Пазарът на сливания и придобивания в Румъния расте

Броят на сделките се увеличава с над 40% през миналата година, но общата стойност леко намалява до 2.3 млрд. евро, показват данните на Deloitte

Най-активните сектори по обем на сделките са имотите, строителството, технологиите, енергетиката и индустрията
Най-активните сектори по обем на сделките са имотите, строителството, технологиите, енергетиката и индустрията
Най-активните сектори по обем на сделките са имотите, строителството, технологиите, енергетиката и индустрията    ©  Reuters
Най-активните сектори по обем на сделките са имотите, строителството, технологиите, енергетиката и индустрията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сливанията и придобиванията (M&A) в Румъния за 2021 г. са се увеличили спрямо нивата от 2020 г., показват данни на Deloitte Romania. Според компанията за финансови услуги в страната са били осъществени 137 сделки, което е увеличение с 42% спрямо 93-те от 2020 г.

"В Румъния 2021 и 2020 г. бяха много добри години за пазара на сливания и придобивания и нашият анализ показва, че положителният импулс ще продължи, така че очакваме безпрецедентна активност през следващите години", казва директорът по корпоративни финанси на Deloitte Румъния Юлия Брату.

Стойността на обявените до момента сделки обаче е по-ниска от тази от 2020 г. - 2.3 млрд. евро спрямо 2.5 млрд. през 2020 г., съобщава SeeNews. Важно е да се отбележи обаче, че за по-голяма част от сделките, които са били завършени за годината, цените не са обявени - това е станало само при 57 от тях. Когато и това стане, пазарът на сливания и придобивания в страната може да достигне близо 4-4.4 млрд. евро през 2021 г. срещу 3.9-4.1 млрд. през първата година на пандемията, казват от компанията.

"Пандемията увеличи скоростта на дейността по сливания и придобивания в целия й спектър, от една страна, преобразувайки както традиционните, така и нетрадиционните бизнеси, като същевременно задейства цялостен макроикономически стимул", добавя Брату.

Най-активни сектори

Най-активните сектори по обем на сделките са имотите, строителството, технологиите, енергетиката и индустрията. В тях общо са сключени 76 транзакции. По отношение на стойността най-значимият сектор е този на имотите, следван от енергетиката, търговията на дребно и дистрибуцията.

"През 2021 г. интересът на местните фирми да бъдат регистрирани на фондовия пазар чрез първични публични предлагания и да привличат финансиране чрез фондовата борса беше значително по-висок в сравнение с предходните години", заявява финансовият консултант от Deloitte Раду Думитреску в изявление на сайта на компанията.

Обемът на най-големите сделки за годината също се е покачил спрямо нивата от 2021 г. Най-голямата през миналата година е била придобиването на 50% дял на Exxon Mobil в офшорния проект Neptun Deep от румънската Romgaz. Стойността на сделката е 920 млн. евро. След това се нареждат купуването на хазартната компания MaxBet Romania от английския инвестиционен фонд Novalpina Capital - за 250 млн. евро; продажбата на балканския бизнес на Delivery Hero на Glovo, за което испанската компания плати 170 млн. евро, и придобиването на Hermes Business Campus от страна на унгарския частен фонд Adventum за 150 млн. евро. Голяма сделка имаше и сферата на зелената енергетика - държавната Hidroelectrica придоби вятърния парк Wind Farm от досегашния й оператор Steag Energie за сума от порядъка на 130 млн. евро.

"Като се има предвид как се е развила 2021 г. в сравнение с миналите години, как са се развили регионалният и глобалният пазар за сливания и придобивания през 2021 г. и какви са очакванията в този момент, 2022 г. ще бъде обещаваща година от гледна точка на сливания и придобивания. Вярвам, че Румъния ще продължи да бъде на радара на инвеститорите в Европа", добави Думитреску в изявлението си.

Все още няма коментари
Нов коментар