Александър Михайлов, "Кинтекс": За втори път ме освобождават, когато дружеството тръгва да се развива

Досегашният изпълнителен директор на компанията пред "Капитал"

Александър Михайлов, освободеният изпълнителен директор на "Кинтекс"
Александър Михайлов, освободеният изпълнителен директор на "Кинтекс"
Александър Михайлов, освободеният изпълнителен директор на "Кинтекс"    ©  Цветелина Белутова
Александър Михайлов, освободеният изпълнителен директор на "Кинтекс"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която пое прекръстеното Министерство на икономиката и индустрията, смени ръководството на държавния оръжеен търговец "Кинтекс" преди дни. Решението за освобождаването на почти целия съвет на директорите, начело с изпълнителния директор Александър Михайлов, този път беше обявено с прессъобщение от икономическото ведомството, като само няколко часа по-късно документите бяха подадени в Търговския регистър. Накратко, Нинова твърди, че инспекторатът на министерството е извършил проверка на "Кинтекс" за 2021 г. и е установил "редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор". Михайлов от своя страна е категоричен, че такава проверка поне на място в дружеството не е правена и отрича всякакъв конфликт на интереси. Освен това той беше назначен едва в края на октомври 2021 г., т.е. практически носи отговорност за дейността на дружеството само за два месеца от годината. Ето какво каза той пред "Капитал".

Защо министърът на икономиката твърди, че сте в конфликт на интереси?

- Моля първо да обясним на вашите читатели кого е освободила г-жа Нинова, защото много неща се изговориха и написаха за мен в последно време. Имам бакалавърска и магистърска степен по международни икономически отношения, владея три чужди езика - френски, английски и руски. Имам 20 години професионален опит в областта на международната търговия, от които последните 11 години съм тясно специализиран в оръжейната търговия. В структурата на "Кинтекс" съм минал през всички нива на кариерното развитие: търговец, ръководител на задгранично представителство на дружеството и изпълнителен директор.

Не смятам да обвинявам Министерството на икономиката, тъй като министърът има право да избира ръководителите на държавни предприятия. Ако г-жа Нинова или ръководството на ДКК ме бяха извикали и ми бяха казали, че не се ползвам с тяхното доверие, аз доброволно щях да си подам молбата за напускане. Също така лоша дума по отношение на държавното дружество "Кинтекс" не мога да кажа, защото това е мястото, на което съм се развил като професионалист и което ми е дало много.

Започваме от там, че инспекторатът на министерството бил извършил проверка за дейността на дружеството за 2021 г. Не съм юрист, но се съмнявам дали инспекторатът има право да извършва проверка на дъщерно дружество на министерството. На второ място, представители на инспектората и на министерството не са посещавали дружеството, не са изисквали документи. На трето място, през визираната 2021 г. аз съм управлявал два месеца - ноември и декември.

Самия доклад не ми е показван, съмнявам се, дори че съществува. Ако се съди по това, което се тиражира в някои "медии" още от 2018 г., като директор на "Кинтекс" съм правел паралелен оръжеен бизнес с части фирми. Категорично заявявам, че аз, мои фирми, свързани с мен лица и техни фирми никога не са продавали оръжие, нямат лиценз за търговия с оръжие и не са кандидатствали за такъв лиценз. В предмета на дейност на бивши мои фирми освен другите неща е записано и търговия със "стоки със специално предназначение", а не " продукти, свързани с отбраната", както е легалната дефиниция. Стоки със специално предназначение може да е апаратура за хемодиализа, селскостопанска техника и т.н. Явно в желанието си някой да ме отстрани прави от мухата слон.

Какви са тези 3.8 млн. лв. злоупотреби, с които някои медии ви свързват?

