Старите директори в ДКК обвиниха назначен от служебния кабинет директор в злоупотреби

Според икономическия министър Даниела Везиева това е "добре подготвен компромат" срещу избраната за изпълнителен директор преди месец Ваня Караганева

Ваня Караганева не е коментирала обвиненията по същество, но оспорва решението, тъй като според нея заседанието на съвета на директорите не е проведено редовно (снимката е архивна)
Ваня Караганева не е коментирала обвиненията по същество, но оспорва решението, тъй като според нея заседанието на съвета на директорите не е проведено редовно (снимката е архивна)
Ваня Караганева не е коментирала обвиненията по същество, но оспорва решението, тъй като според нея заседанието на съвета на директорите не е проведено редовно (снимката е архивна)    ©  Юлия Лазарова
Ваня Караганева не е коментирала обвиненията по същество, но оспорва решението, тъй като според нея заседанието на съвета на директорите не е проведено редовно (снимката е архивна)    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредно разместване на върха на Държавната консолидационна компания (ДКК) връща поне временно превеса на силите към старото ръководство, назначено в последните месеци на управлението на ГЕРБ. От петимата към момента членове на борда трима са такива и именно те вчера са взели решение да отстранят назначената едва преди месец като втори изпълнителен директор Ваня Караганева, като компанията ще се представлява само от другия - Рая Каназирева.

Те мотивират решението си с множество нарушения и злоупотреби, извършени от Караганева. Тя беше едно от серията назначения при опитите на предишния служебен икономически министър Кирил Петков през лятото да овладее контрола над ДКК. Няколко месеца те бяха парирани, но в края на мандата си той отстрани единия изпълнителен директор, Ясен Спасов, и успя да вкара няколко свои назначения, сред които Караганева. А в края на октомври тя бе избрана и за изпълнителен директор.

Точка по точка

Тримата директори обвиняват Караганева в "редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата, и уронват престижа на Министерството на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК".

Решението им да прекратят договора ѝ като изпълнителен директор е мотивирано със списък от нейни действия и бездействия, както и процедурни нарушения при избора ѝ. Според подписалите го Караганева е ощетила компанията с над 1 млн. лв., като е сменила адвоката, защитаващ я по пет висящи дела, с друг, на когото вече е било платено.

Освен това отстраненият изпълнителен директор е сключил извънсъдебно споразумение по висящия спор с "Дунарит" за 50 млн. лв., което се е различавало от предварително одобрения от борда текст, без да бъде съгласувано с тях. Не става ясно обаче от какво естество са били модификациите и дали те са довели до някакви щети за ДКК.

Други обвинения са, че Караганева еднолично е назначавала членове на ръководството на дъщерното "Вазовски машиностроителни заводи", а също е променила и състава на комисиите в ДКК за подбор на членове на управителни органи в компании от холдинга с външни лица. За техен председател е назначен адвокат Александър Краварски, който е "иззел неформално функциите на изпълнителния директор", като "издава нареждания към служителите от нейно име". Тя е дала и разрешение ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност, като контрагентът не е назован.

Още една любопитна точка е, че Караганева немотивирано е сменила обслужващата ДКК Пощенска банка с Първа инвестиционна банка, без да бъдат спазени изискванията за управление на риска, достъпност и икономическа изгода. Тримата директори специално подчертават, че ПИБ е "една от двете банки, които не покриха стрес теста на ЕЦБ, а това показва стабилността на една банкова институция", а също изказват притесненията, че смяната би се отразила и на "видовете риск към ББР във връзка с кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лв.". Последната част не е особено ясна още повече, че след въпросният стрес тест именно ББР придоби над 18% от капитала на ПИБ.

Списъкът продължава със саботиране дейността на дружеството, назначаване на служители на високи заплати и др. Освен това според публикуваното на сайта на компанията са сезирани компетентните органи.

Министерството: "добре подготвен компромат"

Засега решението е заявено в Търговския регистър, но не е вписано. Днес по негово отношение Ваня Караганева е внесла заявление към длъжностните лица да не го вписва. В него тя не е коментирала обвиненията по същество, а твърди, че заседанието на съвета на директорите е проведено в нарушение на закона, устава и правилата на ДКК.

Накратко твърденията са, че заседания могат да се свикат от председателя на съвета на директорите или от едноличния собственик, а също и че всички членове трябва да са получили покани, като нищо от това не се е случило. Малко по-късно през деня длъжностното лице се е съобразило с възражението като не е пристъпило към вписване, а е дало указания да се представят доказателства, установяващи свикването на заседанието на борда в съответствие с устава и приетите правила за работа от съвета на директорите.

Това е добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели.

