт се обслужва от едно дружество, друг продукт - от друго, това е стандартна, и всъщност единствена възможна практика в цялото крипто пространство. Така че това, което отвън може да изглежда излишно сложно, е механизмът, който ни позволява да работим и предлагаме иновативни решения, докато чакаме регулаторите да създадат нужната рамка", обяснява Тренчев.

Отделно, макар и криптокомпания, Nexo обслужва и различни класически валути, приема плащания от карти, а това означава да работи и с банки. А те според компанията са скептични към сложни холдингови структури. Сега обаче, според двамата, е дошло време за организация под шапката на холдинг - Nexo Inc., което дружество вече е създадено на Каймановите острови.

Този тип корпоративна трансформация и подреждане в крачка не е необичаен за компании, които работят глобално и растат бързо. Например конкурентът на Nexo Celsius също има десетки дружества. Големият риск за клиентите при това е, че невинаги са наясно с кое дружество са подписали договор, коя услуга от кое дружество им се предоставя и съответно при спор срещу кого и къде да заведат искове. През юли 2021 г. Nexo ползва подобни аргументи при най-известното и голямо дело, заведено до този момент срещу платформата - казва, че отделните дружества нямат общо помежду си и са отделни бизнеси, които не носят отговорност за дейността на другите.

Тренчев казва, че тази структура не се отразява на консолидацията на финансовото представяне, защото там тя вече се случва. "Никой не иска одитирани отчети повече от нас самите - те са необходимата стъпка за реализацията на следващата стъпка в нашето развитие. В процес на "принципна консолидация" сме, т.е. всички дружества в момента влизат под холдинговата шапка, тоест и сега одитирите ни гледат цифрите на глобално ниво за всичките ни дружества. И резултатите вече са налице - първият по рода си одит на наличностите в реално време, който показва, че активите на Nexo покриват с повече от 100% задълженията ни. Единствената кредитна институция в крипто на глобално ниво сме, който има такъв одит", казва Тренчев.

До момента Nexo няма публикуван публичен отчет, но от края на септември наистина работи сайт за проверка на размера и наличността на активите на компанията през одиторската компания Armanino. Кънчев добавя, че общата печалба се формира в кайманското дружество Nexo Capital Inc., през което се изплащаха и дивидентите. Те бяха спрени в средата на 2021 г.

Крипто кредити, крипто депозити

Накратко в основата си моделът на Nexo, както и на другите в сегмента като BlockFi и Celsius, е копие на класическото банкиране. Тя отпуска кредит, като клиентът предоставя като обезпечение свои криптоактиви. Обичайно той може да изтегли до 50% от стойността им в твърда валута, като голямото покритие е логично предвид резките колебания в цените на криптовалутите. Ако стойността на крипто обезпечението падне под определено ниво, клиентът трябва да внесе още средства в крипто, за да поправи LTV (loan-to-value) баланса си.

С доходността от тези кредити компанията може да си позволи да изплаща и лихва върху криптовлогове, които са на практика депозити, макар компаниите от сферата да избягват да ги наричат по този начин.

Големият въпрос при това положение е как и колко Nexo печели от лихвения марж, след като рекламира лихви по кредити, започващи от 6.9%, и такива по депозити достигащи до 12%. Обяснението е, че тези числа са по-скоро маркетинг, а средните са доста различни. Разликата не само е положителна, а и се разширява (към момента е около 2.7%), защото разходите на компанията падат с вдигането на репутацията й.

Наистина офертните лихви по кредитите достигат и 13.9%, като зависят от това каква част от портфолиото на клиента е изградена от NEXO токени. Лихвите по депозитите от друга страна също варират: между 6% за най-популярните криптовалути, като Bitcoin и Ethereum, и 10% за стабилни монети (стейбълкойни), които са обвързани директно с традиционните валути долар, евро и паунд. Ако депозитът е в NEXO токени, това добавя още 2% отгоре. Така Nexo на практика предлага депозит с 12% лихва върху твърда валута. Подобна е лихвата при Crypto.com, а при BlockFi е 8%.

