Топ 100 на компаниите в Югоизточна Европа: Пандемията сви леко приходите, но удари печалбите

"Аурубис" е петото най-голямо дружество в региона, а "Лукойл Нефтохим Бургас" е най-губещото

Лидер за поредна година в SEE TOP 100 е румънското поделение на Renault - Automobile Dacia
Лидер за поредна година в SEE TOP 100 е румънското поделение на Renault - Automobile Dacia
Лидер за поредна година в SEE TOP 100 е румънското поделение на Renault - Automobile Dacia    ©  renaultgroup.com
Лидер за поредна година в SEE TOP 100 е румънското поделение на Renault - Automobile Dacia    ©  renaultgroup.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годишната класация на SeeNews за стоте най-големи компании в региона показва, че Ковид-19 очаквано е повлиял бизнеса: приходите на стоте гиганта се свиват със 7% до 120 млрд. евро. По-едрият негативен ефект се чете в печалбите - те спадат с ¼ и са сумарно 3.5 млрд. евро. Лидер за поредна година в SEE TOP 100 е румънското поделение на Renault - Automobile Dacia, въпреки че продажбите му се стопяват с 26% до 3.8 млрд. евро, а печалбата - наполовина. Причината е лесна за отгатване - заради COVID-19 заводът затваря за месец, а дефицитът на полупроводници спира възстановяването.

Подреждането разглежда финансовите резултати на дружества от Румъния, България, Сърбия, Хърватия, Словения и Северна Македония (както и от Босна и Херцеговина, Албания, Молдова и Черна гора, които нямат представител в топ 100).

Къде сме ние

Българската новина в класацията е, че медодобивният комбинат в Пирдоп - "Аурубис", се изстрелва в челната петица, докато преди години е заемал 11-а позиция. Затова пък потъва миналогодишният пети - "Лукойл Нефтохим Бургас", който за 2020 г. слиза до 20-о място. Рафинерията води и в един негативен разрез на класацията - с минуса си за 2020 г. от 260 млн. евро българската компания оглавява подреждането на най-губещите дружества в региона. Страната все пак има представител и в топ 5 на най-печелившите: "АЕЦ Козлодуй" - с нетен марж от почти 22% атомната централа е номер 3.

13 са българските представители в класацията, като в топ 100 последното дружество е с приходи от 580 млн. евро. Броят е с едно дружество повече от предходната година. Разликата е, че през 2020 г. в подреждането влиза консорциумът Arkad (с две дружества), който изгради българската отсечка от турски поток, но това е еднократна поява.

На Балканите, като в България

Картината в Югоизточна Европа почти дублира изводите от класацията на "Капитал" за най-големите компании. И в двете подреждания приходите се свиват със 7%. Но при печалбите тук резултатът е малко по-добър - спад от 16%, за разлика от региона, където показателят се срива с 25%.

Сходни са и движенията по сектори. В региона най-пострадал е бизнесът на компаниите за горива и автомобили, докато търговците, най-вече тези с онлайн присъствие, и фармацевтичните дружества имат ръстове. Аналогични са печелившите и губещите и тук, с малката разлика, че в България няма автопроизводител, но фабриките за авточасти често са преживяли по-слаба година.

Търговците за първи път са най-многобройната група (26) в класацията на SeeNews, която се изготвя вече 15-а поредна година. Досега подреждането беше доминирано от сектора на петрола и газа, които сега са с 20 представителя.

Огромен скок нагоре прави румънският онлайн търговец Dante International, който се изкачва до 26-о място, с приходи от 1.4 млрд. евро и годишен ръст от 41%. В България локалното дружество на компанията зад бранда eMag също има небивал ръст от 74% до 183 млн. лв., но за разлика от румънската компания-майка тук бизнесът отчита загуба.

Банки и застрахователи

Извън основната класация на най-големите сто компании в Югоизточна Европа проектът SEE TOP 100 на SeeNews традиционно включва и подреждане на водещите сто банки в региона по общи активи, както и на най-големите сто застрахователни дружества, класирани по брутно записани премии.

В тазгодишното издание на SEE TOP 100 Banks попадат 16 банки от България начело с Уникредит Булбанк, която запазва шестата си позиция отпреди година. Следват я Банка ДСК, която се изкачва от 12-то до 7-о място в региона, и ОББ, която отстъпва с една позиция от 14-о до 15-о място. Лидер в подреждането е румънската Banca Transilvania.

Класацията на застрахователите се оглавява от словенската Zavarovalnica Triglav, а групата на 19-те български представители в SEE TOP 100 Insurers водят "Лев инс" на 16-о, "Евроинс" на 17-о място и "Булстрад Виена иншурънс груп" на 19-о място (съответно номер 17, номер 21 и номер 18 през миналата година).