Даниела Везиева
Даниела Везиева

Министър на икономиката

"Капитал" изпрати въпроси на икономическото министерство като принципал на компанията, но още няма отговор. Междувременно министър Даниела Везиева заяви пред БТА, че ще поиска оставката на тримата членове на ДКК във връзка с решението. Тя е казала пред агенцията, че е изненадана от действията им, които по думите й дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение. "Дори не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите", допълва министърът. Тя определя действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

Тя е казала още, че ще вече е поиска информация по случая от тримата членове на борда и от Караганева, като на тази база ще се вземат правилните административни мерки по казуса. "Не бих казала, че към момента можем да говорим за щети заради решенията на Караганева. Първо там има подхвърлени някакви коментари по отношение на проверка на финансови контрольори, няма представен подписан акт от госпожа Караганева", коментира още Везиева.

Политически осколки

Независимо как ще се развие производството обаче, отправените обвинения със сигурност ще имат и политически последствия. Очаквано първите реакции са насочени към лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който след спечелените избори в момента води преговори за съставяне на коалиционен кабинет с БСП, ИТН и ДБ.

Караганева влезе в борда на ДКК в края на мандата на Петков заедно с Анастас Гогов и Валери Белчев, които за кратко станаха изпълнителни директори. Белчев обаче беше освободен дни по-късно, за да стане служебен финансов министър, а Гогов беше отстранен от новия служебен министър Даниела Везиева заради катастрофа, която предизвикал със служебен автомобил, ползвайки го за лични нужди. За кратко бордът беше попълнен и с Александър Михайлов, но той също бързо беше освободен, за да бъде назначен начело на дъщерната "Кинтекс".

Така от края на октомври бордът на ДКК се оказа от петима души, от които трима назначени при управлението на ГЕРБ в началото на годината. А изпълнителни директори са Ваня Караганева и Рая Каназирева, като първата може да управлява компанията самостоятелно, а втората - само заедно с първата.

Преди да влезе в ДКК, Караганева е била главен секретар на Българската агенция за инвестиции, която се управлява от бившия зам. икономически министър Стамен Янев. Преди това тя е била главен експертен сътрудник към парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност, а в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки е била началник на кабинета на министъра на младежта и спорта.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 9
    • + 3

    То до едно време ще адвокатсвате на далаверите и провалите на вашите назначения с вашите медии. До едно време ще минава номера с оправдания с предишните. Сега правите промяна, което за тази година до края ще направи 4.5 милиарда дългове, другата година 2022 предвиждате 5-6 милиарда дълг или 4.5% дефицит. Да не говорим, че замразихте всички инфрасруктурни проекти. Да видим Киро ви и Асан как ще спират корупцията и ще спестяват тези 8 милирда за които говорят след като смятат да управляват само с кредити и дългове.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 6
    • + 5

    Цитатът от министърката е трогателно глупав. Целяло се да дискредитира ИД, но и да покаже на екипа на МИ, че можели да се борят срещу непрозрачните им модели. Може би е имала предвид да демотивира екипа на МИ или пък да мотивира ИД, но такива нюанси на богатството на родната реч изглежда не са в компетенциите на дамата. Да кажем, че е афект. Или притеснение.

    Поздравления за Дневник/Капитал - отне им почти 24 часа за да отразят тази новина, като естествено заглавието е в нюанса "Старите от Герб се опитват да затрият промяната". Обективната журналистика може би изискваше и обективно отразяване. От ДКК твърдят, че са предоставили съответните доказателства към компетентните органи, което не означава, че трябва да се пускат в публичното пространство на този етап или? Ако съответните механизми за корпоративно управление са прескочени и са подписвани различни от одобрените документи, то това е категорично нарушение и следва да бъде подведена под отговорност. Самият изказ на Везиева започва да прави образи като Горанов направо приемливи.

    Зачетох се в устава на ДКК и изглежда, че е именно в компетенциите на СД да отнема изпълнителни членове от състава си, тоест не ми се струва, че са ндаскочили правата си - същият този СД е назначил посочената дама преди месец, без друго решение на принципала. Заседание може да се свика по искане на член на СД и заедно с ИД, в случая има и двете. Останалите членове е било редно да бъдат уведомени най-късно до започването на заседанието, за което няма представени доказателства за нито една от двете тези.

    Нередност?
  • 3
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 7
    • + 3

    Ето го проблемът с партиите-месии. В колко от хората си могат да бъдат сигурни техните лидери? И колко още такива истории ни очакват? Докато избирателят си каже "Мух, и тез и те маскари", заплюе ги и изчака следващия месия. За тази година имахме две месиански вълни, което си е рекорд. Айде, честит празник!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 4

    Не бързайте да се радвате. Промените не са вписани в търговския регистър (поради нередовност на заседанието!), значи уволнението не е факт. Факт ще бъде обаче уволнението на герберските остатъци в ДКК.

    Нередност?
  • 5
    stanishev_ltd avatar :-?
    stanishev_ltd
    • + 3

    Тази директорка си беше една обикновена секретарка на Вътрешната комисия в парламента от много години. Всички я познават и не може да се скрие "експертизата" й. Много странно назначение?!

    Нередност?
Нов коментар