Вторият източник на приходи идва от обмяната на валути. "За леснота на клиентите ние не начисляваме такси и комисиони при обменната ни услуга, а нашият приход се съдържа в минимален спред между курсовете, на които Nexo извършва транзакциите, и тези, които клиентите получават. Преди всяка транзакция да бъде извършена, клиентът вижда и потвърждава количеството на валутата, която ще получи. Понеже криптото е динамична индустрия, в която се случват неща, които с традиционни финансови инструменти отнемат години, инвеститорите превъртат цялото си портфолио няколко пъти годишно. Така дългосрочно този малък спред се превръща в сериозен източник на приходи за компанията", казва Тренчев.

Третата линия на приходи е т. нар. yield farming, при който парите от депозити се дават на други институции, където има ниска ликвидност и съответно лихвите са дори по-високи. В този случай компанията прибира разликата между лихвите. "То е структурирано малко като компания в компанията, имаме си цял отдел, който разучава новите неща - умните договори, кода на протоколите, икономическите модели, следи ликвидността и т.н. В начална фаза сме, но навлизаме тук, тъй като това е част от бъдещето", казва Тренчев.

На ръба на регулацията

В конвенционалните финанси това, което правят Nexo и конкурентите ѝ, се нарича банкиране - то изисква лиценз и подлежи на строги регулации за капитал и ликвидност. Криптоактивите обаче на този етап не са нито пари, нито ценни книги и като цяло са в сивата зона, където тепърва различни регулатори започват да протягат ръце опипом към тях. Макар повечето компании в сектора да се хвалят с лицензи на сайта си, основателите на Nexo твърдят, че те не са им нужни, за да работят. Те ги вадят като превантивна мярка срещу бъдеща регулация и като нещо, което дава спокойствие на банките и другите им контрагенти.

Техническото обяснение е, че всички пари, които преминават през Nexo на влизане и излизане се обръщат в стейбълкойни. На теория те са твърди пари и имат постоянна стойност, равна на традиционните валути. На практика обаче правителствата и регулаторите не признават тези криптовалути за пари.

"Нашият бизнес е в криптото. Когато клиентът изтегли заем, той е в крипто. Превежда bitcoin и получава дигитален стейбълкойн, който пак е крипто. В мнозинството от юрисдикциите въобще не е необходим лиценз, тъй като цялото е в крипто, което няма легалния статут на пари", казва Тренчев.

Тази широко отворена врата за нерегулирано банкиране за момента остава незабелязана от повечето правителства по света. В САЩ например депозитният продукт на Nexo е забранен в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Кентъки, Арканзас, Алабама и Вашингтон. Цялата дейност на BlockFi е спряна в Ню Джърси, Тексас и Алабама. В края на септември същите щати поискаха спиране на дейността и на Celsius. Компаниите имат идентична дейност с тази на Nexo.

Интерес има и от най-високите етажи на регулаторната пирамида: Комисията по ценни книжа в САЩ (SEC). Борсата за криптовалути Coinbase, която от пролетта на тази година е публична компания, листната на борсата в Ню Йорк, също имаше план да пусне през платформата продукт, чрез който да се изплащат лихви върху вложения в стейбълкойни, по същия начин, по който работят и Nexo, BlockFi и Celsius. SEC реагира с превантивно съобщение до компанията, че ще я съди, ако пусне продукта. В крайна сметка Coinbase се отказа от плановете си.

Тренчев и Кънчев казват, че въпреки това събират лицензи, така че когато дойде регулацията, да могат да продължат да работят. Според сайта им те вече имат лицензи за кредитна дейност в над десет щата в САЩ. Не така стоят нещата в Европа, където нямат нито един - но двамата твърдят, че не всичките им лицензи са публикувани. Кънчев открито защитава нуждата от регулация, което може да звучи като парадокс, но всъщност има логика, защото такава би затворила вратата за нови компании, които са изпуснали периода на анархия в индустрията.