- Това е стара опорка от 2018 г. Когато постъпих 2017 г. като директор на "Кинтекс", аз заварих договори за покупка и договори за продажба. Един от производителите имаше административни проблеми и му бе отнет лиценза ("Дунарит" - бел. ред.). Аз като добър търговец, вместо да чакам, превъзложих поръчките на друг изпълнител - държавното ВМЗ. Впоследствие на производителя му бе върнат лиценза и тристранно беше договорено той да довърши поръчките. Всичко това доведе до закъснение към външния клиент, който ни наложи неустойки в размер на 2.2 млн. долара. При възобновяване на договорите с първоначалния производител, чийто лиценз беше отнет и последващо възстановен, аз обаче договорих намаление на цените в размер на 2.7 млн. долара. Или ако направим проста сметка се оказва, че на финала благодарение на моето предоговаряне на цените с доставчика "Кинтекс" е реализирало 472 хил. долара печалба в повече спрямо първоначално договорираното. Това потвърдиха и проверките на АДФИ и на прокуратурата. С други думи - не само няма вреда, а е реализирана допълнителна печалба.

Вярно ли е, че сте дали ексклузивитет на бившия си работодател да работи с ВМЗ в Египет?

- Дружеството, което преди беше собственост на Петър Манджуков, а сега на Димитър Манолев ("Български индустриален инженеринг и мениджмънт" - бел. ред.), работи добре с държавния завод и то е поискало от ДКК да му даде разрешение за изключителни права. От ДКК се обърнаха към нас за становище. С оглед да няма никакво съмнение, това становище не бе дадено от мен, а поисках от четиримата директори на търговски кантори в "Кинтекс" справка за бизнеса ни с въпросната държава за последните пет години. Тази справка показа, че "Кинтекс" е реализирало 0 лв. оборот там. А ВМЗ за предходните 5 години бяха реализирали 60 млн. лв. оборот чрез частното дружество. Затова моето становище беше, че интересът на държавния завод превишава интереса на "Кинтекс". Подчертавам - това е било само становището на експертите, крайното решение е изцяло на ДКК.

Разговаряли ли сте с Корнелия Нинова или с ръководството на ДКК?

- Не. С ръководството на ДКК съм се срещал един-единствен път, когато новият борд извика борда на "Кинтекс", за да се запознаем. Това беше опознавателна среща. Откакто съм постъпил на работа, съм изпратил четири доклада до г-жа Нинова и ДКК - от 26 януари до 15 април 2022 г. В тях на първо място съм ги запознавал с положението на "Кинтекс", идеите ни за развитие, стъпките които предприемаме, търговски стратегии и т.н. Включително в един от тях голяма част е отделена на зловредната кампания в някои медии по отношение на дружеството, което представлявам, и на мен лично. Във всичките четири доклада искам да проведа среща с министъра и изразявам желание за пресконференция, на която да се изчисти името на "Кинтекс" и моето име. Нито един път не бях поканен нито в ДКК, нито в министерството на икономиката. Комуникацията върви само писмено и бих казал едностранно.

Вие как си обяснявате вашето освобождаване?

- Факт е, че бизнеси като оръжейния, енергетика, фармацевтика, горива и някои други, най-общо казано, генерират сериозни обороти и оттам - сериозни икономически интереси. Като знам, че при постъпването ми на практика нямаше нови договори за 2022 г., които да обезпечат дейността до края на годината; че месец след назначението ми сключихме договор за 9 млн. лв. с един традиционен клиент, а буквално преди седмица бяхме поканени да подпишем нов договор с друг традиционен клиент за 42 млн. евро; че бяха прекратени някои договори за неясни и неефективни външни услуги - като вземем предвид всичко това, за мен причините за моето освобождаване са икономически интереси, свързани с управление на дружеството. Странно ми е, защото втори път, когато дружеството тръгва да се развива, съм освободен без ясни мотиви.

Какви са резултатите на "Кинтекс" за 2021 г.?

- Оръжейният бизнес има пикове и спадове. Държавното дружество "Кинтекс" оперира на много малко на брой външнотърговски пазари, в условия на конкуренция на единия от тях с 6 български фирми, а на другия с 9 български фирми освен чуждестранните конкуренти и се справя доста добре. И това се дължи не само на ръководството на "Кинтекс", а на колектива. Той продължава да генерира външнотърговски договори, въпреки че за последните 10 години сигурно има 20 смени на ръководството. Финансовите резултати за 2021 г. са добри на фона на глобалната икономика и пандемията. 2022 г. започва още по-добре с нов договор за 42 млн. евро. Сега предстои да видим ще се надградят ли тези резултати или всичко позитивно ще се окаже, че се е случило само в първото тримесечие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар