Най-големите компании в област Смолян: Между мините, водата и туризма

Най-големите компании в Смолянския регион разчитат на природните ресурси, но някои все пак са ключови производства

Според Института за пазарна икономика брутният вътрешен продукт в област Смолян нараства с изоставащи темпове
Според Института за пазарна икономика брутният вътрешен продукт в област Смолян нараства с изоставащи темпове
Според Института за пазарна икономика брутният вътрешен продукт в област Смолян нараства с изоставащи темпове    ©  Цветелина Белутова
Според Института за пазарна икономика брутният вътрешен продукт в област Смолян нараства с изоставащи темпове    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смолянската икономика до голяма степен зависи от природата. Дали става въпрос за бутилирана вода като при "Девин" и "Михалково", за добив на суровини като при "Горубсо - Мадан" и "Върба - Батанци", за туризма в Пампорово или млечните продукти на "Родопея Белев" и други компании за храни и напитки, наистина бизнесът в родопската област е пряко свързан с ресурсите в региона. И все пак на първо място в местната икономика е секторът на преработващата индустрия, в която влизат машини, химия, храни и напитки и доста разпространеният текстилен бранш, от който има цели 101 фирми в областта. Машините водят с близо 302 млн. лв. приходи за 2020 г. и над 2800 служители. Печалбата им обаче е едва 5.1 млн. лв. Следва химията, в която има около 1000 заети, със 158 млн. лв. приходи и 22 млн. лв. печалба. Впечатляващо е, че петият най-голям сектор - добивната индустрия с приходи 120.5 млн. лв., но на загуба, представлява едва шест фирми. Според Института за пазарна икономика брутният вътрешен продукт в област Смолян нараства с изоставащи темпове и през последните две десетилетия разликата със средната стойност на национално ниво се разширява.

Най-големите

Най-голямата компания на област Смолян е "Девин", производител на бутилирана вода и други напитки. През пандемичната 2020 г. приходите на дружеството падат с 8.5% до малко над 90 млн. лв., но печалбата расте леко. "Девин" е част от белгийската група Spadel от 2017 г. От създаването й през 1992 г. е сред лидерите на пазара на вода и напитки, като традиционно на първо място е "Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България". Фирмата е и ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България. Миналата година от компанията обявиха, че ще инвестират 17 млн. евро през 2020 г. и 2021 г. в изграждането на нов, напълно автоматизиран логистичен център и в смяна на две от производствените линии в завода за бутилиране на вода в град Девин.

На второ място с финансовите си резултати от 2020 г. буквално е излетяла компанията "Хроновски БГ", чиито приходи растат над 44 пъти - от близо 2 млн. лв. до над 90 млн. лв. Компанията е чешка и съществува от над 30 години, като досега имаше производство в Първомай и Смолян, преди да съсредоточи дейността си в Смолян. Сега за компанията работят над 800 души спрямо 200 предишната година. Дружеството произвежда пластмасови елементи и кабелни системи, като огромният ръст се дължи на факта, че дружеството на практика започна работа в бившия завод на "Костал" в Смолян. (Смолянското дружество се свива от 181 млн. лв. до 4.4 млн. лв. по аналогична причина, като производството е в Пазарджик.)

На трето място попада държавна фирма - "Южноцентрално държавно предприятие". Дружеството е с принципал Министерство на земеделие и храните. През 2020 г. приходите са спаднали с 14% спрямо 2019 г. до 87 млн. лв. Основната дейност на фирмата е добив и продажба на дървесина.

Да копаеш под земята

В топ 20 има три компании, които се занимават с добив на суровини и са частично или изцяло собственост на "Минстрой холдинг" на бизнесмена Николай Вълканов. В трите компании работят общо над 1300 души. "Върба - Батанци" е най-голяма с 47.4 млн. лв. приходи за 2020 г., като те леко са спаднали спрямо 2019 г. Акционерният капитал на дружеството е разпределен поравно между "КЦМ 2000", която е най-голямата компания за производство на цветни и благородни метали на Югоизточна Европа, и "Минстрой холдинг". Дружеството се занимава с добив на оловно-цинкова руда и преработката й до оловен и цинков концентрат. Самата "Върба - Батанци" държи правата за добив върху едноименното находище, отново край Мадан

"Горубсо - Мадан" е на 9-о място, като компанията е с лек ръст на оборота - до 43.2 млн. лв., и с над 700 служители. "Горубсо - Мадан" е собственост на "Върба - Батанци". До началото на 2012 г. компанията беше собственост на някогашния купувач на "Кремиковци" Валентин Захариев, но накрая практически не работеше. "Горубсо - Мадан" е концесионер на две находища в района.

Третата фирма е "Родопи еко проджектс", пак собственост на "Минстрой холдинг". Компанията действа в Златоград и през 2019 г. от едно дружество на Вълканов в това бяха прехвърлени концесиите на три рудника в региона - на участък "Южна Петровица" от находище "Гюдюрска", на участък "Мързян-север" от находище "Мързян" и на находище "Шумачевси дол - Андроу".

Над 1300 души работят в сектора за добив на суровини.