Същевременно, според двамата, дори да се приеме много строга регулация в САЩ, която да направи дейността им в страната невъзможна, тя не би била фатален удар за бизнеса на Nexo. За разлика от BlockFi и Celsius, които са фокусирани почти изцяло в САЩ, Кънчев казва, че най-големият пазар за Nexo е Югоизточна Азия, а САЩ отговаря за около 30% от клиентите.

Усиленото внимание на регулаторите към крипто кредиторите дава отражение и върху маркетинга на компаниите. Така например отскоро Nexo вече не твърди на сайта си, че предлага сметки в твърди валути, а само в крипто.

Но дори да не са жизнено необходими за компанията, лицензите освен репутационни плюсове понякога носят и негативи. Доскоро Nexo декларира лицензи само в една страна в Европа - Естония. Дружеството Nexo Services OU има три такива, издадени през 2018 г. - за предлагане на портфейл като услуга, за обръщане на виртуални валути в твърди, както и за опериране като финансова институция. Първите два са отнети през септември 2020 г., а третият - през март 2021 г.

Още преди това компанията се сблъсква с други проблеми в страната. През 2019 г. естонските власти, в лицето на Финансовия инспекция на Естония (FI), излизат с позиция, която директно групира Nexo и Credissimo. В нея пише, че "според техните знания Nexo работи като посредник между естонските потребители и криптокредитите, предлагани от Credissimo. Насочваме вниманието ви, че Nexo няма разрешително да бъде посредник при кредити към потребители, а Credissimo - да дава кредити, следователно не могат да извършват такава дейност в Естония."

Тренчев дава свое обяснение за случая: "Регулаторът в Естония, както повечето, разполага с ограничени ресурси. Практиката е, като събират достатъчно материали по даден казус, да направят запитване до компанията и чак след това евентуално да предприемат някакви действия. В случая се получи директно едностранно действие без въпроси, без опит за контакт с нас, без проверка на твърдения и факти. А същевременно ние напразно търсихме комуникация с регулатора. Затова, по съвет на местните ни юридически консултанти се наложи да заведем дело срещу тях, което очаквано спечелихме на първа, втора и трета инстанция, и съдът ги принуди да свалят този документ. Но има и нещо друго - властта в Естония се смени и новата администрация е с доста негативна настройка спрямо крипто бизнеса, което е видно и от скорошните изказвания на финансовия им министър, както и оттеглянето на 3/4 от издадените в страната лицензи."

Според естонските власти обаче лицензите на Nexo Services OU са отнети поради друга причина - промяна в законодателството на страната, която да вкара по-стриктни рамки за компаниите в сферата на криптовалутите. В едно от изявленията си от тази година Антони Тренчев казва, че Nexo работи по връщането си на лицензите в Естония. Регулаторът пък твърди, че е изискал допълнителна информация от Nexo, която им е била отказана мълчаливо.

"През 2019 г. Естония затегна изискванията си за компаниите, които се занимават с виртуални валути, след като бяха приети поправки от естонския парламент. В резултат от това през 2020 г. бяха отнети лицензите за виртуални валути на над хиляда компании. Лицензите за услуги, свързани с виртуални валути (както портфейл, така и обмяна) на Nexo Services OU бяха отнети през есента на миналата година, защото компанията не покриваше по-стриктните законови изисквания. През март тази година беше отнет и лицензът за финансова институция, защото компанията неколкократно отказа да отговори на предписанията на органите. Бяха инициирани надзорни проверки и бе поискана информация от компанията, но тя неколкократно не отговори на опитите да се свържем с тях", пише в отговора на Финансовата инспекция в Естония към "Капитал".

Спасението идва от съседна страна - Литва. От септември 2021 г. Nexo има публикувани на сайта си идентични лицензи - за регистрация като виртуална валута, за оператор на борса (exchange) и за оператор на портфейл за дигитални валути, но този път от литовския регулатор FNTT.

Мое крипто, твое крипто

През 2020 г. бизнесът на Nexo расте значително по отношение на размер управлявани активи и клиенти, не на последно място и заради огромния ръст на криптопазара. Същевременно Nexo преминава и през няколко труса и откровени скандали. Генезисът на почти всички се крие в първоначалното обещание на Nexo: че когато клиентите теглят кредит, те не губят собствеността над криптоактивите си.

Според бивши служители на Nexo основните правила на компанията са били променени кардинално, така че собствеността на обезпечението да се прехвърля към компанията. Тренчев и Кънчев отричат да е имало промени в правилата, освен "прецизиране на езика".

Тези твърдения контрастират с whitepaper документа на Nexo (документ, който обяснява бизнес модела на криптокомпаниите и техните валути/токени - бел. авт.), който датира още от преди компанията да започне работа. Според него клиентите на компанията "запазват 100% от собствеността на дигиталните си активи".

"Капитал" разполага и със старите правила за кредитиране на Nexo. Те са свалени от архивиращия сайт Wayback Machine през юни 2019 г. Според източниците на изданието те са били променени около или веднага след т.нар. "Черен четвъртък" - срива на криптопазара с 50% на 12 срещу 13 март, когато Nexo масово ликвидира кредити, които изведнъж са се оказали лоши. "Капитал" не може да верифицира докога са действали първоначалните правила на компанията, защото Nexo.io е изтрит от интернет архива.

Основната разлика между старите и новите правила е именно в собствеността на активите. Според юридическия съветник на "Капитал" по темата в старата версия активите влизат като залог (pledge), форма, при която клиентът запазва собствеността си, но при неизпълнение на условията по задълженията, компанията може да го продаде. В новите правила обаче собствеността автоматично се прехвърля към Nexo.

Един бивш служител казва, че новите правила са били директно копирани от конкурентна компания в същата сфера, с някои уточняващи промени. Основната цел е била парите по обезпеченията да могат да бъдат използвани за каквито цели поиска компанията.

Според двамата мениджъри обаче собствеността на обезпеченията винаги е била в Nexo: "Докато има активен кредит, клиентът дава съгласието си, че Nexo става бенефициент собственик на оставените от клиента за обезпечение активи. Това е стандартна практика по подобни сделки, така че да имаме възможност да продадем обезпечението при спад от 50+ процента на стойността му, което защитава хората от другата страна на сделката - а именно тези, които предоставят средствата за финансирането на този кредит."

Други промени в правилата включват отказ от отговорност при ликвидации и технически проблеми. Задължителното сигнализиране при ликвидации става пожелателно заради "волатилното естество на пазара на дигитални активи". Клиентите се съгласяват и че не могат да участват в групови дела срещу Nexo - част от правилата, която впоследствие няма да бъде уважена от съда в Калифорния при започването на най-голямото дело срещу Nexo до този момент.

Случаят Chainlink

През юли 2020 г. Nexo подписва споразумение да приема кредити с обезпечение върху криптовалутата Chainlink, собственост на едноименната компания. Няколко дни по-късно в интернет излиза доклад на представящата се за анализаторска компания Zeus Capital. В него се твърди, че Chainlink е измама без добавена стойност и съответно цената ще се срине с 99% до седем цента, при цена по онова време 7 долара. Случва се точно обратното - общността около Chainlink се организира, така че на 10 август цената скача до 18 долара.

Zeus Capital е създадена само дни по-рано и докладът за Chainlink е единственият продукт на компанията. Това води до съмнения от страна на крипто обществото, което започва да се интересува откъде е дошъл докладът. В самия код на страницата на Zeus Capital има линкове към сайта на Nexo. Потребители в Reddit и Twitter посочват като допълнително доказателство, че са получили доклада на мейли, които използват само за акаунтите си в Nexo. В доклада се намира и име: "Simeon", което насочва погледите към Симеон Русанов, директор проучвания в Nexo.

И тогава, и сега, Тренчев и Кънчев отричат да имат нещо общо с доклада. Пред "Капитал" Тренчев казва: "Chainlink е една от многото валути, които приемаме на нашата платформа, като добавянето на нов вид актив е функция на много проучвания на протокола или продукта им, разговори между екипите, техните партньори и общност. Съответно нашият екип, както при добавянето на всеки нов актив, беше навлязъл надълбоко в тематиката. Практика е в криптообществото хората да споделят активно информация по проекти, които разглеждат. Явно някой от нашите хора е говорил с други хора, който е използвал част от събраната информация за този прословут репорт."