В топ 100 има още една компания от сектора на суровините - "Рудметал" (77). Тя е с едва около 3 млн. лв. приходи, а мажоритарният й собственик и изпълнителен директор е инж. Митко Младенов. През 2020 г. приходите на компанията паднаха с близо 50%, а загубата се е задълбочила до почти 5 млн. лв. През последните няколко години дружеството е било изправено пред изпитания. Компанията е изживяла тежка 2020 г. със затварянето на рудник "Димов дол" и е освободила 184 служители във връзка с това, сочи справка в доклада за дейността й. Причините за влошаването на състоянието на фирмата са много. В доклада се посочва например, че през пролетта на 2020 г. цените на оловото и цинка са паднали съответно с 30% и 40%, а след това цените на дървесината и енергията рязко са се увеличили, съответно и разходите за компанията. Заради незапълнени работни места добивът на руда е бил недостатъчен. Компанията търси изход от ситуацията с внос на руда от чужбина.

Снежен бизнес

Ските и зимните спортове също са сред символите на Смолянския регион. Едно от най-големите предприятия в областта е фабриката за ски в Чепеларе "Амер спортс България" (5). Тя е създадена още през 70-те години, но впоследствие стана ключов световен производител на ски с марките Atomic и Salomon, след като беше купена от финландската компания Amer Sports в края на 2008 г., въпреки че партньорството й с Atomic датира от доста по-рано. През 2019 г. собствеността отново се смени и фабриката бе придобита от китайския консорциум Mascot Bidco. В компанията работят над 700 души. През 2020 г. обаче приходите са паднали със 17% и са стигнали до 71.6 млн. лв.

Освен производство на ски обаче в Смолянския регион те могат и да се карат.

На 20-о място е дружеството "Пампорово", което оперира ски съоръженията в курорта. То е собственост на Цветелина Бориславова - с 84.47% участие е инвестиционният й фонд CSIF. Приходите са 17.5 млн. лв. за 2020 г., като спадът е близо 8%, което е очаквано, предвид че пандемията удари туристическия бранш сериозно.

"Пампорово" е собственик на хотелите "Перелик", "Орловец", "Вила Арфа", както и на седалковия лифт и на влека "Мечи чал" в Чепеларе, където управлява ски зоната

"Вая тур" (63) пък управлява три хотела, единият от които е именно в Пампорово - четиризвездния СПА хотел "Орфей". Освен него дружеството притежава и хотелски комплекс "Сирена и Делфин" в Слънчев бряг и апартхотел "Марина холидей клуб" в Поморие. Приходите на дружеството са спаднали с близо 18% . Собственикът е Димитър Дамянов Станчев.

Винтчета, болтчета и гайки

В региона все пак има и компании, които са в бизнеса с машините. "Арексим инженеринг", шестата най-голяма компания в област Смолян, е с краен собственик Кирил Асенов. Тя има приходи близо 56 млн. лв. за 2020 г. и над 600 служители. Асенов създава компанията през 1991 г. Преди години той убеждава германската група Kostal да инвестира в България, като тя започна дейността си в страната с производство на механични и електромеханични детайли за автомобили - например ръчките до волана за чистачките и светлините. Пластмасовите компоненти пък се доставят от "Арексим". Иначе последната произвежда компоненти и детайли от инженерни пластмаси за западни гиганти като Schneider Electric, Bosch, Liebherr, Festо, Makita и самата Kostal.

В Смолян е и "Гамакабел", един най-големите производители на кабели и проводници в България. Приходите на компанията се свиват над 28% през 2020 г. и стигат 45 млн. лв. Според доклада за дейността на дружеството спадът се дължи на коронавируса, но и на неработещата им инсталация за леене на меден проводник, спряна заради капиталов ремонт. Пак според доклада основни клиенти на компанията са германската U.I. LAPP, финландската Hedtec, "Филклаб" и "Елкабел" в България и др.

Изпълнителният директор е Нено Джеврев, председател на Българска асоциация на електротехниката и електрониката. Мажоритарен собственик е дружеството "Ориндж дизайн", чийто собственик е кипърската офшорна фирма "Алфаро консалтантс лимитед".

В Смолянска област се намират и няколко компании, част от международната компания Ariete, която преди 20 години се присъединява към DeLonghi Group. "Ариете БГ" е дружество с над 330 служители, което е пораснало с цели 62% през 2020 г. - забележителен резултат за пандемичната година. Така приходите й са достигнали до 23.6 млн. лв.

"Ариете БГ" се занимава с доставки на компоненти за автоиндустрията и има производствени звена в Хасково и Смолян. "Ариете логистикс" обаче се свива с 20.5%. Тя има почти 400 служители и предоставя складови бази и транспортни услуги.

Последната, свързана с тях, е "Груп моулдинг", като тя е еднолична собственост на чешкия гражданин Иржи Щика, свързан с управлението на другите две. Справка в Търговския регистър сочи, че тя се занимава основно с търговия и доставки.

"Еме" (25) пък е доставчик на ABB, Bosch и "Фесто производство" и редица други големи компании. Компанията произвежда електроинсталационни елементи като битови ключове и контакти, разклонители, щепсели, бутони и плафониери, кабелни накрайници, както и инструментална екипировка (например шприцформи). Дружеството бележи лек спад през 2020 г. в приходите, но пък печалбата расте и е над 600 хил. лв.

В класацията попадат и фирми в сектора "Храни и напитки" като "Михалково" и "Родопея - Белев".