Бивши служители в компанията казват, че са били наясно, че Nexo стои зад Zeus Capital, а официалното обяснение вътре е било, че компанията е натопена и ще бъде извършена вътрешна проверка.

Един бивш служител казва, че първоначална версия на доклада, с автор Симеон Русанов, е изтекла във вътрешна комуникация месеци по-рано. "Капитал" разполага с драфта, по който са правени леки редакции, но основното съдържание е същото и трудно може да бъде прието за проучване, защото приема като отправна точка, че Chainlink е измама.

Двама бивши служители (в отделни разговори с "Капитал", без да знаят за съществуването на другия източник) изказват тезата, че Nexo е имала отворена къса позиция спрямо цената на Chainlink (залог, че цената ще тръгне надолу), с възможност след това да бъде отворена и дълга позиция в обратна посока. Трети бивш служител казва, че е бил с директен досег до късата позиция и потвърждава за нейното съществуване.

Според един от източниците на "Капитал" в определени моменти компанията е работила като хедж фонд чрез отварянето на позиции спрямо пазара. Това не е прецедент в света на криптото. Подобен е случаят с фалиралата в края на 2020 г. компания Cred, която дава кредити срещу обезпечение в криптовалути подобно на Nexo, но е използвала парите на клиентите си именно с цел спекулация.

В кратък отговор на въпрос на "Капитал" дали компанията търгува къси и дълги позиции, Коста Кънчев отговаря: "Не."

Случаят с Chainlink води до вълна от напускания на служители на Nexo. Някои от тях твърдят, че при напускането си и след това са били заплашвани. Самите акаунти на служителите в платформата Nexo дори да са били ползвани още преди да бъдат част от компанията и да са направени с лични имейли, се замразяват. В тях са заключени и "бонусите" им под формата на Nexo токени, които са не малка част от заплатите в компанията. Сами по себе си заплатите в Nexo са около средното за IT сектора в България, но един от плюсовете са именно бонусите, изплащани в токени. Така те могат да ги получат практически само ако се върнат на работа. Един служител казва пред "Капитал" по този повод: "Това няма как да се случи в този живот".

Делото Ripple

Другият широко дискутиран противоречив епизод около Nexo е от края на 2020 г. На 22 декември Комисията по ценни книжа в САЩ (SEC) повдига обвинения срещу Ripple, компанията, която стои зад криптовалутата XRP (често наричана също Ripple), както и двама нейни директори, Крисчън Ларсен и Брадли Гарлингхаус. Те са обвинени, че са набрали общо 1.3 млрд. долара чрез криптовалутата, без да я регистрират като ценна книга (security).

Цената на XRP се срива с над 50% в рамките на две седмици - от 58 цента за монета на 20 декември до 22 цента на 28 декември. Nexo, която предлага кредити с обезпечение върху XRP, реагира, като ликвидира позиции на свои клиенти, Версията на компанията е, че това са били клиенти, които не са могли да върнат кредитите си или да вкарат допълнително обезпечение. Версията на недоволни клиенти е, че не са получили такава възможност.

Няколко дни по-късно изпълнителният директор на Nexo Антони Тренчев излиза и със своя статия, препечатана в редица издания на крипто тематика, озаглавена "Защо ликвидациите предпазват всички ни". Има и друга подробност - Nexo твърди, че е трябвало да ликвидира конкретно XRP позициите на клиентите си, защото SEC е наредила да се спре всякаква търговия с криптовалутата.

Клиентите на Nexo, чиито активи са били ликвидирани, изглежда не са на мнението, че са били защитени. За разлика от случая с ликвидациите през март 2020 г., този път клиенти с недоброволно затворени позиции успяват да се организират и да заведат дело в Калифорния. Общо над 100 клиенти завеждат групов иск за щети от над 5 млн. долара.

В иска се твърди, че в разрез със собствените си правила, Nexo не е дала сигнал на клиентите си, нито възможност да вкарат още пари, за да върнат кредита си в определените от правилата рамки. Малко по-късно Nexo е продала всички "конфискувани" XRP монети, с които разполага, като общо компанията ликвидира залози за 5 млн. долара на свои клиенти, без те да имат какъвто и да било избор, се казва още в иска.

В делото се застъпват множество отворени въпроси по отношение на бизнес модела и структурата на компанията - от дружествата до собствеността на обезпечението.

Искът например е заведен срещу пет от дружествата на Nexo (американското, британското, естонското, швейцарското и кайманското), защото не е ясно точно кое от тях е извършило ликвидацията. В тази връзка са изложени и цитати на Тренчев пред Bloomberg, които според ищците потвърждават, че въпреки че има множество дружества Nexo, компанията е една, дори и без да има холдинг, който да обединява отделните звена. Друг аргумент в тази насока е, че лицензът за кредити в Калифорния е вписан на името на Nexo Financial LLC (американското дружество), но дадените адреси са тези на британското и кайманското.

През юли Тренчев иска от калифорнийския съд делото да бъде спряно под претекст, че Калифорния няма юрисдикция върху казуса. Той цитира корпоративната структура на компанията, като казва, че отделните дружества на компанията са и отделни бизнеси. Три от тях - Nexo Services OU (Естония), Nexo Financial Services (Великобритания) и Nexo AG (Швейцария) са групирани като "Европейските дружества на Nexo", които са "отделни бизнес дружества, със свои собствени директори, макар някои от тях да се припокриват" и са "субект на регулации в други юрисдикции".

В молбата си за прекратяване на делото Тренчев казва още, че кредитът е даден от кайманското дружество, Nexo Capital Inc., а американското Nexo Financial LLC е получило лиценз за кредитиране в Калифорния през февруари 2021 г., след събитията, довели до делото, които датират от декември 2020 г., макар в разговора с "Капитал" Тренчев и Кънчев да казват, че подобни лицензи не са нужни за дейността на фирмата. И за двете дружества е посочено, че са базирани във Великобритания.

Втората важна подробност е, че адвокатите на ищците отделят огромно внимание на самите правила на Nexo, които според тях не би трябвало да имат реална юридическа тежест, защото накратко те казват, че компанията не е отговорна за нищо в нито една ситуация и че клиентите дори нямат право да са част от групови искове.

Третата важна подробност е, че ищците се позовават на маркетинг стратегията и whitepaper документа на Nexo, в който пише, че целта на компанията е да даде възможност на собствениците на крипто да използват активите си, без да ги продават, т.е. самите криптовалути не сменят собствеността си. След ликвидационни трусове от март 2020 г. обаче действащите правила са променени така, че при тегленето на кредит криптовалутите в залог всъщност сменят собствеността си и докато даден кредит не е изплатен, те не са собственост на клиента. Ищците обръщат внимание, че това поражда и въпроси дали ако има смяна на собствеността, няма и данъчно събитие.

"Твърдението, че Nexo става собственик на дигиталните активи на клиентите, докато те използват Nexo Crypto Credit, не само е в разрез с рекламата на услугата, но и - както е загатнато в самия whitepaper документ на Nexo - поставя сериозни въпроси относно данъчните последствия и за Nexo, и за клиентите, ако такава промяна в собствеността действително настъпва", пише в груповия иск.

В разговора си с "Капитал" Тренчев казва по отношение на делото: "Никога не бягаме от отговорност. В ситуацията с XRP не сме направили нищо нередно или нещо извън общите си условия, които регулират отношенията с клиентите. Затова и отново отиваме на дело - сигурни сме, че ще го спечелим. Случаят касае паузирането от наша страна на някои от услугите ни, свързани с обмяната на крипто валутата XRP, защото SEC го обявиха за ценна книга, което означава специфичен регулаторен режим. Няма как ние да не се съобразим с тази фундаментална промяна на статута на тази криптовалута; неслучайно всички сериозни институции в криптото предприеха същите действия. Клиентите, разбира се, продължаваха да могат да си изплащат кредитите, да си теглят XRP активите но няма как с оглед на делото на SEC vs Ripple Inc. да продължим да предлагаме ексчейндж услуга с тази валута, тъй като регулаторът просто не ни го позволява."

Позицията е почти идентична с тази на компанията от края на 2020 г. - тя се опира на действията на SEC. В позицията на регулатора няма нещо, което директно да казва да се спре търговията или действията с XRP. Гледната точка на ищците е различна.

"След като цената се срива от 45 на 21 цента в рамките на няколко часа на 23 декември, Nexo спира използването на XRP като обезпечение, без да предупреди клиентите си. Nexo го прави, защото не иска да остане с обезценени активи, а не защото смята, че SEC е препоръчала да се спре търговията на XRP. Часове след това Nexo се възползва от твърдението си, че става собственик на обезпечението на клиентите си - твърдение, което е точно обратното на широката рекламна кампания на Nexo, че нейните кредитни услуги не включват трансфер на собствеността - и продава масивно количество XRP. Nexo очевидно няма истински притеснения по отношение на търговията с XRP", пише още в делото.

На въпрос не означават ли ликвидациите без предупреждение, че така рискът се носи само от клиента, но не и от компанията, Тренчев отговаря: "Nexo е посредник - от една страна, имаме хора, които взимат заеми, а от друга - хора, които печелят лихва. Ние, ако не ликвидираме активите на заематели, когато падат цените, излагаме на опасност другата страна - печелещите от лихва. Наша отговорност е да държим баланса и да пазим интереса и на двете страни."

По делото все още няма решение и такова може да няма с години, но то може да се окаже показателно за бизнес модела на Nexo - в Калифорния, САЩ или на глобално ниво. Същевременно има и друга хипотеза: решение въобще да няма, ако съдът уважи желанието на компанията за прекратяване на делото.

Банката, която иска да стане банка

На този фон Тренчев и Кънчев изглеждат и звучат оптимистично. По време на двучасовия разговор с "Капитал" става дума и за плановете им действително да заработят като банка. Още през 2019 г. Тренчев казва, че компанията е в процедура по придобиване на банка, а въпросът дали е възможно крипто компания да получи банков лиценз е евъргрийн и сред тях, и сред конкуренцията им.

"Участвали сме в няколко процедури по придобиване на банка, но и в двата случая по време на процесите по събиране на информация излязоха неща, които не харесахме. Затова започнахме процедура за лицензиране на нова банкова институция. Надяваме се на положителен развой до края на тримесечието. Отделно вече над година сме и в процес на придобиване на миноритарен дял от банка в САЩ, който също е на финалната права", обясни Тренчев

Разговорът завършва с визията на двамата как трябва да изглежда не само компанията, но и България в бъдеще. Примерът, който дават, е Естония - страна, в която са имали и проблеми с регулатори (според тях незаслужени), но и казват, че са видели какво може да се случи, ако една компания надскочи всички останали и сама по себе си се превърне в притегателен център.

"Днес в Естония няма гишета, няма хартия, цялата комуникация с държавната администрацията, вкл. гласуването се случва онлайн. Това стана възможно не само защото е имало политическа воля за реформи, а основно заради т.нар. ефект Skype - едни предприемачи от нищото създадоха там една от най-разпознаваемите компании в света. Този успешен пример отвори вратите както за реформи, така и за създаването на една огромна екосистема от предприемачи, инвеститори и съпътстващи университетски програми и днес Естония е страната с най-много компании еднорози на глава от населението в света. В Nexo вярваме, че и в България така могат да станат нещата, но трябва положителния, заразен пример. Успех, за който да не можеш да кажеш нищо - просто успяха - да, сигурно и с доза късмет, но основно с много бачкане, без венчър фондове, без евросубсидии, без обществено поръчки, без ДС куфарчета. Щом те могат, всеки може да го направи. Ние искаме Nexo да бъде този пример, да направим "Nexo ефект" в България", завършва Кънчев.

По темата работи и Николай Стоянов

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 5
    • + 16

    Съмнителна работа, съмнителни хора.
    Бих стоял далеч.

    Нередност?
  • 2
    zaza avatar :-P
    zaza
    • - 7
    • + 8

    Браво на Николай Стоянов! Изключително задълбочена статия. Гледал съм ги няколко пъти като работодател и така и не разбирах с какво се занимават тези "младежи" и след тази статия ми е трудно да разбера.
    Явно се занимават с всичко забранено и разрешено по белия свят, но в дивия запад на крипто пазарите. И понеже не вярвам в криптовалутите - браво на "младежите", че са си осигурили доходи и заплати на толкова хора и цоцат наивници по света :D

    Нередност?
  • 3
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 1
    • + 4

    Аз не мога да разбера кой взема кредит от такива "банки" щом за да вземеш $100 трябва първо да вложиш $200 в крипто. Ти ако вече имаш $200 за какво ти е да вземаш кредит $100 и да плащаш 12.9% лихва, а не си изхарчиш половината от твоите $200? Явно идеята им е да си държат криптото с надеждата то да поскъпне още, но да си имат и пари за харчене междувременно. Това е все едно да купуваш крипто на марджин. Само крипто е достатъчно рисково, но крипто на марджин хептен. Но - както каза горният коментатор, щом има балъци, ще се намери и кой да ги стриже.

    Нередност?
  • 4
    eux03648691 avatar :-|
    eux03648691
    • - 1
    • + 6

    И аз не разбрах какво точно правят, но щом осигуряват работни места в страната и вкарват свежи пари, можем само да им пожелаем успех.
    Но ако искат да оцелеят по-дълго е добре да заобикалят американския пазар, каквото и да им коства това. "Нерегулиран" и "САЩ" в едно изречение винаги води до проблеми. А знаем, че съдебната им система не признава граници.
    За българския пазар си знаят, естествено. Твърде малък за да е оправдано да се набиват на очи, след като от тук работят.

    Нередност?
  • 5
    jjyossarian avatar :-|
    Konstantin Hristov
    • - 3
    • + 3

    Случаят с Chainlink за мен е доста намирисва:
    1. Започват да приемат обезпечения с това крипто
    2. Започват да държат това крипто като обезпечение при положение, че са собственици на заложените токени
    3. Отварят къса позиция последвана от дълга: тоест, ако първо стойността на Чейнлинк падне с повече от 50% те имат право да продават токените на своите клиенти (които са тяхна собственост за периода на кредита), а като се вдигне - те ще продадат на голяма печалба
    4. Манипулират настроеният с доклад от измислена фирма с вероятна цел да свалят стойността на Чейнлинк.

    Като цяло гениална схема, изискваща невроятен тайминг и прецизност. Но си мирише на лайна отвсякъде...

    Нередност?
  • 6
    ory531068864 avatar :-|
    Detelin Cvetanov
    • - 2
    • + 3

    Супер готина пирамида
    Респект

    Нередност?
  • 7
    hbk16345682241082564 avatar :-|
    Wanda Stevens
    • - 1
    • + 3

    Това, че Естония гонят всички крипто компании показва, че е политическо решение и не е насочено към Нексо персонално. Te са от многото засегнати. Миналата година замразиха близо 2,000 лиценза, включително техния и този на binance, а сега явно и на последните останали https://cointelegraph.com/news/estonian-regulator-wants-to-revoke-all-crypto-exchange-licenses
    Какъв ще е крипто бизнесът там вече е ясно — няма да има такъв.

    Нередност?
  • 8
    makaronibonboni avatar :-|
    Valentin Petrov
    • - 3
    • + 3

    Крипто компания с повече лицензи от Nexo няма: https://nexo.io/licenses-and-registrations. Списъкът е оглавен от одит в реално време от Armanino LLP — една от 25-те най-големи публични счетоводни фирми в САЩ: https://real-time-attest.trustexplorer.io/nexo. Пирамидите не работят така, плащат 6% на ден, не на година.


    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 9
    nke301083070 avatar :-(
    nke301083070
    • - 2
    • + 1

    Приказката за българите и казана. Не ни трябва пазач. Важно е да се изплюем на всички българско и родно

    Нередност?
  • 10
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Българи и финансови измами? Не, това няма как да се случи.

    Нередност?
Нов коментар